Obavijesti

Lifestyle

Komentari 20

Jeftini i ukusni špinat: Zeleni dodatak kulinarskom sivilu

Jeftini i ukusni špinat: Zeleni dodatak kulinarskom sivilu
4

Listovi stabljika sinonim su zdravlja i iako nema željeza koliko se mislilo u doba mornara Popeyea, vrijedna je namirnica koja se može pripremati svaki dan

VIDEO

Sada, kad smo već pomalo umorni od zimskog sivog jelovnika, pravi je trenutak da unesete boju u svoju prehranu. Zelena je boja zdravlja i svakodnevno bismo je trebali imati na svom tanjuru, a među povrćem koje i u ovo doba možete jednostavno nabaviti jer dobro podnosi i niske temperature jest i špinat. Ili ga vole ili ne vole, špinat je rijetko, kao krumpir, na primjer, namirnica koju svi prihvaćaju, a čini se da “kontroverze“ prate tu namirnicu od davnina. Jedna je i zabluda o tome koliko zapravo sadrži željeza. Iako nije “željezna bomba” vrijedi ga zbog mnogo razloga uključiti u prehranu. 

Prvi su ga uzgajali u staroj Perziji odakle su ga Indijci prenijeli u Aziju, do Kine gdje su ga nazivali perzijskim povrćem. Do nas je najvjerojatnije došao sa Saracenima koji su u 9. stoljeću donijeli sjeme najprije na Siciliju, odakle se raširio Starim kontinentom i u prvim se kuharicama spominje u 14. stoljeću. Zanimljivo je da je to zeleno povrće bilo omiljeno jelo Katarine de Medici, francuske kraljice, koje je u 16. stoljeću tražila da joj ga pripremaju svaki dan. Tijekom Prvog svjetskog rata davali su mješavinu vina i soka od špinata francuskim ranjenim vojnicima da ojačaju. 

Iako se pokazalo da špinat nema ni približno toliko željeza koliko je to vjerovao mornar Popeye i njegovi tvorci, zna se da je izvrstan izvor vitamina A, C i K te folne kiseline. U nas se najčešće priprema s mlijekom kao prilog. To mlijeko nije tu samo zbog okusa i strukture nego i zato da pospješi izlučivanje nepoželjne oksalne kiseline. Osim toga, špinat je namirnica koju treba jesti odmah nakon pripremanja koje ne smije biti dugotrajno niti u mnogo vode. No ne dajte da vas stare navike sputavaju i iskoračite iz okvira u kojima ste se navikli jesti špinat samo na mlijeku. 

Mlade listiće primiješajte svježoj sezonskoj salati, ili ih blanširajte i pomiješajte s naribanim parmezanom, te oblikujte u kuglice i popecite. Špinat dodajte i smjesi za nabujak ili njime premažite jaja koja ste tanko ispekli u pećnici, zarolajte u roladu i poslužite. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Stockfood/Guliver

Špinat s palentom

Sastojci: 500 g svježeg špinata, 1/2 šalice naribane mrkve, 2 žlice tostiranih bademovih listića, 2 ljutike, 2 žlice maslinova ulja, sol, papar, 2 češnja češnjaka, 2 žlice parmezana  

Priprema: 

Palentu skuhajte u slanoj vodi prema uputama na pakiranju. Kuhanoj palenti dodajte začinsko bilje i začina prema želji, te je zapecite u pećnici dok poprimi žuto-smeđu boju. Operite špinat, odstranite mu stabljike i pustite da se ocijedi u cjediljki. 

Ljutike očistite i sitno nasjeckajte te ih popržite u većoj tavi dok postanu staklaste. Dodajte usitnjeni češnjak i svijetlo ga propirjate. Na luk stavite najprije naribanu mrkvu, a potom oprane i na listiće narezane šampinjone. Pirjajte povrće i gljive dok ispari višak tekućine. 

Dodajte špinat i miješajte dok povene, ali pazite da vam se ne zapeče. Posolite i poparite prema želji, a kad je gotovo umiješajte naribani parmezan i bademe. Poslužite uz komade palente koje prije posluživanja možete zapeći na roštilju.

Stockfood/Guliver

Shakshuka

Sastojci: 3 žlice ulja, 2 glavice luka, 1 zelena paprika, 1 jalapeño papričica, 7 češnjeva češnjaka, 1/4 šalice pasirane rajčice, 1 rajčica, 1 lovorov list, 1 žlica šećera, 1 žličica soli, 1 žlica crvene paprike, 1 žličica kumina, 1 žličica mljevenog crnog papra, 300 g svježeg špinata, 8 jaja 

Priprema: 

U velikoj tavi zagrijte ulje. Dodajte sitno nasjeckani luk i pirjajte na srednje jakoj vatri dok postane proziran, pet do deset minuta. Dodajte očišćenu i na kockice narezanu zelenu papriku te nasjeckanu jalapeño papričicu te pirjate dok omekšaju, tri do pet minuta. 

Stockfood/Guliver

Tjestenina sa špinatom

Sastojci: 500 g špageta, 500 g špinata, 2 žlice maslinova ulja, 4 češnja češnjaka, šaka pinjola, 50 g parmezana, čili pahuljice 

Priprema: 

Špagete skuhajte prema uputama na pakiranju. U međuvremenu pristavite vodu u veću posudu i posolite je. Kad provrije, stavite u nju oprani špinat i blanširajte oko minute. Šaku špinata ostavite za kraj. Blanširani špinat potopite u hladnu vodu,  dobro ga ocijedite te grubo nasjeckajte.  

Zagrijte maslinovo ulje u tavi i na njemu lagano popržite nasjeckani češnjak. Pazite da ne zagori jer tada postane gorak. 

U veliku zdjelu sipajte kuhane špagete, pa ih prelijte uljem i češnjakom. Dodajte špinat, naribani parmezan, usitnjene popržene pinjole, čili pahuljice i ostavljeni svježi špinat, te promiješajte. Ako vam se čini presuho, dodajte malo tekućine u kojoj su se kuhali špageti. 

Umiješajte usitnjeni češnjak i pasiranu rajčicu, te pustite da lagano prokrčka nekoliko minuta. Polako umiješajte kockice rajčice, dodajte lovorov list, šećer, sol, kumin, mljevenu crvenu papriku i svježe mljeveni crni papar, te pustite da se krčka na laganoj vatri oko 20 minuta. 

Potom po površini dodajte listiće špinata i pustite da uvenu. U umak zatim razbijte jaja, poklopite i kuhajte još pet do deset minuta dok bjelanjci pobijele.

Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake subote ekskluzivno uz 24sata! 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'