Lifestyle

Komentari 20

Jako se bojite pauka? Postoji način kako se riješiti te fobije

Jako se bojite pauka? Postoji način kako se riješiti te fobije

Jedna od najčešćih fobija je strah od pauka, a znanstvenici iz Nizozemske su pronašli dobrovoljce koji pate od ove fobije te su njima iskušali svoju metodu oslobađanja od straha

Tim znanstvenika sa Sveučilišta u Amsterdamu pronašao je 45 dobrovoljaca koji se pauka užasavaju. Svaki od njih bio je izložen nakratko tarantuli, a nakon toga su im dali dozu propranolola, beta-blokator koji se koristi za liječenje srčanih oboljenja i visokog krvnog tlaka.

Uslijedilo je čudo, kod svakoga od dobrovoljaca strah se drastično smanjio, a taj učinak je trajao godinu dana - kod pojave sjećanja na pauka aktivirala se amnezija.

POGLEDAJTE VIDEO o curici koja se pauka ne bolji:

Začetnik te teorije je neurolog dr. Joseph LeDoux koji je još prije gotovo 20 godina tvrdio kako se davanjem ovakve vrste lijekova nastupa amnezija nakon što se aktivira neugodna memorija. Do sada je ova metoda bila isprobavana samo na životinjama. 

Nizozemski znanstvenici vjeruju kako će dovesti do novih načina liječenja, odnosno brisanja traumatičnih sjećanja i osjećaja straha zbog nekih stvari iz memorije, prenosi Daily Mail.

Savjeti kako držati pauke što dalje od kreveta

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Najčitaniji članci