Obavijesti

Lifestyle

Komentari 28

Jaja ublažavaju mamurluk, a 'klin se klinom izbija' ne vrijedi

Jaja ublažavaju mamurluk, a 'klin se klinom izbija' ne vrijedi
1

Ako miješate alkoholna pića na kraju ćete popiti više nego da ste se držali npr. samo vina, a banane i žitarice pomoći će kod mamurluka, savjetuje dr. Winckler

VIDEO

Masna hrana prije spavanja ili gin tonik za doručak, samo su neki od narodnih lijekova protiv mamurluka. No većina njih nisu nimalo djelotvorni, tvrdi britanski dr. Sebastian Winckler. 

Mamurluk je zapravo niz neugodnih simptoma koji se pojave zbog uživanja u prevelikim količinama alkohola. Dehidracija je jedan od najčešćih simptoma. Alkohol sprječava rad hormona zaduženih za apsorpciju vode što uzrokuje nakupljanje vode u bubrezima, tvrdi dr. Winckler. 

Osim dehidracije, mamurluk prate i bolovi u želucu, glavobolja i loš san. Tako dok tijelo probavlja alkohol istovremeno proizvodi nusprodukt acetaldehid, otrovnu kemikaliju koja može uzrokovati bolove u želucu, mučninu ili povraćanje. Do glavobolje dolazi zato što alkohol izaziva širenje krvnih žila, a ujedno i smanjuje kvalitetu sna, pa se ujutro probudimo umorni, objasnio je. 

Mitovi o mamurluku

Jedan od najvećih mitova je da masna hrana ublažava mamurluk, tvrdi dr. Winckler. Alkohol uzrokuje pad šećera u krvi zbog čega vaš mozak misli da treba kalorije. Tako žudimo za masnom hranom, iako se od nje ne osjećamo bolje. 

Također, nema dokaza da stara narodna "klin se klinom izbija" pomaže. Vjerojatnije je da piće nakon burne alkoholne noće jednostavno odgađa simptome mamurluka, piše Daily Mail

Čak i ni to što jedete prije spavanja ne pomaže. Naime da bi tijelo sporije apsorbiralo alkohol, hrana treba biti u želucu prije nego počnete piti, a ne kasnije. 

Uzimanje aspirina za vrijeme dok pijete neće spriječiti glavobolju sljedeće jutro, no može pomoći ako ga popijete nakon što ste se naspavali. 

Želite li spriječiti mamurluk, pijete vodu nakon svake čaše alkohola. Ako je pijete sljedeće jutro, ona može pomoći, ali neće biti jednako učinkovita. 

Miješanje alkoholnih pića može biti opasno zato što ćete tako popiti više nego bi popili da ste se držali istog alkoholnog pića, istaknuo je dr. Winckler. 

Kako ublažiti simptome

  • Prije nego počnete piti alkohol, jedite proteine i škrob kao što su tjestenina i banane. Te će namirnice usporiti apsorpciju alkohola u krvi. 
  • Izbjegavajte tamna pića i likere poput crnog vina, viskija i brandyja, zato što sadrže povišenu koncentraciju kongenera, kemikalija koje su otrovne za vaše tijelo. 
  • Nemojte miješati alkoholna pića zato što ćete na kraju popiti više nego da ste se držali istog. 
  • Nakon što ste pili alkohol, izbjegavajte začinjenu hranu kao što su ljuti umaci ili kebaba zato što mogu uznemiriti vaš želudac. 
  • Poslije svake čaše alkohola obavezno popijte čašu vode kako biste spriječili dehidraciju. Također prije spavanja popijte puno vode. 
  • Ako je moguće, pješačite kući. Svježi zrak i kretanje ubrzat će probavljanje alkohola pa će on prije izaći iz organizma. 
  • Izbjegavajte velike količine alkohola, muškarci ne bi trebali popiti više od 30 do 40 mililitara alkohola na dan, dok se ženama ne preporučuje više od 20 do 30 mililitara. 
  • Ako ste na tulumu pretjerali s alkoholom, izbjegavajte alkohol sljedećih 48 sati. 
  • Izvrstan lijek protiv mamurluka je vitamin B. Jedite žitarice s mlijekom i bananom kako biste nadoknadili gubitak kalija. 
  • Jaja smanjuju negativne posljedice mamurluka zato što sadrže amino kiseline cistein koji uništavaju otrovni acetaldehid. Proizvodnja acetaldehida je posljedica prevelike konzumacije alkohola. 

Bizarni lijekovi protiv mamurluka diljem svijeta

U Japanu mamurluk liječe umeboshijem, voćem ume koje je slično šljivi ili marelici. Ume se poslužuje ukiseljeno, a prije nego li ga pojedete trebate ga natopiti zelenim čajem. 

Nijemci jedu ukiseljenu haringu omotanu oko kiselog krastavca ili luka, tzv. Rollmops, dok Kanađani posežu za Poutine, debelo narezanim pommes fritesom, pomiješanim sa skutom sira i preliveno kiselim umakom sa svježim zrnima papra. 

Na Siciliju jedu sušeni penis bika, koji navodno vraća vitalnost, dok se Irci zakopaju u riječni pijesak. Hladnoća bi trebala "izbrisati" svaku bol. 

Baš kao i Talijani i Mongoli posežu za različitim dijelovima životinja. Oni mamurluk liječe sokom od rajčica s ukiseljenim ovčjim očnim jabučicama.

Čudesni lijek protiv mamurluk?

Britanska tvrtka NOHO proizvela je napitak koji navodno liječi mamurluk. NOHO Hangover Defense sadrži vitamine i hranjive sastojke kao što su kalij i natrij koji pomažu u probavljanju alkohola. Ovaj lijek protiv mamurluka dolazi u dvije bočice od 60 mililitara, s time da prvu trebate popiti prije prvog alkoholnog pića, a drugu nakon što ste popili zadnje piće. Svaka bočica ima samo pet kalorija, a cijena paketa iznosi oko 75 kuna, a možete ga naručiti na njihovim službenim stranicama nohodrink.co.uk.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 28
VIDEO

Medvjedica Asfaltina odustala od napada i pustila me da se igram s njenim mladuncima
MEDO, BRUNDO...

Medvjedica Asfaltina odustala od napada i pustila me da se igram s njenim mladuncima

Autor i fotograf Krunoslav Rac (49) rođeni je Slavonac, ali već 20 godina fotografira medvjede po velebitskim šumama. Radio je i reportaže iz Kutereva, a nedavno je izdao četvrtu knjigu

Dnevni horoskop za srijedu 15. svibnja: Djevice će ići u šoping, a Vodenjaci bi mogli kupiti kuću
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za srijedu 15. svibnja: Djevice će ići u šoping, a Vodenjaci bi mogli kupiti kuću

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 15. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
ANKETA: Najmanje koliko novca bi trebalo dati za krizmu?
ZANIMA NAS VAŠE MIŠLJENJE

ANKETA: Najmanje koliko novca bi trebalo dati za krizmu?

Kako se radi o velikom koraku za dijete, običaj je i darivati ga izdašnije, a najčešće se daje novac. Ispunite anketu i u komentarima nam napišite što ste vi dobivali kao djeca