Lifestyle

Komentari 9

Jednostavna vježba s očima, uz koju možete smanjiti tjeskobu

Jednostavna vježba s očima, uz koju možete smanjiti tjeskobu

Tjeskoba potiče ljude da se zatvaraju u sebe, a ako sami sebe natjerate da se fizički što više otvorite, pozom u kojoj držite tijelo i jačim otvaranjem očiju, pokrenut ćete osjećaj znatiželje koji može suzbiti crne misli

Psihijatar i neurolog dr. Jud Brewer objašnjava da vam se oči suze kad se osjećate tjeskobno. To je povezano sa somatskim pamćenjem, kaže on, gdje držanje tijela zapravo može oponašati vaše osjećaje. Dakle, kad se osjećate zatvoreni u sebe, recimo, ako ste zaglibili u vrtlogu tjeskobnih misli, i vaša se vizija doslovno zatvara. 

POGLEDAJTE VIDEO:

- Ta se veza produbljuje i postaje sve jača, nešto kao kada iskusite tunelski vid - kaže Brewer.

Ipak, trik za stvaranje 'otvorenijeg' stanja u tijelu je, kaže Brewer, doslovno otvoriti oči. 

- Možete pokušati stvarno jako otvoriti oči, a vaše tijelo će se tada zapitati jeste li uistinu frustrirani. Ta veza je toliko jaka i tako duboko ukorijenjena. Ne možemo istovremeno biti zatvoreni i otvoreni, pa to forsira taj binarni izbor - kaže on.

Vaše tijelo može podsvjesno shvatiti da je osjećaj otvorenosti bolji od osjećaja zatvorenosti, a kao rezultat, mogli biste početi primjećivati ​​da se tjeskoba počinje topiti. Ako držite oči širom otvorenima i tijelo vam je u otvorenoj pozi, u sebi ćete pokrenuti osjećaj znatiželje, što je, tvrdi Brewer, ključno za smirivanje tjeskobnih misli.

Znatiželjna pitanja poput: "Kakav je osjećaj tjeskobe? Kako utječe na vaše tijelo? Što vas pokreće da pomislite na tjeskobne misli?", mogu vam pomoći da steknete osjećaj svjesnosti i primijetite kada upadnete u vrtlog negativnih misli, a sve započinje otvaranjem očiju.

Koliko god se čini jednostavnim, ovaj trik s očima može pomoći u ublažavanju tjeskobe fizičkim stvaranjem vlastite otvorenije perspektive. Možda vam može biti čudno u tjeskobnom trenutku početi jače otvarati oči, ali kako napominje Brewer, dosljednost je ključna. 

- Što više trenirate ovu tehniku, ona vam sve više može pomoći - zaključio je Brewer za mbg.

Najčitaniji članci