Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
19 komentara

'Imate li problema s prostatom, pazite koliko tekućine popijete'

Benigna hiperplazija prostate može otežavati lučenje mokraće jer povećani tlak pritišće uretru, mokraćnu cijev koja prenosi urin iz mokraćnog mjehura u penis

Foto: Dreamstime
19 komentara

Nakon 50. godine mnogi muškarci prisiljeni su često i hitno mokriti, za što je kriva proširena prostata, što se naziva benigna hiperplazija prostate (BHP), no ako su simptomi blagi tegobi je moguće doskočiti smanjenim unosom tekućine, preporučuju stručnjaci. 

- Oko 1,5 litre tekućine na dan - i ništa više od toga, bit će preporučena kolčina unosa tekućine - navodi Njemački Institut za kvalitetu i učinkovitost zdravstvene skrbi (IQWIG).

DEČKI, PAZITE Ovo su poze u kojima se penis može slomiti - i vrlo su česte...

Da bi izbjegli buđenje noću radi odlaska na zahod, muškarcima se preporučuje da ne piju nikakvu tekućinu sat do dva prije odlaska na počinak. To se osobito odnosi na unos tekućina koje sadrže kofein ili alkohol jer imaju diuretička svojstva. BHP može otežavati lučenje mokraće jer povećani tlak pritišće uretru, mokraćnu cijev koja prenosi urin iz mokraćnog mjehura u penis.

Medical Imaging - Male Organs Prostate | Autor: decade3d Foto: decade3d

Ako tegobe otežavaju kvalitetu života ili se zakompliciraju pa se razvije infekcija urinarnog trakta zato što se ne uspijeva potpuno isprazniti mjehur, muškarci bi se trebali obratiti obiteljskom liječniku ili urologu koji će im propisati terapiju lijekovima.

Oko sedam od deset muškaraca koji se obrate liječniku zbog problema proširene prostate odlučuje se za takvu terapiju, navodi IQWIG. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message