Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Intuitivno jedenje: Jedite kad ste gladni i zaboravite na dijete

Intuitivno jedenje: Jedite kad ste gladni i zaboravite na dijete

Intuitivno jedenje uključuje to da jedete kada ste fizički gladni i zaustavljanje kada se osjećate sito. U osnovi vas potiče da slušate svoje tijelo kako biste usmjeravali svoje prehrambene navike

VIDEO

Intuitivno jedenje sjajan je način da promijenite svoj odnos s hranom, bez potrebe za brojanjem kalorija ili izbacivanjem određene hrane iz prehrane. Intuitivno jedenje podrazumijeva osluškivanje vašeg tijela i prehranu prema potrebama vašeg tijela. Fokus intuitivne prehrane nije na mršavljenju, već na pažnji.

POGLEDAJTE VIDEO: Zdrave i ukusne namirnice koje jačaju organizam

Pokretanje videa...

Zdrave namirnice 01:33

Evo što trebate znati o intuitivnom jedenju kao i kako to učiniti.

Razumijevanje intuitivnog jedenja

Intuitivno jedenje uključuje to da jedete kada ste fizički gladni i zaustavljanje kada se osjećate sito. U osnovi vas potiče da slušate svoje tijelo kako biste usmjeravali svoje prehrambene navike, kaže Erin Holley, dijetetičarka na Medicinskom centru Sveučilišta Ohio.

- Načela intuitivnog jedenja pomoći će vam da se ponovno povežete s tom urođenom sposobnošću da jedete, a da vam druge poruke ne zamućuju što, kada i koliko jesti - kaže Holley. Praksa intuitivnog jedenja dolazi iz knjige Intuitivna prehrana koju su napisale Evelyn Tribole i Elyse Resch, registrirane dijetetičarke. Izvorno objavljena 1995. godine, knjiga je sada u svom četvrtom izdanju, a dijetolozi i nutricionisti još uvijek preporučuju praksu intuitivnog jedenja.

Način na koji ljudi jedu

Prema knjizi postoji 10 principa intuitivnog jedenja:

  1. Odbacite mentalitet dijete: Izbjegavajte dijete koje promiču mršavljenje i kulturu dijete.
  2. Slušajte svoje tijelo i jedite kad ste fizički gladni.
  3. Pomirite se s hranom: Nemojte se osjećati krivima zbog jedenja manje zdrave hrane.
  4. Zanemarite one koji kažu da su određene namirnice 'dobre' ili 'loše', čak i ako taj glas dolazi iznutra.
  5. Otkrijte faktor zadovoljstva: Jedite ono što vam najbolje zvuči i dopustite si da se osjećate zadovoljno.
  6. Osjetite svoju sitost: Prestanite jesti kad vam je ugodno ili ste siti - i primijetite svoju sitost dok jedete.
  7. Suočite se sa svojim osjećajima s ljubaznošću: Koristite zdrave, ljubazne načine za suočavanje s negativnim emocijama, radije nego da emocionalno jedete.
  8. Poštujte svoje tijelo: Poštujte svoje tijelo takvo kakvo je.
  9. Prestanite razmišljati o vježbanju kao samo o načinu sagorijevanja kalorija i umjesto toga zaista primijetite kakav je osjećaj pokrenuti se.
  10. Poštujte svoje zdravlje - lagana prehrana: Odaberite hranu zbog koje ćete se osjećati dobro.
Rijedak primjer: Pogledajte prekrasnu malu albino vjevericu
Rijedak primjer: Pogledajte prekrasnu malu albino vjevericu

Za razliku od tradicionalne prehrane, kod intuitivne prehrane ništa nije zabranjeno. Nema ograničenja određene hrane ili brojanja kalorija.

- Ovo nije dijeta. Zapravo se radi o promjeni vašeg odnosa s hranom i postizanju više svijesti i prilagodbe vlastitom tijelu i prehrani kao odgovor na to - kaže Holley. Uz to, intuitivno jelo usredotočeno je na cjelovitiji pristup zdravom načinu života.

- Sveukupna ideja tih načela je da komplicirane i restriktivne dijete obično ne uspijevaju, a najvažniji cilj je usredotočiti se na zdravu prehranu i način života - kaže Artur Viana, klinički direktor Metaboličkog programa za zdravlje i mršavljenje na Yaleu.

Thinkstock

Na primjer, Viana kaže da vam intuitivno jedenje omogućuje da cijenite hranu u kojoj uživate i koja vam možda neće biti 'dopuštena' da ju jedete kada ste na određenoj 'dijeti'. Osim toga, Viana kaže da se intuitivno jedenje doista temelji na osluškivanju vlastitog tijela, posebno znakova koje vam daje vezanih uz glad i sitost, kao i na to kako reagirate na emocije i ulogu hrane u vašem životu.

Zdravstvene prednosti intuitivne prehrane

Metaanaliza iz 26 studija iz 2014. godine zaključila je da je intuitivno jedenje izvrstan način za održavanje težine i moguće poboljšanje zdravstvenih pokazatelja poput krvnog tlaka i razine kolesterola. Uz to, Viana kaže da je intuitivno jedenje povezano s boljom slikom tijela - a koristi se i za liječenje i prevenciju poremećaja prehrane kao što je prejedanje.

Kako pronaći savršenog? Budite svoji, iskreni i otvorenog uma
Kako pronaći savršenog? Budite svoji, iskreni i otvorenog uma

Drugi pregled 20 studija iz 2014. godine pokazao je da je intuitivno jedenje povezano s pozitivnim psihološkim blagodatima, uključujući bolje samopoštovanje i kvalitetu života, a manje depresiju i tjeskobu.

Važno je  naglasiti da intuitivno jedenje ne obećava gubitak kilograma, kaže Holley. Ako netko promovira intuitivno jedenje kao način mršavljenja, onda taj netko vjerojatno promovira i dijetu, koja je u suprotnosti s načelima intuitivne prehrane.

Fotolia

Kako prakticirati intuitivno jedenje?

Postoji nekoliko djelotvornih načina na koje možete vježbati intuitivno jedenje. Neki savjeti uključuju:

  • Vjerujte svom tijelu kad vam kaže da je gladno: Obratite pažnju kada je vaše tijelo gladno i hranite ga na odgovarajući i dosljedan način, kaže Holley.
  • Ne zadržavajte se na brojevima: Imajte na umu da su težina i BMI (indeks tjelesne mase) samo brojevi i da bi vaš fokus trebao biti usmjeren na cjelokupno zdravlje, kaže Viana.
  • Izbjegavajte stavljati moralnu vrijednost na hranu: Sjetite se da niste loša osoba zato što jedete određenu hranu, kaže Holley.
  • Ne pretjerujte: Jedite samo kad ste gladni i prestanite jesti kad ste siti, kaže Viana.
  • Obavezno vježbajte: Viana preporučuje vježbanje umjerenog intenziteta najmanje 30 minuta, 5 puta tjedno.
  • Ne preskačite obroke da biste 'ostavili mjesta“' za veći obrok: Holley kaže da ćete se zbog toga prejesti - i nećete slijediti načelo 'nagrađivanja gladovanja'.
  • Ne zaboravite ispitati svoje osjećaje: Viana kaže da razmislite zašto jedete ono što jedete i kako se zbog toga osjećate.
  • Uživajte u jelu: Odaberite jesti hranu koja vam najbolje zvuči, kaže Holley.
Kad se dijete uvuče u 'što ako' spiralne misli: Pomozite im pronaći realnost i pravo rješenje
Kad se dijete uvuče u 'što ako' spiralne misli: Pomozite im pronaći realnost i pravo rješenje

Intuitivno jedenje možda nije za svakoga.

- Intuitivno jedenje samo je još jedan okvir za razmišljanje o načinu života, a ne nužno jedini ili najbolji pristup hrani - kaže Viana. Ako niste sigurni je li intuitivno jedenje najbolji pristup za vas, svakako razgovarajte sa svojim liječnikom kako biste utvrdili bi li intuitivno jedenje bilo dobro, piše Insider.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...
ZVIJEZDA NETFLIXOVE SERIJE

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...

Njemački ovčar Gunther VI. zvijezda serije 'Gunther's Millions', navodno je naslijedio bogatstvo od 65 milijuna dolara. Priča o tim milijunima puna je kontroverzi, ali je nedvojbeno da je pas planirao put u Zagreb...
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith