Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Je li potrebno povrće namakati u vodi prije nego ga pojedemo?

Je li potrebno povrće  namakati u vodi prije nego ga pojedemo?

Jedan od primarnih razloga namakanja sirovog povrća je da bude što čistije. Herbicidi, prljavština ili druge nečistoće mogu se zadržati na vanjskoj strani povrća, čak i ako ih ne vidite

VIDEO

Sirovo povrće, svježe iz vrta, tržnice ili trgovine, zahtijeva dobro čišćenje prije nego što ćete ga pripremiti za kuhanje ili jesti. Namakanje sirovog povrća ima neke prednosti, ali i nedostatke. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Zdrava prehrana 01:14

Čišćenje povrća

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Jedan od primarnih razloga namakanja sirovog povrća je da bude što čistije. Herbicidi, prljavština ili druge nečistoće mogu se zadržati na vanjskoj strani povrća, čak i ako ih ne vidite. Sveučilište u Minnesoti preporučuje da povrće perete pod mlazom vode. Međutim, u nekim slučajevima tvrdokorna prljavština zahtijeva da potopite povrće kako biste dosegli svaki kutak. 

Tegobe menopauze: Promjene koje će obilježiti ostatak života, više se posvetite svom zdravlju
Tegobe menopauze: Promjene koje će obilježiti ostatak života, više se posvetite svom zdravlju

Oživljavanje povrća

Neko povrće uvene ili omekša prije nego što ga uspijemo konzumirati. Tople ljetne temperature čine ovo uobičajenom pojavom kod nekog povrća, osobito lisnatog. Namakanje svježeg voća i povrća u vodi može pomoći da oživi i bude ukusnije ili ako se to učinite prije skladištenja, može pomoći da duže traje u hladnjaku.

Gubitak vitamina

Jedan od razloga za zabrinutost kod namakanja povrća je gubitak hranjivih tvari. Vitamini topivi u vodi mogu se isprati tijekom skladištenja i pripreme. Vitamin C i članovi skupine vitamina B topljivi su u vodi, i dok gubitak hranjivih tvari može biti minimalan pri namakanju sirovog povrća, namakanje će smanjiti količinu ovih esencijalnih vitamina. 

Trikovi za sušeno voće i povrće: Smokve se suše na lisama, a rajčice se moraju posoliti
Trikovi za sušeno voće i povrće: Smokve se suše na lisama, a rajčice se moraju posoliti

Utjecaj na okus

Namakanje povrća znači da povrće upije nešto tekućine. U nekim slučajevima, kao što je slučaj s lukom, to zapravo može povećati ili pojačati okus. Međutim, u drugim slučajevima, poput gljiva, namakanje razrjeđuje okus povrća. Općenito, sigurno je namakati lisnato povrće i ljuto povrće, kao što su zelena salata i luk,  i povrće s debelom vanjskom korom, kao što je zimska tikva. Poroznije povrće, poput celera, oguljene mrkve i gljiva, treba oprati pod tekućom vodom, piše sfgate.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru