Lifestyle

Komentari 0

Na ovim mjestima u kuhinji ima najviše prljavštine i bakterija

Na ovim mjestima u kuhinji ima najviše prljavštine i bakterija

Čak i ako rukavice za prećnicu izvana izgledaju netaknute, one mogu biti žarište za skrivanje svih vrsta klica u svojim pukotinama, uključujući mrvice i male komadiće hrane. Trebali biste ih jednom tjedno oprati

Deyan Dimitrov, stručnjak za čišćenje i vlasnik tvrtke Laundryheap otkrio je da u kuhinji ima nekoliko mjesta i predmeta koji sadrže puno prljavštine i bakterija, a mnogi zanemaruju njihovo održavanje i čišćenje, poput 'ladice' ispod tostera. 

POGLEDAJTE VIDEO:

1. Ladica ispod tostera

Tajna super tostera je čist toster. Svakih nekoliko tjedana, ovisno o tome koliko često koristite toster, izvadite i ispraznite malu ladicu ispod.

- Prvo isključite toster iz struje, ispraznite mrvice iz pretinca i operite ga pod vodom. Uzmite četkicu za zube i očistite sitne, teško dostupne dijelove. Na kraju operite deterdžentom za posuđe kako biste se riješili ljepljivih mrlja i ostavite da se posuši - objasnio je Dimitrov.

2. Rukavice za pećnicu

Čak i ako rukavice izvana izgledaju netaknute, one mogu biti žarište za skrivanje svih vrsta klica u svojim pukotinama, uključujući mrvice i male komadiće hrane. Trebali biste ih barem jednom tjedno oprati, ali prije pranja provjerite upute jer bi se silikonske rukavice trebale prati ručno, kaže Deyan.

 3. Drvene kuhače

Bakterije ulaze u svaku rupicu i puknuće drvenog posuđa i tamo se zadržavaju ako ih ne čistite dobro. Imajte na umu da te bakterije često dolaze iz sirovog mesa i šire se na drugu hranu i kuhinjsku površinu. Kako biste to izbjegli, namočite ih u vodu i malo vodikovog peroksida na nekoliko minuta, pa isperite i ostavite da se dobro posuše, savjetuje stručnjak za čišćenje.

4. Kuhinjska pregača

Mast, mrvice i komadići hrane mogu ostati na pregači pa je dobro da ih operete svakih nekoliko korištenja.

- Ako je jako prljava ili ne želite da se mirisi kuhanja zadržavaju na njoj, potopite je u mlaku otopinu vode u koju se dodali deterdžent za rublje i malo octa na 15 minuta, a zatim  je operete na visokoj temperaturi u perilici - kaže Dimitrov.

5. Police za umake i začine

 One često skrivaju prašinu i prosute mrvice. Temeljito ih očistite sredstvom za čišćenje površina i vlažnom krpom svakih nekoliko tjedana.

Fotolia

6. Mikrovalna

Trebali biste svaki tjedan temeljito očistiti unutrašnjost i vanjsku stranu mikrovalne pećnice, jer samo brisanje krpom nije tako učinkovito u uklanjanju prljavštine, zaključuje Dimitrov, a piše Daily Star.

 

Najčitaniji članci