Obavijesti

Lifestyle

Komentari 70

Je li pametno pojesti čokoladu kojoj je istekao rok trajanja?

Je li pametno pojesti čokoladu kojoj je istekao rok trajanja?

Svaka čokolada koja ima u sebi mlijeko, u prahu ili kondenzirano, ne smije se koristiti nakon isteka roka, pojasnila nam je Olja Martinić, nutricionistkinja iz Splita

VIDEO

Procjenjuje se da se svake godine polovina proizvedene hrane baci, iako se dio nje može konzumirati i nakon isteka roka trajanja, ali treba biti oprezan. Na primjer, nutricionistkinja Olja Martinić iz Splita kaže da pojede ponekad čokoladu kojoj je rok istekao ukoliko ima normalan okus i ne sadrži mlijeko.

Kakvog je okusa i kako izgleda ono je po čemu se da procijeniti u kakvom je stanju.

- Ako pronađete čokoladu kojoj je istekao rok trajanja, prvo biste trebali provjeriti sigurnost i okus - kaže Bryn Kirk, voditeljica kolegija na Chocolate University Online. 

Povremeno gladovanje obnavlja stanice, štiti od mnogih bolesti
Povremeno gladovanje obnavlja stanice, štiti od mnogih bolesti

Sigurnost

Ukoliko je čokolada prošla kroz različite temperaturne promjene, velika je vjerojatnost da nije više sigurna za jelo. Imajte na umu da promjena temperature omogućuje rast bakterija.

Kada se čokolada otopi, a zatim je stavimo u frižider da se stvrdne, nastaje kondenzacija. To pogoduje stvaranju i širenju bakterija. Čak i ako ih ne vidite, one su tu. Ako ste sigurni da čokolada nije prošla ovakve promjene temperature u posljednjih godinu dana, slobodno je možete pojesti, tvrdi Kirk.

Fotolia

Okus

Sljedeća stvar koju trebate uzeti u obzir je okus, a to ovisi o vrsti čokolade. Radi li se o mliječnoj čokoladi, malo je vjerojatno da je dobra za konzumiranje, jer neće imati dobar ukus. Može imati čak i okus kartona. Čak i ako je želite otopiti i koristiti kao preljev, mlijeko će dati ružan okus. Sigurna je za jesti, ali okus neće biti dobar.

S druge strane, tamna čokolada još uvijek može biti dobra za jelo, ali intenzitet okusa vjerojatno više neće biti kao prije. Ipak, još uvijek je sigurna za pojesti. Kirk smatra da je tamnu čokoladu, kojoj je istekao okus, najbolje koristiti kao glazuru za kolače i druge slastice, prenosi Medical Daily.

Legenda: Čokolada Milka dobila ime po hrvatskoj opernoj divi?
Legenda: Čokolada Milka dobila ime po hrvatskoj opernoj divi?

Mišljenje nutricionistkinje Olje Martinić

- Po svojoj definiciji čokolada je poslastica koja se dobiva miješanjem kakaove mase s većom ili manjom količinom šećera. Uz već  navedeno može sadržavati mlijeko te suho voće, likere ili kreme. Svaka čokolada koja ima u sebi mlijeko (to je mlijeko u  prahu ili kondenzirano mlijeko) ne smije se koristiti nakon isteka roka - pojasnila nam je Olja Martinić, dijetetičarka i nutricionistkinja Nutricionističkog savjetovališta Olja iz Splita. 

kamilica

- Ukoliko su organoleptička svojstva znatno promijenjena nije poželjno pojesti proizvod, no ako se nisu promijenile organoleptičke  karakteristike i primjereno je bila skladištena po uputi proizvođača, konzumira se na osobnu odgovornost. Predlažem svakako ne  koketirati previše, a naročito biti oprezan ako su u pitanju djeca, trudnice, dojilje i rekonvalescenti (ljudi koji se oporavljaju od bolesti). Osobno je pojedem ako nije odbojnog okusa, a nije sa mlijekom - dodala je.

NEUSPJEŠNE VEZE: Ovi horoskopski znakovi su najgori parovi

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 70
VIDEO

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'