Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Iskoristite svježe voće i povrće za one prve dječje zalogaje

Iskoristite svježe voće i povrće za one prve dječje zalogaje
1

Početak dohrane ne treba odgađati ako pada u ljeto, iako može ići sporije zbog vrućina i promjene rutine. Ne zaboravite zamrznuti povrće i voće za jesen i zimu

VIDEO

Iako ljeto nudi obilje voća i povrća, prema brojnim iskustvima, nije idealno vrijeme za početak dohrane. No ako je bebi vrijeme, ponudite joj hranu koja joj je potrebna. Samo treba biti svjestan mogućih problema.

- Dohranu ljeti mogu omesti vrućina, pojačana žeđ te promjena uobičajene okoline i sigurne rutine zbog odlaska na godišnji odmor. Bebi je to sve ponekad previše pa se ne treba brinuti ako ne ide sve odmah onako kako ste planirali - pojašnjava Tena Niseteo, klinička dijetetičarka i nutricionistica iz zagrebačke Klinike za dječje bolesti i autorica internetske nutricionističke enciklopedije Definicija hrane. 

Ljetne namirnice idealne su za pripremu raznolikih i ukusnih kašica, stoga je dobra ideja za doručak, prvi konkretni jutarnji obrok, djetetu ponuditi mliječno-žitnu kašicu obogaćenu voćem. Za ručak je idealna kombinacija ribe i sezonskog povrća s dodatkom maslinova ulja ili kombinacija mahunarki i žitarica. Za večeru možete kombinirati bijelo meso peradi i povrće. Najbolji međuobroci bit će svježe sočno voće poput trešanja, dinje, breskve ili nektarine, marelice ili lubenice, ovisno o starosti djeteta. 

- Budite mudri jer ta raznolikost koju nudi ljeto može se nastaviti i duboko u jesen. Odaberite lijepe komade sezonskog voća pa napravite zamrznute paketiće ‘vitaminskih bombi’ kojima ćete lako i kvalitetno doraditi hranjivu i zdravu kašicu za dijete. Tako, npr., od miješanoga sezonskog voća možete napraviti pire i zamrznuti ga u kalupima za led. Na taj način dobit ćete male doze slatkog zdravlja za cijelu jesen - preporučuje Tena Niseteo.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U prehrani male djece ljeti, ali i tijekom čitave godine, maslinovo ulje neizostavna je masnoća u pripremi obroka jer sadrži polinezasićene masne kiseline, itekako potrebne i poželjne u fazi intenzivnog djetetova razvoja. U istu preporuku, ovisno o djetetovoj dobi, svrstavaju se i ostali izvori poželjnih masnoća koji obiluju omega-3, 6 ili 9 masnim kiselinama kao što su orašasti plodovi i sjemenke te plava riba, redom glavni sastojci mediteranske prehrane. 

Lagana hrana za ljetne dane

Djeca koja s dohranom počinju ljeti bolje prihvaćaju namirnice bogate vodom i mineralima koji se pojačano gube znojenjem.

Ne prehladni napici za bebu

Uz dojenje bebi se može dati voda ili čaj. moraju biti sobne temperature, nikako prehladni da ne izazovu šok, bolove u trbuhu, povraćanje i proljev.

Ne žurite sa sladoledom

Zbog više šećera i jer je hladan preporučuje se dati djetetu kad navrši godinu dana. većoj djeci može biti i međuobrok jer je jako hranjiv, kaže Tena Niseteo.

Recepti za sretne bebe po receptu nutricionistice Tene Niseteo, dipl. ing. preh. teh, specijalistica kliničke dijetetike

Kašica sa žgancima (od 6 mj.)

Sastojci: 90 g kuhanih žganaca (30 g kukuruznih pahuljica), 60 ml majčina mlijeka ili 3 mjerice dojenačkoga mliječnog pripravka, 50 g šljive

Priprema: Skuhajte rjeđe žgance (1:4, 20 g na 90 ml vode). U mlake dodajte mlijeko i dobro razmutite. Dodajte smiksane, oguljene i lagano prokuhane šljive. Ova kašica bogata je kalcijem i fosforom važnima za rast i razvoj kostiju djeteta, a sadrži i visok udio dijetalnih vlakana koji olakašavaju pražnjenje crijeva.

Povrtno-mesna kašica (od 8 mj.)

Sastojci: 60 g kuhanog batata, 20 g mlade mrkve, 30 g cvjetače, 40 g tamnoga pilećeg mesa, 3 g maslinova ulja

Priprema: Narežite povrće i meso na manje komade te zajedno skuhajte u vodi. Procijedite, povrće zdrobite vilicom, a meso smiksajte s malo juhe u kojoj se sve kuhalo. U ovoj dobi povrće nije potrebno miksati, dovoljno ga je zdrobiti. Vaše dijete se polako uči na nove okuse, ali i nove teksture. Batat i mrkva kašici daju bogatstvo antioksidansima kao što su lutein i beta-karoten, a sadrži i velik udio vitamina A te omega-3 i 6 masnih kiselina. Budući da velik dio kašice čini povrće, ima dovoljno dijetalnih vlakana.

Slatka žitno-voćna kašica (od 10 mj.)

Sastojci: 30 g bresaka, 20 g borovnica, 30 g dinja, 80 g kuhanog prosa, cimet

Priprema: Skuhajte proso, procijedite pa mu dodajte oguljenu breskvu, dinju i borovnice (obarite ih u vreloj vodi da biste osigurali mikrobiološku sigurnost). Voće je u ovoj dobi dovoljno samo usitniti. Dodajte malo cimeta (tek toliko da zamiriše). Ova ljetna kašica puna je raznih tekstura, a zbog visokog udjela dijetalnih vlakana omekšava stolicu. Iznimno je bogata mineralima (magnezij, fosfor, kalcij, kalij i mangan) te vitaminom C. Iako neuobičajeno za voće i povrće, ova kašica odlikuje se i dobrim udjelom omega-3 i 6 masnih kiselina.

Mahunarke sa žitaricama i povrćem (11-12 mj.)

Sastojci: celer, mrkva, 50 g boba, 50 g mladoga graška, 30 g rajčice, 100 g kuhanog ječma, 50 g teletine ili junetine

Priprema: Na malo celera, ribane mrkve i rajčice propirjajte mladi grašak. Odvojeno skuhajte bob i ječam. Ogulite bobu opnu, propasirajte ga, pomiješajte s rajčicom i graškom (opna graška može ostati) te dodajte ječam. Varivo kuhajte tri do pet minuta. Možete dodati i lešo meso, ali nije nužno jer ova kombinacija obiluje bjelančevinama i esencijalnim aminokiselinama. Mahunarke su odličan izvor vlakana i minerala, a rajčica je antioksidans.

Srdele za malene (14+ mj.)

Sastojci: 620 g patlidžana, 60 g tikvica, 100 g mladoga krumpira, filet od 2 srdele, žličica maslinova ulja (5 ml)

Priprema: Patlidžan blago posolite i ostavite da pusti gorčinu, isperite ga, nasjeckajte na kockice, kao i tikvice te krumpir. Sve skuhajte i procijedite te vilicom propasirajte ili ostavite u kockicama. Srdele popržite na naglo na maslinovu ulju i odvojite filete. Sve prelijte žličicom maslinova ulja. Ovo jelo je najbolji prirodni izvor omega-3, 6 i 9 masnih kiselina te vitamina D. Osigurat će i veće količine fosfora, magnezija, kalcija, selena važnih za razvoj kostiju i mišića te vitamina B12.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Božićni feng shui: Drvce treba stajati u centru kuće i na jugu
ZA MIR I BLAGOSTANJE

Božićni feng shui: Drvce treba stajati u centru kuće i na jugu

Prema tradicionalnom vjerovanju drvce treba biti veće od najviše osobe u obitelji i postavljeno u središte doma, a svijeće na blagdanskom stolu pročistit će energiju

Kako biste vi reagirali? Ovo su definitivno najgori pokloni ikad
NEUGODNA PRIZNANJA

Kako biste vi reagirali? Ovo su definitivno najgori pokloni ikad

Božić je vrijeme darivanja. Sve nas muči ista misao - što pokloniti najmilijima. Bitna je namjera, a ionako što god poklonili, ne možete biti gori od nekih od ovih Twitteraša...
Bez bronzera i dodatnog jastuka nema party looka

Bez bronzera i dodatnog jastuka nema party looka

Za blistavu kožu na dugo očekivanom tulumu pomoći će spavanje na dodatnom jastuku koje sprečava zadržavanje tekućine oko očiju