Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Zaštita od korona virusa: Maske blokiraju 99,9 posto kapljica, ako se pravilno nose

Istina o maskama: Otkrili koliko zapravo štite ako se dobro nose

Još jedno istraživanje u kojem su se koristila iskustva s ljudima i testovi s mehničkim lutkama pokazalo je da maske smanjuju izloženost kapljicama u kojima može biti virus za oko 10.0000 puta

VIDEO

Laboratorijski eksperiment u kojem su mehanički 'manekeni' testirali učinkovitost maski za lice u smanjenju širenja velikih kapljica prilikom kašljanja i govora pokazao je da maske mogu blokirati 99,9 posto kapljica, ako se pravilno nose. Nalazi su objavljeni u časopisu  Royal Society Open Science.

POGLEDAJTE VIDEO: Maske s pretincem za nos, protiv zamagljivanja

Pokretanje videa...

Maska za naočale 01:00

Kao što je poznato, respiratorni korona virus SARS-CoV-2 koji je pokrenuo pandemiju Covid-19, širi se kapljicama vode, a s novim sojevima koji imaju povećanu sposobnost prenošenja, važnije je nego ikad pokušati spriječiti širenje bolesti.

Maske za lice promovirane su kao jedan od načina da se to postigne, jer iako ne mogu zaustaviti ulazak patogena u masku, mogu zadržati kapljice vode u kojima je virus. Na taj način smanjuje se mogućnost ulaska kapi koje sadrže virus u nos, usta ili oči osobe koja još nije bila zaražena.

Kako bi otkrili koliko su maske za lice učinkovite u blokiranju ovih kapljica, istraživači su prvo upotrijebili anatomski realističnu glavu mehaničke lutke za izbacivanje fluorescentnih kapljica vode. Pritom su gledali ljude dobrovoljce, koji su omogućili da se istraži kako su se ponašale kapljice sline kada su govorili i kašljali bez maske, pa onda i s maskom. Koristili su  kiruršku masku i jednoslojne pamučne maske kakve ljudi također koriste. Koristeći lasersko osvjetljenje maski i UV svjetlost, pregledali su kako se kapljice šire pod maskom ili bez nje. 

I eksperimenti s lutkom i oni s ljudima otkrili su da je nošenje maske za lice smanjilo broj projiciranih kapljica za čak tisuću puta. Izračuni predviđaju da je socijalno distanciranje manje relevantno od maske koja se nosi u kapljicama, jer je netko tko stoji dva metra od osobe koja kašlja bez maske izložen preko 10.000 puta većem broju respiratornih kapljica, u usporedbi s nekim tko stoji samo pola metra od osobe, ali s osnovnom jednoslojnom maskom.

Zagreb: Građani sa zaštitnim maskama na glavnom Trgu i dok čekaju tramvaj

- Naši rezultati pokazuju da maske pokazuju postojanu učinkovitost u blokiranju respiratornih kapljica - napisali su autori studije. 
Iako je to obećavajući rezultat u pogledu većih kapljica, za koje je vjerojatnije da će nositi i veće virusno opterećenje, autori prihvaćaju da je studija ograničena kad su u pitanju manje kapljice i aerosoli.

Ako se kasnije pokaže da je aerosolni prijenos značajan pokretač infekcije, tada bi trebalo uzeti u obzir da je i socijalna distanca važna mjera za sprječavanja širenja zaraze, navodi se u studiji, piše IFL Science. 
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje