Lifestyle

Komentari 0

Izgubljeni svijet: 10 impresivnih čuda prirode kojih više nema...

Izgubljeni svijet: 10 impresivnih čuda prirode kojih više nema...

Neka su izbrisale klimatske promjene, neka uobičajena priroda, neka direktna ljudska glupost - no u svakom slučaju ljepote koje pamtimo i koje su proslavila neka mjesta, više nema

Jedna od stvari koje ljude šokira kod klimatskih promjena, potresa, vulkana jest to što ruše dojam kod čovjeka da je svijet oko njega, makar i opasan, ali barem stabilan i nepromjenjiv. Klimatske promjene, kao najgora opasnost po život na Zemlji, pa tako i po čovjeka, pokazuju da je svijet ranjiv čak i na štetno djelovanje čovjeka. A da je i inače promjenjiv, osim geoloških procesa koji se mjere u milijunima godina, pokazuju primjeri iz National Geographica – 10 prirodnih čuda koja pamtimo, a koja više ne postoje.

Plaža Kaimu na Hawaima

Solomonski otoci

Klimatske promjene, kao posljedica globalnog zagrijavanja planeta Zemlja, znače i otapanje polova i podizanje mora, a to onda znači i potapanje niskih kopna. Godine 2016. nestalo je pet otoka iz skupine Solomonskih otoka. Na kocki su i cijele nacije – Maldivi i Tuvalu prije svih.

Plaža Legzira (Maroko)

Lukovi od crvenih stijena desetljećima su oduševljavali turiste sve dok se prije 3 godine jedan od dva nije srušio.

Ledeni greben Larsen C (Antarktik)

I opet su na djelu klimatske promjene. Ono što se do prije samo 20 ili 30 godina smatralo "vječnim ledom", sada se odlama i otapa. Smješten uz Antarktički poluotok, danas je površine nešto manje od Hrvatske, a sve je manji i manji. Ove godine odlomio se komad površine desetine naše zemlje.

Azurni prozor (Malta)

Tisućama godina moru je trebalo da izbuši fascinanti luk u vapnencu obale Malte. Da bi ga to isto more u ožujku ove godine i srušilo.

Tunel stablo (Kalifornija)

Tisuću godina postojalo je stablo sekvoje kroz koje je prolazila znamenita staza koju su ljudi napravili u 19. stoljeću. Oluju iz siječnja 2017. sekvoja nije izdržala.

Stablo u Tenereu (Niger)

Dugi niz godina stablo je bilo definitivni rekorder kao najizoliranije stablo na svijetu. Prvo sljedeće raslo je oko 400 kilometara dalje. Tajna je bila u tome da je stablo jedino preživjelo iz skupine stabala koja su u rubnom području Sahare davno rasla. I dok su se uslijed širenja Sahare sva ostala posušila, ovo je korijenjem dosegnulo vodu u podzemlju na dubini od 36 metara i tako je preživjelo. Sve dok ga 1973. kamionom nije srušio pijani vozač iz Libije.

Stijena Mukurob (Namibija)

Ime joj je u prijevodu značilo "Prst božji". Kolapsirala je 4. prosinca 1988.

Nacionalni park 12 apostola (Australija)

Tih stijena danas ima osam, a posljednja je pod udarom mora koje s valovima juriša sve od Antarktike, stradala 2005. godine. I to pred očima turista.

Starac s planine (New Hapshire – SAD)

Stijena koja podsjeća na profil ljudskog lica, ne postoji od svibnja 2003..

Najčitaniji članci