Lifestyle

Komentari 0

Jedno od najskupljih ikad: Platno veliko kao 2 nogometna igrališta prodao za 52 mil. eura

Jedno od najskupljih ikad: Platno veliko kao 2 nogometna igrališta prodao za 52 mil. eura

Golemo platno od 1600 četvornih metara umjetnik Sacha Jafri je slikao osam mjeseci u napuštenoj hotelskoj plesnoj dvorani u Dubaiju, a prihod od prodaje ide dječjim humanitarnim organizacijama

Britanski umjetnik planirao je prodati platno Putovanje čovječanstva u 70 dijelova, no francuski biznismen Andre Abdoune kupio je čitavo platno za 52 milijuna eura, piše BBC.

Cijena sliku svrstava među najskuplja platna na svijetu jednoga živućeg autora prodana na dražbi.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Jafri je rekao da sav novac od prodaje slike, a riječ je o 45 milijuna funta, ide organizacijama Dubai Cares, Unicefu, Unescou i zakladi Global gift za pomoć siromašnoj djeci zemalja poput Brazila, Indije, Indonezije i Južne Afrike.

Četrdesetčetverogodišnji umjetnik iz Londona nadao se da bi mogao zaraditi oko 35 milijuna eura, a BBC-ju je rekao da je "oduševljen" što je ta svota gotovo udvostručena.

Jafri je svoj projekt započeo tako što je djeci iz cijelog svijeta uputio poziv da mu pošalju vlastite slike koje odražavaju što osjećaju za vrijeme pandemije. Odgovor mu je stigao od djece iz 140 zemalja. Iskoristio ih je kao nadahnuće za jedinstveno djelo.  

- Bio sam u dubokome meditativnom stanju. Pregledao sam sve dječje radove. Slikam iz podsvijesti, ništa nije planirano, nema skica, nije bilo crteža. Doslovno sam izlijevao boje, a potom sam stavljao još jedan sloj, pa još jedan i još jedan..., dok se nije dogodilo nešto čarobno - rekao je. 

Njegovo platno u rujnu je upisano u Guinnessovu knjigu rekorda kao najveće svih vremena.

Jafri je radio posve sam u hotelu Atlantis u Dubaiju koji je bio zatvoren za goste, a u jednom je trenutku morao na hitnu operaciju kralježnice. Tijekom nastanka slike ozlijedio je zdjelicu i stopala.

- Cijelo sam vrijeme stajao, bio sam na nogama, ali istodobno sam morao biti sagnut da bih kistovima mogao dosegnuti pod. Bio je to prilično loš položaj u kojemu sam znao provesti i do 20 sati dnevno. Bio sam u potpunom transu, pa nisam ni shvaćao kakvu štetu nanosim svojem organizmu - pojasnio je.

Slika pod nazivom 'The Journey of Humanity' (Putovanje čovječanstva) prodana je u ponedjeljak u Dubaiju.

Jafri je rekao da će novci biti utrošeni na zdravstvenu zaštitu i sanitarne usluge namijenjene siromašnoj djeci u svijetu, kao i na njihovo povezivanje na internet kako bi djeca dobila pristup obrazovnim platformama.

- Kupac djela ima lijepu viziju. Kani izgraditi muzej u kojemu će izložiti sliku - rekao je britanski umjetnik. Jaffri i Abdoune će u suradnji nastojati potaknuti sljedeće generacije djece da ih umjetnost nadahnjuje.

Najčitaniji članci