Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
6 komentara

Ishal (12) ujak određuje kad će učiti, gledati vijesti, što će jesti

Mlada Amerikanka svaki drugi vikend boravi kod ujaka, a tada su joj oba dana ispunjena radnim zadacima, i to od 7 do 21.30 sati. Raspored uključuje gledanje vijesti, vježbanje pravopisa i pisanje novela

Foto: Channel4
6 komentara

Dokumentarna emisija Child Genius, koja se prikazuje na britanskoj televiziji Channel 4 i prati iznimno nadarenu i genijalnu djecu, često iznenadi gledatelje, a najviše je reakcija do sada izazvala epizoda sa 12-godišnjom genijalnom djevojčicom, gdje se odlično moglo vidjeti u kojoj mjeri roditelji i rodbina znaju manipulirati s djecom.  Čak i kad su ta djeca, kao što je ovdje slučaj, genijalci.

POGLEDAJ VIDEO:

Riječ je o popularnom reality serijalu u kojem se 14 mladih genijalaca bori u različitim mentalnim izazovima te konačno u 'natjecanju inteligencije' koje odlučuje pobjednika. Koncept i zadaci su osmišljeni u suradnji s Američkom MENSA-om, a na kraju emisije jedno dijete dobiva titulu 'Genijalnog'. Osim titule, pobjednik dobije i novčanu nagradu od 100 tisuća dolara koja će se položiti u fond za fakultet po izboru. 

Foto: Channel4

Kontroverzna epizoda prikazala je Ishal (12) i njene roditelje, ali i dominantnog ujaka koji 'skrbi' o njenom obrazovanju pa čak roditeljima govori što Ishal treba jesti i kako se za koje natjecanje treba pripremati. Ujak Amram, inače konzultant za brigu o zdravlju, je za Ishal tako pripremio i program učenja za svaki drugi vikend kad ona boravi kod njega. Njeni roditelji Momtaj i Forhad kažu kako se oni ne miješaju u Amramove planove za njihovu kćer, te im je drago što netko tko je studirao završio studij na Oxfordu pazi na njezino obrazovanje.

DIGITAL TAKEOVER Zašto se digitalno oglašavanje kod nas smatra crnom kutijom

- Koji grozan ujak, jadno dijete - napisala je na društvenoj mreži jedna gledateljica, komentirajući kako Ishal vjerojatno živi u vječnom strahu da ne razočara njega i roditelje. Inače, Ishal kod ujaka boravi svaki drugi vikend, a tada su joj oba dana ispunjena radnim zadacima, i to od 7 do 21:30 sati. Raspored joj uključuje gledanje vijesti, vježbanje pravopisa i pisanje novela.

Osim toga, ujak vjeruje u teoriju koja govori kako strana na koju ljudi gledaju aktivira različita polja u mozgu, pa Ishal prema njegovim instrukcijama mora gledati ravno pred sebe ili na lijevu stranu jer se tako 'bolje pamti', što nije slučaj i kad se glava okreće na desno što, po toj teoriji, znači da osoba smišlja neku laž. 

Foto: Channel4

Ujak Amram, koji je svoju nećakinju i uveo u ovaj show, kaže kako želi da ona u budućnosti radi nešto bitno, izmisli neki lijek ili bude prva astronautkinja azijskog podrijetla. Ipak, njegova skrb ne završava na obrazovanju; on roditeljima govori i što da kuhaju djetetu da joj mozak ostane fokusiran, a napominje im i kako bi djevojčica trebala jesti više guščjih jaja jer su najbogatija proteinima. 

Ovaj je ujak strašan, mene je moj samo vodio na rolanje i učio me plivati, komentirala je jedna gledateljica, a druga je dodala da je zbog njegovog oholog stava i izgleda poželjela gađati TV ciglom. 

- Imaju li njeni roditelji uopće pravo glasa ili ujak diktator odlučuje o cjelokupnom odgoju? Meni je ta situacija čudna - pitao se jedan korisnik Twittera. Ishal je inače treći dan 'zakazala' na natjecanju iz zemljopisa, gdje je imala samo jedan točan odgovor i bila zadnja. 

TEŠKO IM JE ODOLJETI: Žene rođene u znaku Škorpiona su mamac za muškarce, ali ovaj znak ih premašuje

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message