Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Imate čir na želucu? Ovo su namirnice koje ne bi smjeli jesti

Imate čir na želucu? Ovo su namirnice koje ne bi smjeli jesti
1

Loša vijest za sve ljubitelje kave je da treba ili sasvim izbaciti ili značajno smanjiti unos bilo kakvog kofeina ukoliko imate čir na želucu, isto vrijedi i za crveno meso...

VIDEO

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Što stres sve može prouzročiti u našem tijelu većina ni ne zna

Čir, ulkus ili vrijed je oštećenje koje nastaje na unutarnjoj stijenci (sluznici) jednjaka, želuca ili dvanaesnika – gornjeg dijela tankog crijeva. Naš probavni trakt obložen je slojem sluznice koja ga štiti od negativnog utjecaja kiselina. No ako je količina kiseline povećana, ili se količina sluzi smanjila, pojavljuje se rizik od nastanka čira. Čir je zapravo ranica na sluznici koja može krvariti.

Naziv peptički ulkus može se odnositi i na čir želuca (ulkus želuca) i na čir dvanaesnika (ulkus dvanaesnika). Ove dvije bolesti imaju vrlo slične uzroke i simptome te ih je teško razlikovati samo na temelju kliničke slike, već su za preciznu dijagnozu potrebni endoskopija ili rendgensko snimanje.

Treba pripaziti  koje namirnice jedete i ukoliko ste inficirani bakterijom Helicobacter pylori, spiralnom bakterijom koju pronalazimo na sluznici želuca i koja se povezuje s različitim patološkim stanjima.

Namirnice koje treba izbjegavati ukoliko imate čir na želucu

- Važno je ne razmišljati samo o namirnicama koje nisu dobre za želudac, primjerice ispijanje alkohola nije dobro za cjelokupno zdravlje, a posebno za jetru koja je važna u probavi hranjivih tvari i treba jesti namirnice koje blagotvorno djeluju na cijeli organizam i na probavni sustav. No kada govorimo baš o čiru na želucu, važan je i način pripreme, pržena i pohana te procesuirana hrana pod prvo nisu dobre za one sa takvim stanjem i trebalo bi izbjegavati takve pripreme hrane - rekao nam je nutricionist Nenad Bratković te dodao i da inače zdrave namirnice poput tamne čokolade i oraha loše djeluju na čir na želucu. 

Naglasio je i da svakako treba izbjegavati, uz u nastvaku navedene namirnice, bilo kakve dodane šećere te citruse zbog svoje prirode kiseline.

Alkohol

Dreamstime

Ako ste alkoholičar već ste pod rizikom da imate peptički ulkus. Ukoliko imate takvo stanje jedino je mudro kloniti se alkohola jer se njime samo dodaje kiselina u želudac.

Kava i crni čajevi

Loša vijest za sve ljubitelje kave je da treba ili sasvim izbaciti ili značajno smanjiti unos bilo kakvog kofeina ukoliko imate čir na želucu. Crne čajeve također treba izbjegavati zbog teina.

Ljuta hrana

Bilo što ljuto može iritirati sluznicu želuca. Mit je da ljuta hrana potiče stvaranje čira, ali istina je da povećava razinu kiseline u želucu i stoga je mudro kloniti se takve hrane ukoliko imate čir na želucu jer se stanje može pogoršati.

Crveno meso

Ovo mnoge iznenadi, ali crveno meso je puno proteina i masti te probavnom sustavu treba dodatno vrijeme da sve razgradi, a to vodi prema više kiseline u želucu, što može pogoršati simptome čira na želucu.

Gazirana pića

Razlog zašto ne bi trebali piti gazirana pića ukoliko imate čir na želucu je taj što ona u sebi često sadrže limunsku kiselinu koja može povećati razinu kiseline u želucu.

Mlijeko

Fresh cow

Ukoliko imate čir na želucu, trebali bi prestati konzumirati mlijeko i ostale mliječne proizvode iz istog razloga kao i crveno meso, jer je i mlijeko puno proteina i masti.

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Maska može imati negativan učinak na kožu - spriječite to

POGLEDAJTE VIDEO (Boris Banović) #ZAJEDNO24SATA:

Pokretanje videa...

00:24
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'