Obavijesti

Lifestyle

Komentari 73

Japanke su najlakša obuća, ali pazite: Od njih stradavaju leđa

Hod u japankama djeluje jednostavnije, ali stopalo se puno više napreže jer se mišići muče s održavanjem na nozi, pa ih nemojte nositi predugo i birajte one s čvrstim potplatom

VIDEO

Japanke su najpopularnija ljetna obuća jer su lagane, lako ih i brzo obujemo i još brže izujemo. Možemo ih smočiti, stopala u njima dišu, lijepe su zbog različitih boja i dizajna i cjenovno su prihvatljive. S druge strane, japanke su “neprijatelj” našim stopalima, govori dr. med. Borna Strahonja iz Specijalne bolnice za ortopediju i traumatologiju Akromion.

Za to je mnogo razloga. Gornjište japanke izaziva trenje na koži između prva dva prsta i na gornjem dijelu stopala zbog čega nastaju žuljevi i natisci.

- Jednako tako, ako je japanka premala, a nožni palac ‘visi’ preko ruba razvijaju se bolni žuljevi - govori dr. Strahonja. Predugo nošenje može i trajno oštetiti nožne prste.

- Hod u japankama djeluje jednostavniji jer ih samo obujemo i krenemo, ali u stvarnosti naše stopalo se puno više napreže jer se mišići stopala muče s održavanjem japanke na nozi, što je i vidljivo kao odizanje prstiju prilikom izvođenja koraka.  - kaže dr. Strahonja. 

Dodaje kako zbog nedostatne mekoće petnog dijela, dolazi do veće sile udara pete o podlogu kod hodanja u usporedbi s klasičnom obućom. Prilikom biranja japanki je, kaže, potrebno obratiti pažnju na kvalitetu materijala i same izrade, potporu za petu, “jezik” s prednje strane, čvrsti, nesavitljivi potplat te potporu za uzdužni svod stopala. 

More za svakog: Problematična koža isto može uživati na plaži
More za svakog: Problematična koža isto može uživati na plaži

- Nažalost takve japanke imaju i višu cijenu te su estetski možda manje atraktivne, ali naša stopala u njima se mnogo manje muče. Važno je i da se iznošena obuća redovito mijenja, a najvažnije od svega je prilagoditi duljinu nošenja japanki i aktivnosti koje se u njima izvode - objašnjava ortoped. 

Probleme nošenja japanki dijelimo na akutne i kronične. 

- Akutne su stopala izložena ozljedama poput porezotina, prijeloma i uganuća, opeklinama od sunca, nastanku žuljeva i natisaka. S odgodom se razvijaju bolni prednji dio stopala, sindromi prenaprezanja poput plantarnog fascitisa, sindroma Ahilove tetive te upala mišića stopala, odnosno deformiteti prstiju poput tzv. čukljeva i čekićastih prstiju. Najveći dio navedenih problema ne nastaje preko noći, ali tijelo pamti i prije ili kasnije vrati - kaže dr. Strahonja. Sandale su, napominje, bolja opcija.

- One su svakako prihvatljivija ljetna obuća s obzirom na čvršći potplat, remenčiće koji obavijaju stopalo te potporu u petnom dijelu. Sve navedeno omogućava ravnomjernije opterećenje stopala. I natikače su prihvatljive ako zadovoljavaju standarde anatomske obuće - ističe. 

Prva pomoć: Kožu njeguju aloe vera, neven, kamilica, smilje...
Prva pomoć: Kožu njeguju aloe vera, neven, kamilica, smilje...

Koliko ih dugo smijemo nositi?

To je jako teško odrediti jer ovisi o kvaliteti same japanke, intenzitetu i vrsti dnevnih aktivnosti te anatomiji stopala, odnosno tijela koje japanke nosi. Što ste teži, stopala će vam više - trpjeti.

Nisu ni za planinu, ali ni za vrtlarenje

Preporučljivo je nošenje skratiti koliko je moguće te ih nikako ne nositi prilikom aktivnosti poput planinarenja, bicikliranja, hoda na veće udaljenosti, vrtlarskih radova, rukovanja teškim alatima ili kod težih fizičkih poslova, govori ortoped Borna Strahonja. 

Shutterstock

Čukljevi i čekićasti prsti

Nošenje japanki svakako bi trebali izbjegavati ljudi sa spuštenim stopalima, devijacijom kosti nožnog palca ili drugim deformitetima stopala. Kao dugoročna posljedica naprezanja stopala razvija se neravnoteža mišića stopala te deformitet prstiju kao što su tzv. čukljevi i čekićasti prsti.

Skuplje su, ali bolje za nogu

Kad birate japanke gledajte da su čvrstog i nesavitljivog potplata, tako da budu potpora za uzdužni svod stopala. U njima će se noge manje mučiti. Ako ste japanke iznosili, i u njima su nastala udubljenja, bacite ih. 

Ako volite čitati na plaži, ova ležaljka je kao stvorena za vas
Ako volite čitati na plaži, ova ležaljka je kao stvorena za vas

Bolove u leđima ne možete izbjeći

Dugotrajno hodanje u japankama utječe i na cijelo držanje jer se zbog lošijeg prianjanja na stopalu i nedostatne potpore prirodnom obliku stopala mijenja obrazac hoda te uzrokuje pojavu boli u skočnim zglobovima, kukovima i donjem dijelu leđa.  

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:45

NEUSPJEŠNE VEZE: Ovi horoskopski znakovi ne idu zajedno i ne podnose se

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 73
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...
ZVIJEZDA NETFLIXOVE SERIJE

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...

Njemački ovčar Gunther VI. zvijezda serije 'Gunther's Millions', navodno je naslijedio bogatstvo od 65 milijuna dolara. Priča o tim milijunima puna je kontroverzi, ali je nedvojbeno da je pas planirao put u Zagreb...
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith