Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 1

Korak po korak daleko se stiže ili kako Mali Zagreb inspirira

Sadržaj donosi: Turistička zajednica Grada Zagreba

Korak po korak daleko se stiže ili kako Mali Zagreb inspirira

Velike stvari imaju skromne početke. Ja dolazim iz Ukrajine, a novi život počela sam u hrvatskoj metropoli. Sad sigurno znam da se život sastoji od malih koraka koji vas tjeraju naprijed

U suvremenom svijetu živimo ubrzano, pa ljudi katkad zaborave zakoračiti naprijed. Nekad se i boje. A uspjeh dolazi polako i pažljivo. Kako je početi novi život, vidite na mojim društvenim mrežama. Svaki se dan probudim i učinim mali korak – nekad kroz učenje novih stvari, nekad kroz šetnju Zagrebom. 

Moje putovanje u otkrivanju Zagreba počelo je ljupkim i vrlo važnim projektom Mali Zagreb. Moji novi prijatelji pričaju mi razne priče o Zagrebu, a priča o minijaturnim instalacijama postavljenim diljem gradskih ulica zaokupila mi je pažnju. Predivno – pomislila sam. Mali Zagreb bila je priča koju sam čekala. Ideja je da imate kartu, koju pratite i tražite male prozore – okna zagrebačkih obrtnika. 

Tada doznajem više: ciklus minijaturnih instalacija Mali Zagreb inspiriran je radom obrtnika i obrtničkih radionica te trgovina koje su se razvijale i prilagođavale s razvojem grada kroz povijest. Otvarajući se i zatvarajući, pojavljujući se i nestajući, obrtničke radionice uvijek su zadržavale karakteristične i prepoznatljive izloge.

Postoji 14 lokacija u centru Zagreba na kojima su instalacije postavljene. One predstavljaju izloge tradicionalnih obrtničkih radionica – nalazimo urarske i krojačke radionice, kao i mjesta na kojima možete prezalogajiti i opustiti se, kao što su pekarnice i kafići. 

Svidjele su mi se ove minijature, ideja je to koja spaja tradiciju i moderno vrijeme. Prihvatila sam izazov da ih obiđem i napravim svoju turu kroz Mali Zagreb. 

Nije mi dugo trebalo da pronađem prvu minijaturu pa sam uzbuđeno krenula u potragu za sljedećom. I sljedećom. 

Da bi vama bilo lakše, pripremila sam popis lokacija na kojima se nalaze:

-    Trg bana Josipa Jelačića
-    Tržnica Dolac
-    Maketa grada
-    Radićeva ulica
-    Tkalčićeva ulica
-    Zakmardijeve stube
-    Park Grič
-    Plato Gradec
-    Park Zrinjevac
-    Trg kralja Tomislava
-    Hrvatsko narodno kazalište
-    Vlaška ulica
-    Schlosserove stube
-    Centar za posjetitelje
-    Zračna luka Franjo Tuđman Zagreb

Nisam ni primijetila koliko je vremena prošlo dok sam hodala ulicama pažljivo istražujući. Možda sam nekima izgledala kao špijunka, ali Zagrepčani i Zagrepčanke su me rado fotografirali kad sam ih to zamolila.

Učinila su mi se stvarna ova mala vrata zlatarske radionice, kao da će se otvoriti i kroz njih izići malo stvorenje. To me podsjetilo na moje prve dane u Zagrebu – upoznala sam divne ljude, poput Lazera Roka Lumezija, umjetnika i dizajnera nakita. Posjetila sam njegov atelje, u kojem izrađuje skulpture i nakit. 

Gledajući minijature obrtničkih trgovina, osjetila sam bilo i život Zagreba, što me inspiriralo da posjetim vrlo posebno mjesto u Ilici 49 – prodavaonicu Zagreb Crafts, u kojoj je moguće naći autohtone proizvode zagrebačkih obrtnika.

Centralno i nezaobilazno je to mjesto za sve one koji traže originalne ideje za darove, ukrase za dom, tradicionalne drvene igračke, vina i suvenire, a žele biti sigurni da su proizvodi nastali u rukama majstora. Autohtonost i jedinstvenost danas su najtraženije i, ako mene pitate, najvrednije kvalitete koje proizvod može imati. 

Dio ponude možete pronaći i na online platformi zagrebcrafts.hr. Meni su se posebno svidjele prelijepe ogrlice, vino i tradicionalne igračke.

Planiram proći Malim Zagrebom još jedanput sa svojom obitelji. Moj sin ima pet godina i učim ga da poštuje te uoči vrijednost tradicije i kulture zemalja kroz koje će u životu prolaziti. Zagreb je sad naš dom. 

Da se vratim na početak. Što znači ići korak po korak? Prvenstveno, početi svako putovanje sa snažnom voljom i hrabrošću. Nakon što poduzmete taj prvi korak, nema osvrtanja, svaki sljedeći korak morate napraviti. Ako malim koracima idemo prema cilju, dajemo si priliku biti svjesni trenutka i okoline. Često posao koji požurujemo vodi u neuspjeh. Zato su mali ali sigurni koraci tako vrijedni. Cesta pred nama je duga.

Budite snažni i mirni. Čuvajte tradiciju, provodite vrijeme s obitelji, saznajte što je novo i priuštite si nova iskustva – zašto ne biste otkrili Zagreb još jedanput u malom, baš sad?

Slijedite srce uoči ljetnih večeri – pronađite Mali Zagreb.

Anna Tilniak ukrajinska je blogerica i influencerica. Piše članke za Elle, Harper's Bazaar i Vogue. Vlasnica je platforme Rest in Ukraine, koja objedinjuje novosti o kulturnim i lifestyle sadržajima iz najvećih ukrajinskih gradova. Više o Anni saznajte ovdje!

Sadržaj donosi: Turistička zajednica Grada Zagreba

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 1
VIDEO

Zagrebačkim ulicama u cipelama Ukrajinke: 'Ljubav je provesti dan s gradom'
KOLUMNA

Zagrebačkim ulicama u cipelama Ukrajinke: 'Ljubav je provesti dan s gradom'

Kojega god Zagrepčanina ili Zagrepčanku da pitate o njihovu rodnom gradu, sigurno će vam s mnogo ljubavi kazati da je riječ o gradu s dušom. U to se i ovog puta uvjerila Anna Tilniak, poznata ukrajinska blogerica i influencerica

Pogledajte video ove Ukrajinke i saznajte kako izgleda proširena stvarnost u Zagrebu
Kolumna

Pogledajte video ove Ukrajinke i saznajte kako izgleda proširena stvarnost u Zagrebu

Blogerica iz Ukrajine, Anna Tilniak, i dalje istražuje ljepote našega glavnoga grada. Ovaj put posjetila je izložbu proširene stvarnosti Art Future u Zagrebu. Što je zaključila i što preporučuje, piše u kolumni
Jesen u Zagrebu: Izliječite se Artupunkturom i posjetite gradske ulice, galerije i muzeje
KOLUMNA

Jesen u Zagrebu: Izliječite se Artupunkturom i posjetite gradske ulice, galerije i muzeje

Anna Tilniak, ukrajinska blogerica i influencerica, posjetila je Muzej prekinutih veza i bila na 'terapiji' Artupunkturom. Kako se ova Ukrajinka snalazi u Zagrebu i kako provodi prve dane jeseni, piše u kolumni