Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Jeste li ikada čuli za rastezljivi sladoled? Tu je i odličan recept star nekoliko stotina godina

Jeste li ikada čuli za rastezljivi sladoled? Tu je i odličan recept star nekoliko stotina godina

U Damasku u Siriji i dan danas postoji slastičarnica u kojoj se može pojesti booza po originalnoj recepturi. Otvorena je davne 1895. godine i najpoznatija je upravo po ovoj deliciji

Radi se o desertu s Bliskog istoka kojeg tamo zovu booza. To je zapravo smrznuti mliječni desert napravljen od mastike i salepa (brašno od gomolja nekih biljaka iz porodice orhideja) što mu daje upečatljivu rastezljivu teksturu.

Priprema se postupkom lupanja i rastezanja u bubnju zamrzivača. S vremenom su slastičari u njega počeli dodavati razne okuse.

POGLEDAJTE VIDEO Kako napraviti zimski sladoled:

Pokretanje videa...

zimski sladoled 01:14

U Damasku u Siriji i dan danas postoji slastičarnica u kojoj se može pojesti booza po originalnoj recepturi.

Otvorena je davne 1895. godine i najpoznatija je upravo po ovoj deliciji. Turisti iz cijelog svijeta dolaze kušati boozu kod njih. 

Recept za boozu star nekoliko stoljeća

Sastojci za oko 500 ml:

  • 1 litra punomasnog mlijeka 
  • 200 g šećera (1 šalica)
  • 1 žlica salepa (može se kupiti u specijaliziranim trgovinama ili na internetu, u tražilicu napišite - sahlep ili sahlab i price, cijena je oko 30 eura za 80 grama) 
  • 3 do 4 komada mastike (prirodna smola koja se može kupiti u specijaliziranim trgovinama ili na internetu, u tražilicu upišite - mastic i price, cijena je oko 50 eura za 250 grama)
  • sjeckani pistacio

Postupak:

Mastiku izmrvite u fini prah pa pomiješajte sa šećerom i salepom. Dodajte to u lonac (bolje je ako ima deblje dno) s vrućim mlijekom (ne smije proključati) i miješajte na laganoj vatri oko pola sata do 40 minuta. Kad se smjesa zgusne, maknite je sa štednjaka i izlijte u posudu u kojoj će ići u zamrzivač.

15 recepata za super sladolede: Za svakog ponešto: Kremasti, voćni, efektni ili pak alkoholni
15 recepata za super sladolede: Za svakog ponešto: Kremasti, voćni, efektni ili pak alkoholni

Miješajte smjesu kako je pokazano niže u videu nekih tri do pet minuta pa stavite u zamrzivač na pola sata do 40 minuta, izvadite, pa opet smjesu promiješajte. Ponavljajte ovaj postupak 4 do 6 puta dok se smjesa ne zgusne i postane rastezljiva. 

Na kraju rastezljivi sladoled stavite u kornet ili u čašice i pospite sjeckanim pistacijom

Pogledajte u videu kako to napraviti:

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 3
Budite se svake noći oko 3? Niste jedini  - evo što to znači
'VJEŠTIČJI SAT'

Budite se svake noći oko 3? Niste jedini - evo što to znači

Prema starom zapadnokršćanskom vjerovanju, vještice, demoni i duhovi najaktivniji su između tri i četiri sata noću, kad gotovo i nema vjernika koji mole za zaštitu, pa su njihove sile najjače
Izgledajte fantastično na plaži: Najbolji badići za punije žene
ODLIČNI SAVJETI

Izgledajte fantastično na plaži: Najbolji badići za punije žene

Svakako treba izbjegavati modele koji se sjaje jer će 'proširiti' tijelo. Dio tijela koji želite istaknuti neka bude prekriven živim bojama i zanimljivim uzorcima, a za onaj dio koji želite prikriti - birajte tamne boje
Cijeli život krivo koristite ribež za sir: Ovo se treba učiti u školi
VRHUNSKI TRIK

Cijeli život krivo koristite ribež za sir: Ovo se treba učiti u školi

Revolucija u ribanju sira! Viralni video otkriva kako pravilno koristiti ribež - vodoravno ribanje drži sav sir unutar ribeža. Neki ne mogu vjerovati da su desetljećima to radili krivo