Lifestyle

Komentari 4

Iščekivala je mjesečnicu, no tad su joj otkrili testise u abdomenu

Iščekivala je mjesečnicu, no tad su joj otkrili testise u abdomenu

Dani Coyle je kao i druge vršnjakinje nestrpljivo očekivala prvu menstruaciju, no njezina nikako nije stizala. Imala je 14 godina kad su otkrili da je interspolna i da nema ženske reproduktivne organe

Za razliku od vršnjakinja koje su postajale sve ženstvenije, Dani je primijetila kako je njezin glas sve dublji, a počeli su joj se javljati bolni grčevi u trbuhu. Imala je 14 godina kad je posumnjala da nešto ozbiljno nije u redu, pa je otišla liječniku koji ju je uputio specijalistu, piše The Sun.

POGLEDAJTE VIDEO: Jareth Nebula iz SAD-a rodio se kao žena

Nalazi su otkrili da Dani ima XY kromosome koje obično imaju muškarci, ali nema ženske reproduktivne organe poput maternice. Dodatno, u trbuhu je imala testise koje su srećom otkrili na vrijeme jer ih je zahvatio karcinom u ranoj fazi.

Potpuno slomljena

Dani danas ima 25 godina i kaže da je bila slomljena kad su joj liječnici priopćili dijagnozu, ali uopće nije bila iznenađena. Rodila se kao dvospolac.

- Imala sam 10 godina kad sam uočila da se s mojim tijelom odvijaju promjene tipičnije za dječake nego za djevojčice. Produbio mi se glas, a mjesečnica nikad nije stigla. Bilo je to jako zbunjujuće i usamljeno razdoblje. Sa 14 godina su mi rekli da imam 17beta-HSD3 deficijenciju. Moje tijelo nije normalno reagiralo na testosteron koji su proizvodili moji testisi, pa sam se zato rodila i odgajali su me kao djevojčicu. To je sreća, jer sam se uvijek osjećala kao žensko. Dugo sam tražila riječi kojima bih objasnila svoje razlike. Koliko god sam bila uplašena dijagnozom, osjetila sam olakšanje jer sam konačno imala objašnjenje. Uplašila sam se da me nitko neće voljeti kad otkrije. Bila sam ljuta. Pitala sam se zašto baš ja - opisala je ona.

Normalna djevojka

Liječnici su joj kirurški odstranili testise, a Dani je potom išla na kozmetičku operaciju kojom su joj izmijenili vanjski izgled spolovila, odnosno pretvorili ga u vulvu. Kaže kako smatra da je bila prisiljena to učiniti jer društvo ne prihvaća interspolna tijela.

- Mislila sam da sve trebam zadržati za sebe i da to mora biti tajna, pa sam zato brzo otišla na operaciju u kojoj su mi odstranili testise i normalizirali moj vanjski izgled spolovila baš kako su kirurzi preporučili. Išla sam i na hormonsku terapiju koja je u biti menopauzalna estrogenska pilula i mislila sam da ću zato postati normalna djevojka. Sad imam dojam kao da su mi te operacije nametnuli kao jedinu opciju i kao da me liječnik s predrasudama koji radi u sustavu s predrasudama orobio mogućnosti da sama biram i to mi je prouzročilo veliku psihičku traumu - pojasnila je.

Dani je aktivistica i nada se da će podignuti svijest o interspolnim operacijama, osobito onima koje liječnici izvode na djeci bez njihova pristanka. Vjeruje kako podizanje svijesti u javnosti te edukacija u školama može postati dio rješenja.

- Orobili su nas tjelesne autonomije u ime spolne binarnosti. Za mnoge je ideja da postoje samo dva spola praktična, ali zanemaruje sve one koji se ne uklapaju niti u jedan od njih. Da sam tad znala ovo što znam danas, pitam se bih li odabrala operaciju ili osjećala toliki sram i gađenje prema sebi. Mislila sam da je interspolnost kletva, no sad to vidim kao blagoslov. Slobodna sam od granica rodnih očekivanja. Dio sam LGBTQIA zajednice i jedna sam od milijun - nastavila je Dani.

- Operacije koje izvode na malim bebama svaki dan su katastrofa jer se mnoga od te djece poslije nađu u problemu jer im se tijelo ne podudara s rodnim identitetom budući da ga je za njih birao netko drugi. Čak i danas imam problema s intimnošću i doživljajem vlastitog tijela jer su me toliko zadirkivali u djetinjstvu i to je bilo traumatično. Voljela bih u školama vidjeti programe edukacije koji pokrivaju čitav spektar ljudske biologije. Voljela bih vidjeti da smo okončali sa kozmetičkim interspolnim operacijama djece bez njihova pristanka. Želim da svijet postane svjesniji našeg postojanja i da prihvaća drugačije ljude, uključujući i one interspolne, trans i ostale kao i našu terminologiju. Nadam se da u tome mogu odigrati malu ulogu - kazala je.

Dani je po zanimanju kontent kreatorica te živi i radi u Berlinu.

- Razlike u našim tijelima, identitetima i kulturama su razlozi za slavlje. Budimo ljubazniji prema onima koji se razlikuju od nas - poručila je za kraj.

Najčitaniji članci