Lifestyle

Komentari 3

Island - zemlja gdje u rano ljeto nikad nema potpunog mraka

Island - zemlja gdje u rano ljeto nikad nema potpunog mraka

Tko god posjeti Island u sjećanju mu ostaje popularni "Golden Circle" u kojem se ističu posjet gejziru Strokkur i slapu Gullfoss, koji su jednako zadivljujući zimi i ljeti

Turistička sezona na Islanda koncentrirana je sredine lipnja do kolovoza, ali mnogi Islanđani su uvjereni da turisti koji se odluče posjetiti njihovu zemlju u tom razdoblju ne znaju što propuštaju u ostatku godine. Island nudi dosta toga i u proljeće i jesen, pa čak i zimi, a cijene su drastično niže nego ljeti. Posebno su stravstvene njihove božićne proslave, a i Aurora Borealis je izuzetno živopisna u zimskim mjesecima. Ipak, turističku sezonu Islanđanima već drugu godinu zaredom kvari vulkanski dim, koji ne dopušta zrakoplovima da slijeću u Keflavik, jedinu međunarodnu luku, udaljenu sat vremena od Rejkjavika.

Kao glavno turističko odredište Islanda izvan sezone je glavni grad Reykjavik, koji je izvrsna kombinacija grada kulture i noćnog života, a turistima su ponuđene mnoge aktivnosti kao što je jahanje, sanjkanje i posjeti poznatim lječilištima. Za vrijeme turističke sezone najpopularnije su mnoge prirodne znamenitosti do kojih se dolazi cestama uglavnom zatvorenima od listopada do sredine svibnja, a neke čak i do početka srpnja. Česte oborine koje počinju u rujnu i ne staju do veljače mnoge turiste odvraćaju od zimskih pustolovina na Islandu. U Reykjaviku su tijekom ljetnih mjeseci neke kulturne institucije (kazališta i opere) zatvorene, ali je zato većina muzeja izvan glavnog grada Islanda otvorena upravo samo u tim mjesecima.

Svjetlo utječe na ljude

Broj sati dnevnog svjetla može imati neočekivani fizički i emocionalni efekt na turiste, smatraju oni koji su bar jednom vidjeli Island. U rano ljeto nikad nema potpunog mraka i sunce ostaje nisko na horizontu, stvarajući igru boja i sjena. U proljeće i jesen dani su otprilike isti kao na europskom kontinentu. Dani sredinom zime imaju samo četiri ili pet sati sunčeve svjetlosti. Sve ove promjene su još ekstremnije u sjevernom dijelu zemlje.

Nestabilno vrijeme

Island se nalazi južno od Arktičkog kruga, ali zahvaljujući Golfskoj struji, temperature su izrazito ugodne ljeti i izuzetno blage u zimskim mjesecima. Međutim, vrijeme je neobično nestabilno. Nebo je često oblačno, a magla, vjetar i kiša smatraju se pod normalno. Padaline su najčešće od listopada do veljače, a najmanje ih ima u svibnju i lipnju.

Rejkjavik i okolica

Glavni grad Islanda je jedino mjesto u državi koje je vitalno tijekom cijele godine. Kulturne aktivnosti i noćni život ne pokazuje znakove umora zimi. Grad je posebno živ i dira u srce za vrijeme božićne sezone. Svaki vikend, počevši od kraja studenog, u susjednom gradiću Hafnarfjorduru, gradi se pravo malo selo sa stajama, viljenacima i mnoštvom zborova.

Tko god posjeti Island u posebnom mu sjećanju ostaje popularni "Golden Circle" u kojem se ističu prije svega posjet gejziru Strokkur i slapu Gullfoss, koji su jednako zadivljujući i zimi i ljeti. 
Mnoge agencije nude putovanje "Sjevernim svjetlom" u potrazi za Aurora Borealis.

Island izvan Rejkjavika

Izvan Rejkjavika na Islandu su izrazito popularne dvije regije - zapadni Island i jezero Myvatn-Krafla Caldera na sjeveru. Na zapadu čudesan raznolik krajolik poluotoka Snaefellsnes pruža savršen odmor tijekom cijele godine. Isajordur, najveći grad na zapadnom dijelu Islanda, odlično je posjetiti tijekom Uskrsa.
Na sjeveru zemlje treba izdvojiti grad Akureyri u čijoj se neposrednoj blizini nalazi najbolje skijalište u zemlji Hlíðarfjall.

Nacionalni park Thingvellir

Nacionalni park koji je pod zaštitom UNESCO-a je posebno zanimljiv jer se nalazi između sjevernoameričkog i europskog epikontinentalnog pojasa ploča zbog čega je vrlo iskidan.

Plava laguna

Najpoznatiji geotermalni bazen u zemlji je top turistička atrakcija. Iako je vrlo skupo, gužve su normalna pojava u ovom ogromnom spa koji se puni mineralima bogatom grijanom morskom vodom iz obližnje geotermalne elektrane. Dodajte tome postrojenja srebrnih kula, oblake pare i ljude prekrivene bijelim muljom dobivate dojam da ste u zoni sumraka.

Najčitaniji članci