Lifestyle

Komentari 0

Jednostavni načini kako ukloniti miris dima iz kuće i namještaja

Jednostavni načini kako ukloniti miris  dima iz kuće i namještaja

Ako vam kuća često smrdi po dimu, bilo od pušenja ili loženja kamina, najbolja i najprirodnija metoda za uklanjanje tih neugodnih mirisa je soda bikarbona pomiješana s eteričnim uljima po želji

Kako biste se brzo riješili mirisa dima (od cigareta ili ako ložite kamin), počnite tako da prvo otvorite sve prozore kako biste pustili svježi zrak, a zatim uključite sve ventilatore u svom domu kako biste povećali cirkulaciju, savjetuje Fiona B., iskusna profesionalka za čišćenje u TaskRabbitu.

POGLEDAJTE VIDEO: Trikovi za čišćenje doma

Ovisno o uzroku mirisa dima (i mjestu u kući), možda ćete morati koristiti određene metode uklanjanja mirisa, od eteričnih ulja do razrijeđenog amonijaka. Najbolje da slijedite stručne savjete u nastavku teksta kako biste uklonili miris dima iz svoje kuće, bilo da da se radi o dimu od cigareta ili dimu iz kamina.

Kako oprati zidove da se riješite mirisa dima?

Iako se mnogi vlasnici kuća zaklinju da mješavina amonijaka odlično uklanja miris dima, postoje i prirodne alternative jakim kemikalijama koje možete isprobati. Prema Fioni, manje gruba, ali jednako učinkovita metoda je da pomiješate dobar sapun od maslinovog ulja s vodom i eteričnim uljima po vašem izboru, a zatim izribate zidove krpom od mikrovlakana.

Savjet: Također možete napraviti smjesu koristeći 1/2 šalice sode bikarbone, 1/4 šalice bijelog octa i vruće vode. To će također pomoći ukloniti sve mrlje na zidovima koje mogu pridonijeti lošim mirisima.

Kako ukloniti miris dima s presvlake?

Soda bikarbona je savršen dezodorans budući da je bez mirisa, ali savršeno upija druge mirise.

- Druga metoda je da posipate sodu bikarbonu po namještaju i podovima i ostavite da odstoji nekoliko dana, a zatim usisate. Za dodatnu svježinu, slobodno dodajte nekoliko kapi eteričnog ulja po vašem izboru u sodu - kaže Fiona. Prije nego što je posipate po bilo kojoj površini, samo provjerite jesu li eterična ulja dobro pomiješana kako biste spriječili mrlje od ulja na presvlakama.

Savjet: Dubinski očistite tapecirani namještaj tako da uklonite sve navlake i pospete ih sodom bikarbonom prije nego što ih bacite u pranje s deterdžentom za rublje. Ovisno o tome koliko su jaki mirisi dima, možda ćete ih morati oprati više puta.

Kako ukloniti miris dima s tepiha i prostirki?

- Korištenje dezodoransa za tepihe, tekućeg ili praškastog sredstva za čišćenje tepiha i sode bikarbone s eteričnim uljima po vašem izboru sjajni su načini za uklanjanje mirisa dima s tepiha - kaže Fiona. Ako koristite sredstvo za čišćenje tepiha, slijedite upute na spremniku proizvoda. Ako koristite sodu bikarbonu, pospite je po tepihu i ostavite da odstoji nekoliko dana prije nego što je usisate.

Savjet: Ako ste otvoreni za skuplju opciju, očistite tepihe parom uz bilo koju od gore navedenih metoda. Profesionalno čišćenje tepiha parom učinkovita je opcija ako nemate čistač tepiha.

Kako prozračiti prostorije kako biste uklonili miris dima?

Provjetravanje prostorija učinkovit je način uklanjanja manje intenzivnog mirisa dima. Međutim, Fiona preporučuje da u taj proces uključite i jedan ili više (ako ih imate) rotirajućih ventilatora kako biste dobili bolje rezultate.

Savjet: Za bolje rezultate možete uložiti u pročišćivač zraka koji će također poboljšati ukupnu kvalitetu zraka u vašem domu. Ako živite u području koje je redovito zahvaćeno dimom, to bi mogla biti dobra investicija jer konstantno udisanje dima predstavlja ozbiljan zdravstveni rizik. Ako imate pročišćivač zraka, ne zaboravite često mijenjati filtere jer oni mogu sadržavati čestice dima. Također zamijenite zračne filtere od klime ako je vaša kuća ima i ne zaboravite očistiti otvore za zrak.

Ključni proizvodi koji su vam potrebni za uklanjanje dima

- Ključni proizvodi koje valja imati kod kuće su dezodorans za tepihe i tekući ili praškasti čistač tepiha, koji čine da tepisi opet mirišu svježe i čisto - kaže Fiona. Soda bikarbona također je obavezna. Ona se može miješati s eteričnim uljima ili destiliranim bijelim octom.

Savjet: Ocat prirodno uklanja mirise, a također se može miješati s eteričnim uljima, što ga čini još jednim izvrsnim alatom kada je u pitanju uklanjanje mirisa od dima. Amonijak je također snažan eliminator mirisa, ali budite oprezni kada ga koristite. Uvijek razrijedite amonijak s vodom i nikada ga ne miješajte s drugim sredstvima za čišćenje ili kemikalijama, posebno izbjeljivačem, jer ta kombinacija stvara smrtonosni plin. Amonijak je snažno kemijsko sredstvo koje može biti poprilično otrovno, pa ako niste sigurni kako ga sigurno koristiti, posavjetujte se sa stručnjakom, piše Real Simple.

Najčitaniji članci