Je li vaše dijete sigurno u autu - u ovom roditelji često griješe | 24sata
Obavijesti

Lifestyle

Komentari 13

Je li vaše dijete sigurno u autu - u ovom roditelji često griješe

Je li vaše dijete sigurno u autu - u ovom roditelji često griješe

Tek kada dijete dosegne visinu od 150 cm (težinu od oko 40 kg), preporučuje se prestati koristiti sustav za sigurni prijevoz djece. Potreba za zamjenom je uočljiva i kada dijete koljenom prijeđe rub sjedala

VIDEO

Djeca viša od 150 cm mogu se voziti na prednjem sjedalu bez obzira na starost, prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama. Prije je to bilo moguće tek s 12 godina, no prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama se uzima u obzir visina, a ne dob.

Tako se djeca visoka od 135 do 150 cm mogu voziti na stražnjem sjedalu bez autosjedalice ili postolja, ako su pravilno vezana pojasom. Djeca do 135 cm i dalje se moraju voziti u posebnoj sigurnosnoj sjedalici ili na postolju. 

Jurica Galoić

Tako je roditeljima na volju prepušteno da biraju do kada će predškolsko dijete voziti u autosjedalici, a kad će ga prebaciti samo na postolje. Autosjedalice su puno sigurnije i preporučuje se da se djeca, što je dulje moguće, voze u njima. 

Sustavi sigurnog smještaja djece u automobilu mogu za 80 posto umanjiti opasnost pogibelji djeteta u prometnoj nesreći, ako se koriste pravilno:

  • dječju sjedalicu moramo prilagoditi uzrastu i motoričkom razvoju.
  • sjedalica mora biti ispravno pričvršćena u automobilu.
  • dijete mora biti pravilno smješteno kada se veže pojasom s 3 ili 5 hvatišta.

Dodatni savjeti za sigurnost djece u prometu:

  • Vozač motornog vozila ne smije prevoziti dijete smješteno u sigurnosnoj sjedalici okrenutoj suprotno od smjera vožnje na putničkom sjedalu zaštićenom prednjim zračnim jastukom, ako zračni jastuk nije deaktiviran, čak i u slučajevima kada se zračni jastuk automatski isključuje
  • Vozač bicikla stariji od 18 godina može prevoziti osobe starije od 8 godina samo ako se na biciklu nalaze posebna sjedala za svaku osobu, držač za ruke I noge, odnosno pedale, dok djecu mlađu od 8 godina može prevoziti samo u posebnom sjedalu, prilagođenom veličini djeteta I čvrsto spojenom s biciklom, a dijete mora imati propisanu I uredno pričvršćenu zaštitnu kacigu.
  • Dijete mlađe od 12 godina ne smije se prevoziti na mopedu I motociklu.
  • Roditelji znaju djecu vezati sigurnosnim pojasom na način da ga stave ispod pazuha, a ne preko ramena, kako je propisano. Ako dođe do sudara, ovako vezano dijete se lako može trznuti prema naprijed te može uzrokovati ozljede kralježnice I koljena.

ŠOK U KRALJEVSKOJ OBITELJI: Meghan Markle ostaje sama čekati dijete?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 13

VIDEO

Dnevni horoskop za utorak 23. srpnja: Vodenjak će primiti kritike, a Lav treba više uživati
PROVJERITE ŠTO VAS ČEKA

Dnevni horoskop za utorak 23. srpnja: Vodenjak će primiti kritike, a Lav treba više uživati

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. srpnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Najbolja smjesa za pohanje: Oduševit će vas okus mesa!
RAPSODIJA OKUSA

Najbolja smjesa za pohanje: Oduševit će vas okus mesa!

Ljubitelji pohane piletine, ovaj recept morate isprobati jer će vas oboriti s nogu. Ova smjesa za pohanje oduševljava okusom, a nije komplicirana za napraviti