Obavijesti

Lifestyle

Komentari 8

Je li kopanje nosa opasno ili je zdravo? Liječnica nam otkriva

Je li kopanje nosa opasno ili je zdravo? Liječnica nam otkriva
1

Jedni kažu dva je ova navika poželjna jer živimo u sterilnom okruženju i doticaj s bakterijama dobro dođe. Drugi upozoravaju da se kopanjem nosa riskira zdravlje. Kome vjerovati?

VIDEO

Kopanje nosa i jedenje njegovog sadržaja jača imunitet zahvaljujući dobrim bakterijama u sluzi. Ta sluz se, također, lijepi za zube i tako štititi od karijesa. Ova navika bi mogla biti dobra obrana od respiratornih infekcija, od pojave čireva na želucu pa čak i HIV-a, stoji u studiji znanstvenika sa Sveučilišta Harvard i Instituta za tehnologiju iz Massachusettsa u SAD-u.

Imate neugodni zadah? Čaj od ove biljke mogao bi vas spasiti
Imate neugodni zadah? Čaj od ove biljke mogao bi vas spasiti

Kažu kako je ova navika poželjna posebno iz razloga što živimo u sterilnom okruženju i malo doticaja s bakterija nam dobro dođe. Od malih nogu nas uče kako je istraživanje prstima po nosu loša navika, no čini se da sada roditelji imaju dobar razlog pustiti djecu da kopaju nos.

- Jedenje suhih ostataka koje izvučete iz nosa je izvrstan način za jačanje imunološkog sustava. Nos je zapravo filter u kojem se nakupljaju velike količine bakterija, a kada ta mješavina dođe do crijeva, djeluje baš kao lijek. Tako da ta navika ima smisla s medicinskog stajališta, a i savršeno je prirodna - objasnio je austrijski profesor Friedrich Bischinger, specijalist za plućne bolesti, a prenosi Independent.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Stručnjaci kažu da je opsjednutost higijenom ljudski rod dovela do povećanja broja alergija i autoimunih poremećaja poput artritisa.

- Iz evolucijske perspektive razvili smo se u vrlo prljavim uvjetima pa želja da naše okruženje i naše ponašanje bude sterilno zapravo nam samo šteti. Možda kada poželite izvaditi nešto iz nosa i pojesti, trebali bi poslušati nagon i to napraviti - smatra dr. Scott Napper, profesor biokemije sa Sveučilišta Saskatchewan u Kanadi. 

Manuka med: Najzdraviji med na svijetu stoji i preko 1000 kn
Manuka med: Najzdraviji med na svijetu stoji i preko 1000 kn

Mišljenje hrvatske liječnice

Branislava Čilić dr. med., specijalist obiteljske medicine iz Zagreba smatra kako je kopanje nosa prije svega gadljiva i socijalno neprihvatljiva navika. Kaže kako ona ima i svoj latinski naziv "rhinotilexomania".  Za okruženje u kojem živimo ova stručnjakinja ne smatra da je sterilno.

- Mora se priznati da naše okružje nije sterilno, da udišemo na nos i usta zrak koji ima primjese prašine, peludi, dima i ostalih nečistoća uključujući bakterije, viruse i gljivice koje se dijelom zaustavljaju u nosnoj šupljini, što je u konačnici i uloga nosa. Na taj način se na sluzi, koja ima ulogu prve linije zaštite dišnog sustava, stvaraju naslage koje mogu smetati i biti nelagoda pacijentu - objasnila nam je Branislava Čilić dr.med.

- Tu se nalaze i normalni stanovnici sluznice i kože, tzv. fiziološka flora. Uz nabrojano se događaju i sitna kapilarna krvarenja nastala povećanim tlakom kod ispuhivanja nosa te se nalaze i ljuskice zgrušane krvi. Sve to zna stvarati smetnje i nelagodu. Međutim, najispravnije je nos isprati fiziološkom otopinom, ispuhati ga te na taj način učiniti toaletu nosa bez kopanja po njemu - dodala je.

Liječnica je uvjerenja da, bez obzira na razna istraživanja, po nosu ne bi trebalo kopati. Kaže da ta navika čak može biti štetna za zdravlje.

- Kopanje nosa može stvoriti mikroragade u njemu na što se lijepe i kultiviraju bakterije, najčešće zlatni stafilokok koji može izazvati upale cijele sluznice nosa ili gnojne čireve koji nisu ni malo bezazleni - upozorila je.

Kopanje nosa zna biti opsesivno kompulzivni poremećaj

- U svojoj praksi sam viđala pacijente koji su imali opsesivno kompulzivni poremećaj kopanja nosa i stavljanja različitih predmeta u nos, što je još ozbiljniji problem koji može dovesti i do perforacije septuma nosa - ispričala nam je Branislava Čilić dr.med.

- Istina je da pokušavamo živjeti u sterilnim uvjetima. To je posebno izraženo u odgoju djece koju čuvamo kao pod sterilnim zvonom kako se ne bi razboljela virusima i bakterijama. U tome svakako pretjerujemo i sprječavamo razvoj imunološkog odgovora na iste uzročnike. Ipak, sve to ne opravdava kopanje nosa i konzumaciju njegovog sadržaja. Dobar imunitet ćemo imati ukoliko živimo zdravo, ispravno se hranimo, spavamo i odmaramo, cijepimo dostupnim cjepivima - dodala je liječnica.

OVO NIJE ZDRAVO: Ako se i vama ovo događa, to je ozbiljan znak da ste u toksičnoj vezi i da je morate prekinuti!

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...