Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Imate li ih u svom životu? Ovo je 11 osobina pravog prijatelja

Imate li ih u svom životu? Ovo je 11 osobina pravog prijatelja
8

Skloni ste puno razmišljati o tome što želite od partnera, ali otkrivanje onoga što želite od svojih prijatelja jednako je važno za opću dobrobit i zadovoljstvo životom

VIDEO

Prijatelji su odabrana obitelj, stoga je važno odabrati mudro. Ali što doista čini dobrog prijatelja i koji su to znakovi koji upozoravaju da netko zapravo uopće nije dobar prijatelj?

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

specka Imam 42 godine i zaljubila sam se u prijatelja svog sina koji ima 24 00:43

11 osobina dobrog prijatelja:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

1. Volite biti u njihovoj blizini

Svidjet će vam se biti u blizini istinski dobrog prijatelja. To se može činiti očiglednim, ali iznenadili biste se koliko pojedinaca zapravo ne shvaća da se osjećaju loše u blizini određenih ljudi. Važno je da prijateljstva budu topla i zabavna, kaže stručnjak za veze Ken Page, jer taj zabavni i razigrani aspekt stvara osjećaj pripadnosti i sigurnosti.

Dosta vam je površnih odnosa? Izgradite snažna prijateljstva pomoću ovih sedam koraka
Dosta vam je površnih odnosa? Izgradite snažna prijateljstva pomoću ovih sedam koraka

- Bit će lako smijati se i zabavljati s dobrim prijateljem. Duboki razgovori također dolaze lako i ostavljaju u vama osjećaj njegovanosti i ispunjenosti - kaže bračna i obiteljska terapeutkinja Tiana Leeds.

Nadalje, dodaje ona, jednostavno će doći do prirodnog klika s dobrim prijateljima.

- Kad postoji kemija, razgovor teče, postoji razigranost i možete spustiti gard. Važno je provjeriti ima li netko kvalitete dobrog prijatelja, ali idite dalje od 'kontrolnog popisa' i vjerujte svom osjećaju kako biste bili sigurni da postoji također prijateljska kemija, to je ono što dovodi do pronalaska onih prijatelja koji su istinski srodne duše - objašnjava Leeds.

2. Oni vas potiču

Dobri prijatelji vas podupiru i podižu kad klonete, a Page napominje da oni mogu biti vaši najveći šampioni.

- Dobar prijatelj je također netko tko je predan vlastitom rastu i potiče rast u vama - ističe Leeds, dodajući da neće biti ljubomorni ili natjecateljski raspoloženi prema vama, te će vas inspirirati da budete najpotpunija verzija od tebe.

3. Oni su tu za vas

Kad je teško, tu su dobri prijatelji. Baš kao što naši romantični odnosi zahtijevaju trud, održavanje i brigu, tako je i s prijateljstvima. Kao što Page kaže, biti dobar prijatelj zahtijeva izbor za izborom kako biste podigli važnost svog prijateljstva.

- To je bezuvjetni osjećaj da ste tu za njih, čak i kada vidite kako uvijek iznova ponavlja iste pogreške - napominje.

Bilo da su rame za plakanje, uho za slušanje ili jednostavno pozitivna sila u vašem životu, dobri prijatelji su tu za vas kada ih trebate.

4. Oni dijele vašu sreću i bol

Najbolji prijatelji u životu su oni koji mogu s vama slaviti vaše pobjede, ali i dijeliti vašu bol. Page kaže da znate da imate dobrog prijatelja kada nešto postignete i možete reći da je prijatelj uistinu sretan zbog vas.

- Osjećaju ponos zbog vas, osjećaju radost i slave s vama, a pravog će prijatelja također zaboljeti kada vas boli - objašnjava, dodajući da je u najtežim vremenima potrebno imati dobre prijatelje za ublažavanje problema. 

5. Oni su iskreni prema vama

Dok će vam dobar prijatelj pomoći da prebrodite teška vremena, također ćete se moći pouzdati u njihovu iskrenost. Ili kako Page kaže, možete vjerovati prijatelju da će biti ljubazan, ali i da će biti iskren.

- I štoviše, dobar prijatelj vas također može podsjetiti kada se ponašate po istim starim obrascima na svom poslu, u vezi, u obitelji itd., jednostavnim riječima, jer oni vas poznaju dovoljno dobro - dodaje.

U dugotrajnim prijateljstvima su dobri prijatelji neprocjenjivi jer mogu ukazati na mnoge stvari, objašnjava Page.

6. U njihovoj blizini možete biti 'najistinitiji'

Svi trebamo one ispred kojih osjećamo da stvarno možemo biti ono što jesmo, bez lažiranja, bez društvene maske i bez pretvaranja.

Kako Leeds kaže, dobri prijatelji su pouzdani, puni razumijevanja i podrške pa će vam u njihovoj prisutnosti biti ugodno ponašati se autentično, što dodatno dovodi do opuštanja i osjećaja pripadnosti.

- Tipično, oni koji imaju kvalitete dobrog prijatelja nude visoku razinu otvorenosti, integriteta i prihvaćanja - dodaje.

 I kao što je psihoterapeutkinja Jinnie Cristerna, pojasnila, mogućnost zabave i dijeljenja posebnih uspomena rezultat su odnosa punog povjerenja koji pruža osjećaj sigurnosti.

7. Emocionalno su zreli

Dobri prijatelji imaju emocionalnu zrelost za razumijevanje, zdravo rješavanje sukoba i općenito održavanje odnosa, a Leeds napominje da oni koji steknu dobre prijatelje obično imaju emocionalnu dubinu, sigurnost i autentičnost. Osobito u dugotrajnim prijateljstvima, nedvojbeno će doći trenutak kada ćete se sukobiti, ali to neće natjerati pravog prijatelja u bijeg.

- Baš kao u romantičnoj vezi, morate njegovati prijateljstvo - ističe Page.

Koja je tajna dobre veze i kako zadržati iskru nakon 15 godina braka? Evo iskustva iz prve ruke
Koja je tajna dobre veze i kako zadržati iskru nakon 15 godina braka? Evo iskustva iz prve ruke

8. Odvajaju vrijeme za vas

Jedna od osnovnih potreba dobrog prijatelja je da nađe vremena za vas. Povezujući se s idejom općeg održavanja prijateljstva, Page objašnjava da će dobar prijatelj biti uz vas čak i kada mu to nije zgodno i kada zahtijeva njegovu fizičku ili emocionalnu dostupnost.

I kao što Leeds dodaje, dobri prijatelji također su izvrsni slušatelji i vješti komunikatori.

- Pojavljuju se s dosljednošću, ljubaznošću i neosuđivanjem, ulažući trud i dajući prednost zajedničkom vremenu - objašnjava ona, navodeći i da će također biti spremni preuzeti odgovornost za svoj dio prijateljstva, poput iniciranja planova.

9. Možete si vjerovati i biti ranjivi jedno prema drugom

Kvalitetna prijateljstva imaju visok stupanj povjerenja, otvorenosti i ranjivosti. Vjerojatno se ne biste željeli upariti s emocionalno nedostupnim partnerom, a isto bi trebalo vrijediti i za prijatelje. Bit će voljni postati ranjivi i podijeliti istinu s vama, a vi ćete se osjećati kao da možete učiniti isto, objašnjava Page, bilo da se otvore o svojoj vezi, obitelji ili teškom razdoblju kroz koje prolaze.

10. Postoji jednako 'davanje i uzimanje'

Prijateljstva mogu postati jednostrana kada ne postoji ravnoteža truda i brige između obje osobe, ali dobro prijateljstvo će biti recipročno. Kao što Leeds kaže, osjetit ćete ravnotežu između pružanja podrške s dobrim prijateljima koji imaju velikodušnost duha koja sprječava da veza sklizne u jednostranost.

11. Zbog njih se osjećate potvrđeno i viđeno

Posljednje, ali svakako ne najmanje važno, dobri prijatelji učinit će da se osjećate viđenima, shvaćenima i potvrđenima. U nekim slučajevima, prema Page, oni vas čak mogu podsjetiti na vaše najbolje kvalitete kada se osjećate potišteno.

- Naši prijatelji nas mogu uputiti u to tko smo i u naše najdublje darove kada ih sami ne vidimo - objašnjava.

5 znakova lošeg prijatelja:

1. Ne poštuju vas

Uzajamno poštovanje temeljni je ključ svakog zdravog odnosa, uključujući prijateljstva. Bilo da prijatelj ne poštuje vaše granice, vaše vrijeme, vaše napore ili je samo općenito egocentričan, to nije dobar prijatelj, prema Leedsu.

I kao što Page dodaje, nezdravo prijateljstvo je ono u kojem su osjećaji ljubomore ili zavisti kod prijatelja toliko jaki da se ne mogu osjećati sretnim zbog vas ili možda ne suosjećaju kada ste uzrujani, umjesto toga vam samo govore što radite krivo... Sve u svemu, poštovanje jednostavno ne postoji i ne čine da se osjećate dobro kad ste u blizini.

2. Oni su prijatelji 'samo u dobru'

Jednostrani prijatelj je onaj za kojeg se čini da se želi družiti samo kada mu to na neki način koristi. Ali kada vam trebaju - nigdje ih nema. Kao što Page primjećuje, ove prijatelje može biti zabavno imati za određene aktivnosti u nekim slučajevima, ali ih treba smatrati 'poznanicima', a ne najužim krugom.

3. Manipulativni su

Manipulacija nikada nije znak nečeg pozitivnog, pa ako se prijatelj upušta u maltretiranje, izazivanje krivnje, posesivnost, sabotiranje, 'potpaljivanje vatre', okrivljavanje ili bilo koju drugu manipulativnu taktiku, pripazite.

- Toksični prijatelji mogu svaliti krivnju na vas, kao da je sve uvijek vaša krivica, i vi ste krivi za sve u odnosu - upozorava psihoterapeutkinja Annette Nuñez.

- Neka ogovaranja su normalna u većini prijateljstava, ali ako ogovaranje preuzme veliku ulogu ili osjećate zlobu, to je znak da ta osoba vjerojatno priča i o vama iza vaših leđa, što će narušiti emocionalnu sigurnost u vezi - ističe Leeds.

4. Oni vas 'vuku dolje'

Ako te dobri prijatelji jačaju, loši te uništavaju. Page objašnjava da je glavni znak lošeg prijatelja ako ne osjećate istinsku podršku od njega, ako se natječe s vama ili se jednostavno ne osjećate dobro u njihovoj blizini.

- Ostale osobine kod kojih treba biti oprezan su neslaganje s vrijednostima vašeg prijatelja, nepoštenje i ako su kritični ili često vrlo negativni - dodaje. Prijatelji s takvim kvalitetama će vas vjerojatno povući 'prema dolje'.

5. Emocionalno su nezreli

Za održavanje svake zdrave veze potrebna je emocionalna zrelost, a prijateljstva nisu iznimka. Prema Nuñezu, toksični prijatelj uvijek će pronaći način da razgovor vrati na sebe, ili će pronaći način da vas okrivi za sve. I kao što Page kaže, emocionalno nezreli ljudi teško će postati ranjivi ili čak riješiti probleme u prijateljstvu, zbog čega će biti vrlo teško održati isto.

Skloni ste puno razmišljati o tome što želite od partnera, ali otkrivanje onoga što želite od svojih prijatelja jednako je važno za opću dobrobit i zadovoljstvo životom. Kao što Leeds kaže, na nas duboko utječu oni s kojima smo bliski, pa tražite prijatelje koji vas inspiriraju da budete najpotpunija verzija sebe, prenosi MBG.

Stručnjak za spojeve: Pričekajte da prođu barem tri spoja prije nego što odete u krevet s njim
Stručnjak za spojeve: Pričekajte da prođu barem tri spoja prije nego što odete u krevet s njim
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...