Ironman: Aerobne vježbe za pretile ljude su plivanje i bicikl | 24sata
Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Ironman: Aerobne vježbe za pretile ljude su plivanje i bicikl

Ironman: Aerobne vježbe za pretile ljude su plivanje i bicikl

Najbolji rezultati se pokazuju kada se kombiniraju oba sustava - aerobni i anaerobni sustav. No početnici grade mišićnu masu, prvo bi trebali raditi na aerobnim mehanizmima koji će ih pripremiti za anaerobne napore...

VIDEO

Naš poznati triatlonac i Ironman Dejan Patrčević prvi je licencirani Ironman trener u Hrvatskoj i pokretač Adriatic coaching metode pripreme pojedinaca i grupa. Još uvijek drži rekord na Svjetskom prvenstvu u Ironmanu, a držao je hrvatski rekord više od desetljeća.

Što je bolje/razlika - vježbati aerobno, anaerobno?

Prije nego odgovorim na ovo pitanje i bez obzira na razloge tvojeg vježbanja, dobro je da znaš neke osnove o metabolizmu.

Metabolizam je skup anaerobnih i aerobnih procesa (kemijskih reakcija). Odnosi se na proces koji naše tijelo koristi za razgradnju hranjivih tvari. On stvara spojeve koje stanice mogu koristiti za energiju i koristiti te spojeve za poticanje staničnih funkcija.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Kako vježbati? 01:13

Većina sportova je kombinacija oba sustava i većina vježbača spontano ulazi iz jednoga u drugi jer tijelo će tijekom vježbe ili aktivnosti automatski prelaziti između aerobnog i anaerobnog metabolizma. Ako pojačamo intenzitet i ostanemo bez daha, primjerice, vrlo je vjerojatno da smo dominantno vježbali anaerobno, a ako vježbu radimo sat ili više vremena i ne osjetimo veliki umor - u zoni smo koja je dominantno aerobna.

Ako ipak odlučiš kontrolirati ove sustave onda si vrlo vjerojatno na putu da trening radis planski i uz korištenje trekera intenziteta, a to znači vježbanje uz sat ili pametni uređaj koji mjeri puls, brzinu, wate i slično. Činjenica je da ako nadziremo energetske sustave, možemo lakše napredovati prema cilju bilo da je riječ o mršavljenju, stvaraju mišića, definicije, bržem trčanju ili pak duže.

Ovo su neki primjeri vježbanja s dominantnim sustavima.

Anaerobne vježbe:

  • Intervalni trening visokog intenziteta (HIIT)
  • Dizanje utega
  • Sprintanje


Aerobne vježbe:

  • Brzo hodanje
  • Plivanje
  • Trčanje
  • Biciklizam
     

Najbolji rezultati se pokazuju kada se kombiniraju oba sustava, ali uz dominantno prisutan aerobni režim vježbanja. Također, svako zagrijavanje i faza oporavka bi trebali biti - aerobni.

Što kod povećane tjelesne težine?

Kod ljudi s povećanom tjelesnom težinom koji namjeravaju vježbati aerobno, kako bi izbjegli ozljede zglobova (aerobika zahtijeva repeticiju pokreta u dužem periodu vremena), savjetujem aktivnosti poput plivanja i bicikla, dok za sve ostale još savjetujem jogging i trčanje.

Ironman: 'Umjesto sportskih čokoladica uzmite tekući obrok'
Ironman: 'Umjesto sportskih čokoladica uzmite tekući obrok'

Početnicima kojima je cilj izgradnja mišićne mase, savjetujem da prvo rade na aerobnim mehanizmima koji će ih pripremiti za anaerobne napore. Ovo se ne odnosi samo na jedan strukturirani trening u teretani (zagrijavanje, glavni dio) već i na dulji period vremena (faza aerobnog treninga, anaerobna priprema).S anaerobnim načinom vježbanja možemo sagoriti puno energije u malo vremena i time i brže smršavit što je veliki benefit. Anaerobnim vježbanjem također možemo izgraditi veće i jače mišiće, da ne kažem ljepše. Ipak, unatoč svim prednostima anaerobnog vježbanja i ako si sportsko-rekreativni vježbač, preporučam vježbati aerobno prvenstveno zato što takvo vježbanje postepenije odaptira kardiovaskularni sustav, što povećava šansu da ćeš nakon vježbanja postati zdravija ili bar jednako tako zdrava osoba.

Savjeti hrvatskog ironmana: Ovo je šest načina da pronađete vježbu u kojoj ćete uživati
Savjeti hrvatskog ironmana: Ovo je šest načina da pronađete vježbu u kojoj ćete uživati

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Ovo je popis razloga zbog kojih moja supruga najčešće odbija seks - je li i kod vas isto?
DUUUUUGI POPIS

Ovo je popis razloga zbog kojih moja supruga najčešće odbija seks - je li i kod vas isto?

Jedan pomalo frustrirani muškarac odlučio je zabilježiti sve razloge zbog kojih je supruga odbila seks s njim, a izgleda da nije jedini s ovakvim problemima u spavaćoj sobi

4 najhrabrija znaka Zodijaka
MOĆNI SU

4 najhrabrija znaka Zodijaka

Radi se o specifičnim karakteristikama koje krase neke znakove, oni se izuzetno dobro snalaze u situacijama koje zahtijevaju brzo donošenje odluka
Ima 33 godine i djevica je: Bit ću s onim tko ispuni ovih 10 uvjeta
ZNA ŠTO ŽELI

Ima 33 godine i djevica je: Bit ću s onim tko ispuni ovih 10 uvjeta

Danyelle Noble kaže da je uvijek bila sretna sama i unatoč tome što želi vezu, nije spremna pristati na bilo koga, čak ni na vezu za jednu noć samo zbog seksa