Listovi stabljika sinonim su zdravlja i iako nema željeza koliko se mislilo u doba mornara Popeyea, vrijedna je namirnica koja se može pripremati svaki dan
Jeftini i ukusni špinat: Zeleni dodatak kulinarskom sivilu
Sada, kad smo već pomalo umorni od zimskog sivog jelovnika, pravi je trenutak da unesete boju u svoju prehranu. Zelena je boja zdravlja i svakodnevno bismo je trebali imati na svom tanjuru, a među povrćem koje i u ovo doba možete jednostavno nabaviti jer dobro podnosi i niske temperature jest i špinat. Ili ga vole ili ne vole, špinat je rijetko, kao krumpir, na primjer, namirnica koju svi prihvaćaju, a čini se da “kontroverze“ prate tu namirnicu od davnina. Jedna je i zabluda o tome koliko zapravo sadrži željeza. Iako nije “željezna bomba” vrijedi ga zbog mnogo razloga uključiti u prehranu.
Prvi su ga uzgajali u staroj Perziji odakle su ga Indijci prenijeli u Aziju, do Kine gdje su ga nazivali perzijskim povrćem. Do nas je najvjerojatnije došao sa Saracenima koji su u 9. stoljeću donijeli sjeme najprije na Siciliju, odakle se raširio Starim kontinentom i u prvim se kuharicama spominje u 14. stoljeću. Zanimljivo je da je to zeleno povrće bilo omiljeno jelo Katarine de Medici, francuske kraljice, koje je u 16. stoljeću tražila da joj ga pripremaju svaki dan. Tijekom Prvog svjetskog rata davali su mješavinu vina i soka od špinata francuskim ranjenim vojnicima da ojačaju.
Iako se pokazalo da špinat nema ni približno toliko željeza koliko je to vjerovao mornar Popeye i njegovi tvorci, zna se da je izvrstan izvor vitamina A, C i K te folne kiseline. U nas se najčešće priprema s mlijekom kao prilog. To mlijeko nije tu samo zbog okusa i strukture nego i zato da pospješi izlučivanje nepoželjne oksalne kiseline. Osim toga, špinat je namirnica koju treba jesti odmah nakon pripremanja koje ne smije biti dugotrajno niti u mnogo vode. No ne dajte da vas stare navike sputavaju i iskoračite iz okvira u kojima ste se navikli jesti špinat samo na mlijeku.
Mlade listiće primiješajte svježoj sezonskoj salati, ili ih blanširajte i pomiješajte s naribanim parmezanom, te oblikujte u kuglice i popecite. Špinat dodajte i smjesi za nabujak ili njime premažite jaja koja ste tanko ispekli u pećnici, zarolajte u roladu i poslužite.
Špinat s palentom
Sastojci: 500 g svježeg špinata, 1/2 šalice naribane mrkve, 2 žlice tostiranih bademovih listića, 2 ljutike, 2 žlice maslinova ulja, sol, papar, 2 češnja češnjaka, 2 žlice parmezana
Priprema:
Palentu skuhajte u slanoj vodi prema uputama na pakiranju. Kuhanoj palenti dodajte začinsko bilje i začina prema želji, te je zapecite u pećnici dok poprimi žuto-smeđu boju. Operite špinat, odstranite mu stabljike i pustite da se ocijedi u cjediljki.
Ljutike očistite i sitno nasjeckajte te ih popržite u većoj tavi dok postanu staklaste. Dodajte usitnjeni češnjak i svijetlo ga propirjate. Na luk stavite najprije naribanu mrkvu, a potom oprane i na listiće narezane šampinjone. Pirjajte povrće i gljive dok ispari višak tekućine.
Dodajte špinat i miješajte dok povene, ali pazite da vam se ne zapeče. Posolite i poparite prema želji, a kad je gotovo umiješajte naribani parmezan i bademe. Poslužite uz komade palente koje prije posluživanja možete zapeći na roštilju.
Shakshuka
Sastojci: 3 žlice ulja, 2 glavice luka, 1 zelena paprika, 1 jalapeño papričica, 7 češnjeva češnjaka, 1/4 šalice pasirane rajčice, 1 rajčica, 1 lovorov list, 1 žlica šećera, 1 žličica soli, 1 žlica crvene paprike, 1 žličica kumina, 1 žličica mljevenog crnog papra, 300 g svježeg špinata, 8 jaja
Priprema:
U velikoj tavi zagrijte ulje. Dodajte sitno nasjeckani luk i pirjajte na srednje jakoj vatri dok postane proziran, pet do deset minuta. Dodajte očišćenu i na kockice narezanu zelenu papriku te nasjeckanu jalapeño papričicu te pirjate dok omekšaju, tri do pet minuta.
Tjestenina sa špinatom
Sastojci: 500 g špageta, 500 g špinata, 2 žlice maslinova ulja, 4 češnja češnjaka, šaka pinjola, 50 g parmezana, čili pahuljice
Priprema:
Špagete skuhajte prema uputama na pakiranju. U međuvremenu pristavite vodu u veću posudu i posolite je. Kad provrije, stavite u nju oprani špinat i blanširajte oko minute. Šaku špinata ostavite za kraj. Blanširani špinat potopite u hladnu vodu, dobro ga ocijedite te grubo nasjeckajte.
Zagrijte maslinovo ulje u tavi i na njemu lagano popržite nasjeckani češnjak. Pazite da ne zagori jer tada postane gorak.
U veliku zdjelu sipajte kuhane špagete, pa ih prelijte uljem i češnjakom. Dodajte špinat, naribani parmezan, usitnjene popržene pinjole, čili pahuljice i ostavljeni svježi špinat, te promiješajte. Ako vam se čini presuho, dodajte malo tekućine u kojoj su se kuhali špageti.
Umiješajte usitnjeni češnjak i pasiranu rajčicu, te pustite da lagano prokrčka nekoliko minuta. Polako umiješajte kockice rajčice, dodajte lovorov list, šećer, sol, kumin, mljevenu crvenu papriku i svježe mljeveni crni papar, te pustite da se krčka na laganoj vatri oko 20 minuta.
Potom po površini dodajte listiće špinata i pustite da uvenu. U umak zatim razbijte jaja, poklopite i kuhajte još pet do deset minuta dok bjelanjci pobijele.
Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake subote ekskluzivno uz 24sata!