Obavijesti

Lifestyle

Komentari 54

Je li zaista toliko opasno sjesti na školjku u javnom zahodu?

Je li zaista toliko opasno sjesti na školjku u javnom zahodu?
1

Na našem tijelu nalazi sloj dobrih bakterija i kvasaca koji djeluje kao učinkovit zaštitni štit. Uz to, imamo i imunološki sustav koji nas štiti od bolesti, kaže dr. Primrose Freestone

VIDEO

Koliko god da je javni zahod naizgled čist, lako se može dogoditi da su naokolo nataložene sitne kapljice nečijih fekalija. No, je li dolazak u kontakt s njima sjedanjem na zahodsku školjku zaista toliko riskantan?

Dr. Primrose Freestone, klinička mikrobiologistica na Sveučilištu u Leicesteru kaže kako ljudska mokraća u sebi može nositi "širok spektar prenosivih patogena".

- Među njima mogu biti Campylobacter bakterija, enterokoki, Escherichia coli, salmonela, shigella, stafilokoki, streptokoki i Yersinia bakterije. U mokraći se nađu i razni virusi poput  norovirusa, rotavirusa i hepatitisa A i E - kaže dr. Freestone.

Krpe u kuhinji - leglo bakterija: Ovako ćete si spasiti zdravlje
Krpe u kuhinji - leglo bakterija: Ovako ćete si spasiti zdravlje

- Naravno, uvijek postoji rizik od zaraze u susretu s fekalijama. Ali, mala je vjerojatnost da biste se mogli zaraziti sjedenjem na zahodskoj školjci. Većina crijevnih bolesti rezultat je prijenosa bakterija od ruku do usta, nakon fekalne kontaminacije ruku, hrane ili površine - objasnila je, a prenosi The Sun.

Ova stručnjakinja napominje kako se na našem tijelu nalazi sloj dobrih bakterija i kvasaca koji djeluje kao učinkovit zaštitni štit. Uz to, imamo i imunološki sustav koji nas štiti od bolesti. Ona smatra kako nema potrebe za čučanjem iznad školjke u javnom zahodu u strahu od doticaja stražnjice s bakterijama i virusima. 

Ipak, koliko god to ona lijepo objasnila, malo je onih koji bezbrižno sjede u javnom zahodu ne mareći za to što se ispod njih nalaze ostaci nečijih fekalija. Dr. Freestone zato savjetuje nošenje antibakterijskih maramica i brisanje školjke prije nego se sjedne na nju. Kaže kako čučanje iznad školjke nije baš najbolja ideja.

Dr. Primrose Freestone tvrdi kako čučanje nad zahodom može povećati rizik od infekcija jer se mokraćni mjehur ne prazni pravilno što može rezultirati infekcijom mokraćnog sustava, kao što je cistitis. Osim toga, može uzrokovati ozljede zbog napetosti u određenim dijelovima tijela. 

Sitne čestice fekalija rasprše se posvuda

Svaki put kada pustite vodu, a da niste spustili poklopac zahoda, sitne kapljice (u kojima su i čestice izmeta pa tako i bakterije) se rasprše naokolo i talože na sve što je u blizini, pa tako i na WC papir, vrata, kvaku, pločice... Pokazala je to studija provedena 2011. godine.

Čistite slušalice i ne dijelite ih - gadljive stvari budu na njima
Čistite slušalice i ne dijelite ih - gadljive stvari budu na njima

Dr. Freestone savjetuje spuštanje poklopca prije puštanja vode i pranje ruku sapunom. Napominje kako je velika šansa da je kvaka u javnom zahodu kontaminirana, pa nakon pranja ruku ne otvarajte vrata direktnim diranjem kvake, već to napravite papirom ili laktom.

Spomenula je rezultate istraživanja koji su dokazali kako ljudi ne bi toliko trebali brinuti o bakterijama i virusima u zahodima, već bi trebali više pažnje usmjeriti na čistoću svojih mobitela. Naime, znaju imati deset puta više bakterija i virusa od WC školjke. Prema nekim studijama, i tipkovnica može sadržavati više bakterija od zahodske školjke, pa je čistite redovito.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 54
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru