Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Iskoristite prostor i napravite svoj šumski vrt - vrlo je lako

Iskoristite prostor i napravite svoj šumski vrt - vrlo je lako
1

U šumskom vrtu se suzbija trava tako da se ne mora kositi, a korisne biljke se sade u više slojeva; visoko i patuljasto drveće, grmovi, zeljasto bilje, pokrov, korjenasto i povijuše

VIDEO

Šumski vrt svojevrsna je nadogradnja klasičnog voćnjaka; uz voćke se sade i druge biljke koje imaju prehrambenu vrijednost, Na primjer, povrće i/ili biljke koje voćke štite od štetočina i prirodnim putem im povećavaju rodnost, a najpoželjnije su trajnice.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:44

U šumskom vrtu se suzbija trava tako da se ne mora kositi, a korisne biljke se sade u više slojeva; visoko i patuljasto drveće, grmovi, zeljasto bilje, pokrov, korjenasto i povijuše. Naravno, nije obavezno da su svi slojevi zastupljeni. Šumski vrt je način da se prostor iskoristi i vertikalno, da je količina hrane uzgojena na tom prostoru veća, a u konačnici zahtijeva mnogo manje rada. Može se posaditi odjednom, na praznoj parceli tako da se oko svakog stabla odmah posade druge biljke, no čak je i postojeći voćnjak moguće pretvoriti u šumski vrt tako da se oko svakog stabla posade zajednice jestivih i korisnih biljaka.

Na pola puta između stabala i uz rubove parcele sadimo grmove, po mogućnosti u više slojeva; od niskih ribiza do lijeske i bazge. Između njih sadimo živi pokrov, a po već postojećim stablima pustimo povijuše da se penju. To može biti čak i grah, čija dodatna korist je da fiksira i dušik iz zraka pa se voćke ne moraju prihranjivati.

Na papiru nacrtajte plan sadnje i okolnih staza

Prilikom sadnje šumskog vrta poželjno je da između voćaka bude malo veći razmak nego u klasičnim voćnjacima kako bi i niži slojevi dobili dovoljno sunca. Razmak između voćaka trebao bi odgovarati maksimalnom promjeru voćke plus 25-50 posto. Puteljke je najbolje planirati tako da idu tik uz deblo, a uz njih možete saditi grmove bobičastog voća koje berete putem.

Lukovice štite stablo od nametnika

Oko samog stabla sadimo trajne lukovice. To može biti ukrasno cvijeće poput tulipana ili narcisa, ali i jestive biljke, npr. češnjak ljutika i vlasac. Njih ne vadimo kad dozre, nego ostavljamo u tlu. Zatim se sadi mirisno bilje koje privlači korisne kukce, npr., matičnjak, metvica i komorač ili druge štitarke (mrkva kopar, krasuljica). Ako nemate stabla, sadite oko grmića.

Vrtlarica: Posuda od betona za cvijeće trpi kišu, led pa i snijeg
Vrtlarica: Posuda od betona za cvijeće trpi kišu, led pa i snijeg

Jedno stablo je sasvim dovoljno 

Ako imate mjesta za jedno stablo, već možete napraviti mali šumski vrt tako da oko njega posadite jestive i korisne biljke. Ponavljanjem tog uzorka možete zasaditi veću površinu.

Gavez i hren osigurat će mineralne tvari

 

U šumskom vrtu važne su i biljke s dugačkim korijenom (gavez, čičak, hren). One čine mineralne tvari iz dubljih slojeva tla dostupnim drugim biljkama.

Kraj vrtlarske sezone: Ostatke bilja iz vrta slažite na kompost
Kraj vrtlarske sezone: Ostatke bilja iz vrta slažite na kompost

Praznine popunite jagodama ili ljubičicama

Između tih zajednica dodamo živi pokrov koji se brzo širi, npr, djetelinu, šumske jagode, ljubičice ili dragoljub. Dok biljni pokrov ne raširi, prazna mjesta malčirajte.

Grmovi su presudni za 'divlji' ugođaj

Između voćaka u šumskom vrtu sade se grmovi,po mogućnosti ono s jestivim plodovima koje podnosi sjenu. Dobar izbor su aronija različite vrste ribiza i ogrozd. 

Pokretanje videa...

00:24
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje