Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Iznenađujući broj lijekova koji nisu onkološki uništavaju rak

Iznenađujući broj lijekova koji nisu onkološki uništavaju rak
1

Mehanizmi djelovanja neonkoloških lijekova na rak, koje su otkrili znanstvenici, mogli biti korisni i za nove pristupe liječenju i za prenamjenu starijih lijekova

VIDEO

Američki znanstvenici proučili su djeluju li u borbi protiv raka više od 4500 lijekova kojima to nije osnovna namjena i otkrili da gotovo 50 takvih lijekova ima neki učinak protiv raka.

- Otkrili smo iznenađujući broj neonkoloških lijekova koji mogu uništiti stanice raka u laboratoriju - kaže dr. Steven Corsello iz instituta za borbu protiv raka Dana-Farber koji je vodio istraživanje.

Čine se bezazleni: Ova su dva simptoma prvi znak raka pluća
Čine se bezazleni: Ova su dva simptoma prvi znak raka pluća

Dr. Bruce Bloom iz britanske tvrtke Healx iz Cambridgea, koja koristi umjetnu inteligenciju kako bi otkrila lijekove za rijetke bolesti, kazao je da bi mehanizmi djelovanja neonkoloških lijekova na rak, koje su otkrili znanstvenici, mogli biti korisni i za nove pristupe liječenju i za prenamjenu starijih lijekova.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Rad objavljen ovoga tjedna u časopisu Nature Cancer rezultat je najvećeg dosad proučavanja uzoraka koji imaju odobrenje američke agencije za lijekove ili su u ranim fazama kliinčkog ispitivanja koji su pokazali da su sigurni za ljude.

Znanstvenici su ispitali djelovanje lijekova na više od 550 različitih linija kanceroznih stanica.

Ranije su ti napori bili preteški jer su znanstvenici morali uzgojiti jednu po jednu liniju kanceroznih stanica kako bi pojedinačno testirali lijekove, a sada su koristili tzv. DNK barkodove što je ubrzalo postupak.

- Ukupno smo testirali 4518 tvari u okviru ovog eksperimenta. Otkrili smo 49 neonkoloških lijekova koji su mogli uništiti te linije kanceroznih stanica, uništavajući jednu vrstu raka, ali ne i drugu što je idealna odlika - kazao je Corsello.

Manje tjeskobni: Pacijentima s rakom pomogle 'magične gljive'
Manje tjeskobni: Pacijentima s rakom pomogle 'magične gljive'

Znanstvenici su odabrali četiri lijeka kako bi proveli dodatna istraživanja i utvrdili kako napadaju i uništavanju stanice raka.

To je uključilo lijekove za šećernu bolest, upalu, borbu protiv alkoholizma i za artritične bolove kod pasa.

Većina lijekova koje su testirali napala je rak na novi način.

Middle-aged woman with cancer dying

Lijek tepoksalin, koji se koristi u veterini, napadao je protein MDR1 na površini stanica koji te stanice štiti od djelovanja kemoterapije.

Corsello je kazao kako pacijenti oboljeli od raka koji razviju otpornost na kemoterapiju često imaju visoke razine tih proteina.

Antabus, lijek za liječenje ovisnosti o alkoholu, pokazao je da djeluje na karcinome kojima nedostaje dio kromosoma 16, što se često događa kod raka dojke.

Onkološki učinak pokazali su i vanadium koji se koristi kod dijabetesa te levonorgestrel, hormon koji se koristi u kontracepcijskim sredstvima. (kt)

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

13:31

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Radno vrijeme za izbore: Evo kako danas rade trgovine
KAKO RADE TRGOVINE I ŠOPING CENTRI

Radno vrijeme za izbore: Evo kako danas rade trgovine

Neke trgovine danas neće raditi zbog parlamentarnih izbora. A ako ipak planirate ići u kupnju, dobro provjerite kada ćete ići jer većina prodavaonica ima skraćeno radno vrijeme

Nepristojne hotelske navike s kojima trebate odmah prestati
PRISTOJNO PONAŠANJE

Nepristojne hotelske navike s kojima trebate odmah prestati

Baš kao kod kuće, i hoteli imaju brojna pravila ponašanja, to je suživot te je bitno pokazati poštovanje prema osoblju, nisu oni ničije sluge. Stručnjak u hotelijerstvu podsjeća na pristojnost
Uz ovaj začin ćete brže skinuti kile - ako ga uzimate svaki dan
SIGURNO GA IMATE KOD KUĆE

Uz ovaj začin ćete brže skinuti kile - ako ga uzimate svaki dan

Istraživanje je otkrilo zanimljive činjenice o začinu koji je čest u kuhinji te ima specifičan okus. Može se konzumirati u slanim, ali i slatkim jelima, a odličan je zato ubrzava metabolizam