Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Istraživanje: Vegetarijanke su puno sklonije lomljenju kukova

Istraživanje: Vegetarijanke su puno sklonije lomljenju kukova

Žene s vegetarijanskom prehranom imaju veći rizik od loma kuka u kasnijoj životnoj dobi, pokazuje nova studija. Nizak unos nutrijenata može dovesti do manje mineralne gustoće kostiju

Znanstvenici su objavili da vegetarijansku prehranu 'često prati manji unos hranjivih tvari koje su povezane sa zdravljem kostiju i mišića' nakon što je njihova studija otkrila da vegetarijanke imaju 33 posto veći rizik od prijeloma kuka u usporedbi sa ženama koje redovito jedu meso.

POGLEDAJTE VIDEO: Savjeti za kupnju kvalitetnog mesa

Pokretanje videa ...

Studija, u kojoj je sudjelovalo više od 26.000 žena u dobi od 35 do 69 godina iz cijele Britanije, procijenila je rizik od prijeloma kuka kod vegetarijanki, onih koje jedu ribu, ali ne meso i onih koje povremeno jedu meso u usporedbi s redovitim konzumentima.

Nakon otprilike 20 godina, znanstvenici su zabilježili 822 prijeloma kuka među ženama – oko 3 posto uključenih u studiju, koja je objavljena u časopisu BMC Medicine.

Stručnjaci sa sveučilišta u Leedsu otkrili su da je povećani rizik od prijeloma kuka utvrđen samo kod vegetarijanki u usporedbi sa ženama koje redovito konzumiraju meso.

Podaci su izvučeni iz UK Women's Cohort Study, koja prati žene tijekom duljeg vremena kako bi se procijenili rizici i veze prehrane i zdravlja.

U skupini žena 28 posto su vegetarijanke, a 1 posto veganke.

- Naša studija naglašava potencijalnu zabrinutost u vezi s rizikom od prijeloma kuka kod vegetarijanki. Međutim, to nije upozorenje da ljudi napuste vegetarijansku prehranu - kao i kod svake prehrane, važno je razumjeti osobne okolnosti i koje su hranjive tvari potrebne za uravnotežen i zdrav način života - rekao je glavni autor studije James Webster, znanstvenik Škole za znanost o hrani i prehrani u Leedsu

Thinkstock

Dodao je da 'vegetarijanska prehrana često ima niži unos hranjivih tvari koje su povezane sa zdravljem kostiju i mišića. Ovih vrsta hranjivih tvari općenito ima više u mesu i drugim životinjskim proizvodima nego u biljkama, poput proteina, kalcija i drugih mikronutrijenata.'

- Nizak unos tih nutrijenata može dovesti do manje mineralne gustoće kostiju i mišićne mase, što vas može učiniti podložnim riziku prijeloma kuka - objasnio je.

Koautorica studije, profesorica Janet Cade dodala je da je 'fraktura kuka globalni zdravstveni problem s visokim ekonomskim troškovima koji uzrokuje gubitak neovisnosti, smanjuje kvalitetu života i povećava rizik od drugih zdravstvenih problema.'

Dijagnosticirali joj rak tijekom carskog reza: 'Rekli su da je kao vreća pijeska koja se otvorila...'
Dijagnosticirali joj rak tijekom carskog reza: 'Rekli su da je kao vreća pijeska koja se otvorila...'

- Biljna prehrana povezana je s lošim zdravljem kostiju, ali nedostajali su dokazi o povezanosti s rizikom prijeloma kuka - dodala je.

- Ova je studija važan korak u razumijevanju potencijalnog rizika koji bi prehrana temeljena na biljkama mogla dugoročno imati i što se može učiniti da se ti rizici ublaže - objasnila je doktorica Cade.

Znanstvenici su rekli da su potrebna daljnja istraživanja kako bi se procijenilo mogu li se slični rezultati potvrditi i kod muškaraca.