Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
1 komentara

Izbjegavajte vodu i produljite vijek trajanja svog štednjaka

Ponekad je manje više, a to je zasigurno tako kada su u pitanju voda i vaš štednjak. Ispod plamenika nalaze se prekidači i visokonaponske žice koji se mogu oštetiti

Foto: Dreamstime
1 komentara

Malo je stvari koje su frustrirajuće poput bacanja skupog aparata starog tek nekoliko godina. Najgori dio je taj da bi to moglo biti zbog vaših pogrešaka. Čak se i najpouzdaniji kućanski uređaji na tržištu moraju pravilno održavati ili se njihov rok trajanja može znatno skratiti. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Donosimo pogreške koje radite na štednjaku i koje mu skraćuju vijek trajanja.

Ne čitate uputstva

Nikome nije zabavno, ali je dobro pročitati uputstva za uređaj prije nego ga počnete koristiti. Majstor za kućanske aparate Oleg Karpynets iz San Francisca kaže da možete imati problema u budućnosti ako to ne napravite. 

- Da, uputstva mogu biti izuzetno dosadna, ali vrlo su korisna za održavanje vašeg uređaja. U njima može biti posebnih savjeta za pravilno čišćenje i njegu. To vrijedi za sve uređaje, a ne samo pećnice - kaže Karpynets.

Ne stojite za štednjakom dok kuhate

Lijepo je izaći iz kuhinje dok kuhate vodu ili zagrijavate hranu, ali čak i mala prelijevanja iz lonaca mogu dovesti do velikih problema. Izlijevanja i prskanja mogu stvoriti začepljenja i naštetiti uređaju. Ako ih zanemarite, mogu skratiti vijek trajanja štednjaka. 

Ne čistite plamenike

Želite upaliti štednjak, a plamenik ne radi dobro? Nemojte ignorirati ovaj problem. Plamenik koji se ne pali kao i inače vjerojatno je začepljen, pa ga treba očistiti. Ako ga ostavite u tom stanju, plamenik bi s vremenom mogao prestati funkcionirati ispravno.

Person's Hand Removing Dust Bag PRIJATELJ SVAKE DOMAĆICE 12 stvari koje bi mogle skratiti vijek trajanja vašeg usisavača

Zanemarujete ostatke na vrhu indukcijske ploče

Indukcijske ploče su dobar izbor za one koji žele moderan izgled kuhinje. Međutim, ako pustite da se prljavština nakuplja, vjerojatno ćete kupovati novi uređaj prije nego što ste planirali. Zapečeni ostatci hrane mogu uništiti ploču, a ako ih ne čistite redovno, sve teže ćete ih uklanjati.

Stavljate na štednjak previše vode

Ponekad je manje više, a to je zasigurno tako kada su u pitanju voda i vaš štednjak. Ispod plamenika nalaze se prekidači i visokonaponske žice. Zalijevanje vodom dok čistite nikad nije dobra ideja.

Za uklanjanje nečistoća koristite oštre predmete

Uklanjanje zagorenih ostataka hrane nikad nemojte raditi s oštrim predmetima, osobito metalnima. Pokušajte sa silikonskom ili plastičnom lopaticom jer one neće grebati staklenu površinu na indukcijskoj ploči.

the surface of the ceramic hob and cloth, cleaning the house con | Autor: Labunskiy Konstantin Foto: Labunskiy Konstantin

Čistite površinu žicom

Prljavštinu može biti teško ukloniti, ali korištenje žice može dugoročno stvoriti još veći problem, na primjer uništiti ploču. To su osjetljivi dijelovi i potrebno im je nježno čišćenje.

Ne čistite štednjak odgovarajućim sredstvom

Kada kupujete novi štednjak, informirajte se čime ga je najbolje očistiti kako ne biste oštetili površinu. Na primjer, indukcijske ploče su zahtjevnije te ih treba prati s posebnim deterdžentom.

Koristite previše kemikalija

Prirodni proizvodi koje vjerojatno već imate pri ruci mogu biti učinkovitiji i sigurniji od sredstava za čišćenje na bazi kemikalija. Na štednjak stavite sodu bikarbonu i koristite čistu, vlažnu krpu od mikrovlakana da biste ga očistili. Za veće mrlje dodajte malo octa.

OSMISLILE MAME Čudesni sprej od pet sastojaka čisti podove, štednjake, talog...

Zanemarujete znakove curenja plina

Propuštanje plina skraćuje život vašeg štednjaka, ali može biti i jako opasno. Aparat može i eksplodirati. Miris plina je dovoljan pokazatelj da postoji problem. Miris male količine plina može biti normalan, ali ako se pojavljuje prije paljenja uređaja to može ukazivati ​​na curenje plina. 

Pokušavate sami riješiti problem

U većini slučajeva popravak uređaja najbolje je prepustiti profesionalcima. Ako se ne razumijete u štednjake, možete uzrokovati dodatnu štetu i popravak će biti još skuplji.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message