Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Jesen u vrtu: Evo što sve možete posaditi u rujnu pa uživati u plodovima s dolaskom proljeća

Jesen u vrtu: Evo što sve možete posaditi u rujnu pa uživati u plodovima s dolaskom proljeća

Iako se rujan obično povezuje s berbom, a ne sadnjom povrća, postoje vrste koje se mogu posaditi u rujnu: Evo o kojim je vrstama povrća riječ i kako osigurati dobar urod

VIDEO

Rujan najčešće povezujemo s berbom, a ne sadnjom povrća, no još uvijek ima mnogo vrsta koje se mogu početi saditi kako bismo imali što brati tijekom zime i proljeća. Ovo je dobar trenutak da razmislite o tome što možete posaditi u svome vrtu, kaže kaže Lina Cowley, vrtlarica u Trimmed Roots, a piše portal Livingetc.

POGLEDAJTE VIDEO: Evo kako izgleda u veseloj motiki

Pokretanje videa...

Indoor vertikalna farma ispod tržnice Kvatrić 01:11

- Uz prave informacije i malo truda, rujan može biti prilika da produljite sezonu rasta povrća i uživate u svježim proizvodima i nakon što ljeto prođe – kaže. Evo koje vrste povrća ona predlaže za sadnju u ovo doba: 

1. Češnjak 

To je zapravo jedna od kultura koje je u ovo doba najlakše posaditi. Odličan je za sadnju u podignutim gredicama, jer se može saditi u plitku zemlju, no možete ga saditi i u manjim kontejnerima, ako nemate dovoljno prostora, bitno je samo da je na sunčanom mjestu i posađen u zemlju koja je dobro drenirana. 

7 vrtlarskih trikova kako dobiti više rajčica na svakoj stabljici
7 vrtlarskih trikova kako dobiti više rajčica na svakoj stabljici

Za sadnju razdvojite lukovice na režnjeve i posadite ih pojedinačno, sa šiljastim krajem prema gore.

- Jednom kad su posađene, lukovice puštaju snažan korijen prije navale zime, osiguravajući dobar rast u proljeće, kaže Lina Cowley. Svaki režanj bi trebao biti zakopan oko 4 centimetra duboko i oko 6 centimetara udaljen od drugog. Do početka ljeta vaš će češnjak biti spreman za dodavanje vašim omiljenim jelima, samo pričekajte da donji listovi posmeđe prije berbe.

2. Špinat

Shutterstock

- Špinat je savršen za berbu u hladnoj sezoni, objašnjava Tony O'Neill, stručnjak za vrtlarstvo u Simplify Gardeningu. Također je vrlo lako povrće za vrtlare početnike. 
- Samo posijte sjeme na udaljenosti od 5 centimetra u tlo bogato hranjivim tvarima i održavajte ga vlažnim za optimalan rast, kaže Tony. Bilo bi dobro dodati malo komposta, kako bi špinat dobio dodatnu količinu hranjivih tvari. Iako ga se manje-više može uzgajati tijekom cijele godine, postoji dobar razlog da ga posadite sada umjesto tijekom proljeća ili ljeta. 
- Kako se temperature u jesen snižavaju, smanjuje se rizik od kidanja špinata, što dovodi do dobre berbe, objašnjava Lina. Brati ga treba kad je lišće dovoljno veliko za jelo, što bi moglo biti četiri do šest tjedana nakon što nikne. 

3. Rotkvice

Hrskavi i osvježavajući dodatak za salate odličan je izvor vitamina, pa ih je dobro posaditi. 

- Rotkvice su jedan od najlakših i najbržih usjeva. Posijte ih sada i mogu biti spremne za berbu već za 30 dana, ovisno o sorti. Još bolje, izvrstan su izbor za uzgoj povrća u posudama, tako da možete uzgajati svoje vlastito čak i ako imate samo malu terasu ili balkon za rad, kaže Tony O'Neill. 

4. Bob

Bobu je potrebno puno više vremena da naraste u usporedbi s rotkvicama i lišćem salate. Odaberite sunčano mjesto s dobrom drenažom i posijte sjeme dva 5 do 7 centimetara duboko i 15-ak centimetara udaljene od drugog, kaže Tony. Iako je otporan na hladnoću, dobro ga je zaštititi pokrivanjem u ekstremno hladnim područjima.
Prema Lininim riječima, sadnja boba u rujnu općenito daje veće prinose u odnosu na onaj posađen u proljeće. 
- Mlade mahune poberite kad dosegnu duljinu od desetak centimetara i obavezno osigurajte oslonac za bob koji raste visoko – dodaje. 

5. Grašak

Grašak je još jedno odlično povrće za sadnju u rujnu, samo pripazite da odaberete sortu koja 'voli' zimu. 

- Ta vrsta graška može izdržati vlagu i hladnije temperature. Posadite li ga sad, to bi moglo dovesti do rane proljetne žetve, prije uobičajene sezone sjetve graška, objašnjava Lina. Pronađite sunčano, zaštićeno mjesto i posadite sjeme oko 2,5 centimetra duboko i na oko 5 centimetara udaljenosti između njih. 

Jeste li ikad čuli za pizza-vrt? Praktičan i dekorativan način sadnje začinskog bilja, salate...
Jeste li ikad čuli za pizza-vrt? Praktičan i dekorativan način sadnje začinskog bilja, salate...

- Grašak posađen u jesen sporo klija, ali snažno raste, kaže Tony. To znači da bi trebali biti spremni za berbu u rano proljeće, čim se mahune napune. Također, treba osigurati potpornu mrežu uz koju može rasti. 

6. Mladi luk

Tehnički vam čak nije potreban vrt za sadnju mladog luka, budući da se ovo povrće može uzgajati u zatvorenom tijekom cijele godine, ali ako ga želite posaditi na otvorenom, sad je savršeno vrijeme za to. 

- Odlučite se za sortu otpornu na zimu, za žetvu koja počinje već u prosincu, predlaže Tony. Posijte sjeme tanko u redove duboko oko 2,5 centimetra i osigurajte mu dosta vode. Prema Lininim riječima, mladi luk će biti spreman za berbu čim dostigne odgovarajuću veličinu. 

- Samo pazite da ne narastu preveliki, jer bi mogli izgubiti svoj nježan okus, upozorava.

7. Zimska salata

storyeditor/2023-03-12/186958010_l_normal_none.jpg

Zimska salata je jedna od vrsta povrća koje je lako uzgojiti i u loncima. Ako sada želite saditi, izaberite vrste koje mogu izdržati zimu. 
- Sorte kao što su Winter Gem, Arctic King ili Valdor savršene su za to, kaže Tony. Posijte sjeme u posude ili izravno u tlo i odaberite mjesto zaštićeno od jake kiše za najbolje rezultate. 
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Veliki tjedni horoskop: Rak bi trebao paziti što potpisuje, a Ovna očekuje puno strasti
OD 28.4. DO 4. 5. 2024.

Veliki tjedni horoskop: Rak bi trebao paziti što potpisuje, a Ovna očekuje puno strasti

Osamljene Djevice će biti nagrađene pojavom srodne duše koja će samozatajno osvojiti njihova srca. Strijelac će se suočiti s neplaniranim obavezama i povećanom odgovornošću
Ajmo, znalci! Tko može riješiti svih 25 pitanja na ovom kvizu?
25 PITANJA

Ajmo, znalci! Tko može riješiti svih 25 pitanja na ovom kvizu?

Samo za čitatelje 24sata donosimo zabavan i izazovan kviz od 25 pitanja u kojem se testira vaše znanje iz filma, zemljopisa, povijesti, glazbe...