Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
67 komentara

'Imam shizofreniju. Slikanje me spašava - crtam ono što vidim'

Kako bi ukazala ljudima da krivo gledaju na druge s dijagnozom poput njene, otvoreno priča o svom poremećaju. Sebe naziva 18-godišnjom umjetnicom sa shizofrenijom

67 komentara

- Zapravo sam cijelo vrijeme bila umjetnica, ali to jednostavno nisam shvaćala sve dok se nije pojavila ova moja psihološka bolest. Mrzim kada me ljudi nazivaju mentalno bolesnom, jer to ukazuje na oštećenog pojedinca. Nažalost, čim sam ljudima oko sebe rekla za dijagnozu, počeli su me tako i gledati - ispričala je 18-godišnja Kate Fenner kojoj su liječnici prije godinu dana otkrili šizofreniju.

Upravo kako bi ukazala ljudima da imaju krive poglede na ljude s ovakvim dijagnozama, otvoreno priča o svojem poremećaju. Sebe naziva 18-godišnjom umjetnica sa shizofrenijom.

Inače, radi se o duševnoj bolesti koju karakterizira podijeljena ličnost. Oboljeli imaju poremećen emotivni život, gube osjećaj za realnost, haluciniraju i često se bizarno ponašaju. Kate kroz svoje slike pokazuje što proživljava. Objavljuje ih na Instagramu.

- Godinama sam bila obilježena. U dobi od 17 godina konačno je prepoznato da imam shizofreniju nakon što su moja majka i otac shvatili da se moje psihološko zdravlje sve više pogoršava. Crtanje mi pomaže da se nosim sa svojim halucinacijama - priča ova hrabra djevojka, a prenosi portal uroft.com.

- U mojim halucinacijama čujem glasove i razne zvukove, a obično vidim kukce, lica i bestjelesne oči - kaže Kate.

- Jako često u halucinacijama vidim bube, a moja melankolija čini to da se osjećam ništavno poput muhe. Ovi crteži opisuju moju bolest - napominje.

"Ovo je moj autoportret. Gledala sam se u ogledalo i to vidjela. Nacrtala sam to."

"Proživljavam intenzivne osjećaje i slušam glasove koji mi govore da ublažim probleme koje imam na srcu."

"Vidim bestjelesne oči. Gomila njih nalazi se na podu. Stvaraju se i prenose."

"Te oči se obično pojavljuju s tim neobičnim bojama i krugovima."

"Moje samopouzdanje je na najnižoj razini i stvarno se osjećam beznačajno. Cijelo vrijeme priželjkujem da se mogu preoblikovati u ljepšeg pojedinca."

"Grupiranje, komunikacija, paranoja, melankolija, nervoza i upravljanje svojim osjećajima su najvažnije borbe za mene."

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message