Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Jeste li ikada čuli za rastezljivi sladoled? Tu je i odličan recept star nekoliko stotina godina

Jeste li ikada čuli za rastezljivi sladoled? Tu je i odličan recept star nekoliko stotina godina

U Damasku u Siriji i dan danas postoji slastičarnica u kojoj se može pojesti booza po originalnoj recepturi. Otvorena je davne 1895. godine i najpoznatija je upravo po ovoj deliciji

VIDEO

Radi se o desertu s Bliskog istoka kojeg tamo zovu booza. To je zapravo smrznuti mliječni desert napravljen od mastike i salepa (brašno od gomolja nekih biljaka iz porodice orhideja) što mu daje upečatljivu rastezljivu teksturu.

Priprema se postupkom lupanja i rastezanja u bubnju zamrzivača. S vremenom su slastičari u njega počeli dodavati razne okuse.

POGLEDAJTE VIDEO Kako napraviti zimski sladoled:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pokretanje videa...

zimski sladoled 01:14

U Damasku u Siriji i dan danas postoji slastičarnica u kojoj se može pojesti booza po originalnoj recepturi.

Otvorena je davne 1895. godine i najpoznatija je upravo po ovoj deliciji. Turisti iz cijelog svijeta dolaze kušati boozu kod njih. 

Recept za boozu star nekoliko stoljeća

Sastojci za oko 500 ml:

  • 1 litra punomasnog mlijeka 
  • 200 g šećera (1 šalica)
  • 1 žlica salepa (može se kupiti u specijaliziranim trgovinama ili na internetu, u tražilicu napišite - sahlep ili sahlab i price, cijena je oko 30 eura za 80 grama) 
  • 3 do 4 komada mastike (prirodna smola koja se može kupiti u specijaliziranim trgovinama ili na internetu, u tražilicu upišite - mastic i price, cijena je oko 50 eura za 250 grama)
  • sjeckani pistacio

Postupak:

Mastiku izmrvite u fini prah pa pomiješajte sa šećerom i salepom. Dodajte to u lonac (bolje je ako ima deblje dno) s vrućim mlijekom (ne smije proključati) i miješajte na laganoj vatri oko pola sata do 40 minuta. Kad se smjesa zgusne, maknite je sa štednjaka i izlijte u posudu u kojoj će ići u zamrzivač.

15 recepata za super sladolede: Za svakog ponešto: Kremasti, voćni, efektni ili pak alkoholni
15 recepata za super sladolede: Za svakog ponešto: Kremasti, voćni, efektni ili pak alkoholni

Miješajte smjesu kako je pokazano niže u videu nekih tri do pet minuta pa stavite u zamrzivač na pola sata do 40 minuta, izvadite, pa opet smjesu promiješajte. Ponavljajte ovaj postupak 4 do 6 puta dok se smjesa ne zgusne i postane rastezljiva. 

Na kraju rastezljivi sladoled stavite u kornet ili u čašice i pospite sjeckanim pistacijom

Pogledajte u videu kako to napraviti:

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Radno vrijeme za izbore: Evo kako danas rade trgovine
KAKO RADE TRGOVINE I ŠOPING CENTRI

Radno vrijeme za izbore: Evo kako danas rade trgovine

Neke trgovine danas neće raditi zbog parlamentarnih izbora. A ako ipak planirate ići u kupnju, dobro provjerite kada ćete ići jer većina prodavaonica ima skraćeno radno vrijeme

Nepristojne hotelske navike s kojima trebate odmah prestati
PRISTOJNO PONAŠANJE

Nepristojne hotelske navike s kojima trebate odmah prestati

Baš kao kod kuće, i hoteli imaju brojna pravila ponašanja, to je suživot te je bitno pokazati poštovanje prema osoblju, nisu oni ničije sluge. Stručnjak u hotelijerstvu podsjeća na pristojnost
Uz ovaj začin ćete brže skinuti kile - ako ga uzimate svaki dan
SIGURNO GA IMATE KOD KUĆE

Uz ovaj začin ćete brže skinuti kile - ako ga uzimate svaki dan

Istraživanje je otkrilo zanimljive činjenice o začinu koji je čest u kuhinji te ima specifičan okus. Može se konzumirati u slanim, ali i slatkim jelima, a odličan je zato ubrzava metabolizam