Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Imate hladne ruke i stopala? To može biti zbog toga kako dišete

Imate hladne ruke i stopala? To može biti zbog toga kako dišete

Kada dišete prejako ili prebrzo, stežu se krvne žile, za razliku od polaganog disanja kroz nos. Kad se krvne žile stegnu to uzrokuje isporuku manje kisika po tijelu i tako dolazi do hladnih prstiju

Postoji mnogo mogućih objašnjenja za hladne ruke i stopala, pa je važno razgovarati sa svojim liječnikom da biste shvatili uzrok, ali jedan od mogućih uzroka može biti i to kako dišete.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa ...

Stručnjak za disanje Patrick McKeown kaže da hladne ruke i stopala često imaju ljudi s lošim obrascima disanja. Kada dišete prejako ili prebrzo, stežu se krvne žile (za razliku od polaganog disanja, koje oslobađa dušikov oksid - molekulu koja igra ključnu ulogu u povećanju cirkulacije i isporuci kisika u stanice). Kad se krvne žile stegnu to uzrokuje isporuku manje kisika po tijelu i tako dolazi do hladnih prstiju, kaže McKeown.

Također, brzo disanje dovodi do bržeg gubljenja ugljičnog dioksida.

Pretvaram svoje Osječanke u prave manekenke i plačem iza objektiva kada ih vidim sretne
Pretvaram svoje Osječanke u prave manekenke i plačem iza objektiva kada ih vidim sretne

- Kada izgubite previše ugljičnog dioksida i pH se poveća, hemoglobin, koji je glavni prijenosnik kisika u krvnim stanicama ne oslobađa kisik na vrijeme. I kao što smo gore spomenuli, manje kisika u krvnim žilama često rezultira hladnim rukama i nogama - dodao je.

Young man relaxes

Naravno, obrasci disanja nisu jedini razlog hladnih ruku i stopala. Postoji i puno drugih razloga koji dovode do toga, na primjer, neravnoteža štitnjače. Ipak, promjena disanja je nešto što najbrže možete napraviti.

McKeown kaže da je najvažnije disati kroz nos. 

- Kad dišete kroz usta, obično dišete brže i plitko, dok je disanje kroz nos sporije i dublje pa se oslobađa dušikov oksid koji pomaže u prijenosu kisika i hranjivih tvari u stanicama - objašnjava i dodaje da se možete odlučiti i za specifične vježbe disanja.

Otkrijte kakav vam razdjeljak na kosi paše prema obliku lica
Otkrijte kakav vam razdjeljak na kosi paše prema obliku lica

- Stavite jednu ruku na prsa, a drugu odmah iznad pupka i lagano počnite usporavati brzinu disanja. Fokusirajte se na protok zraka koji ulazi u nos i imajte opušten, polagan i nježan izdah. Želja za ponovnim udisanjem znači da se ugljični dioksid povećao u krvi što može pomoći hladnim rukama ili stopalima da budu toplije - rekao je McKeown, a piše mbg