Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Jeste li znali zašto štucamo? Evo koji su okidači i kako si pomoći

Jeste li znali zašto štucamo? Evo koji su okidači i kako si pomoći

Štucanje je obično privremeno, ali u rijetkim slučajevima može potrajati duže vrijeme. Obično se to događa zbog oštećenja ili pogoršanja živaca povezanih s dijafragmom, kaže dr. Khatri

VIDEO

Jednom je smiješno, dvaput je smiješno, a sve više od toga je naporno. Svi smo mi štucali tijekom života, no znate li zapravo odakle to dolazi? Ti čudni mali zvukovi koji pobjegnu iz vaših usta bez upozorenja. Zapravo, štucanje počinje puno niže u tijelu, počinje u dijafragmi, mišiću u obliku kupole koji se nalazi između pluća i želuca. Normalno, dijafragma se povlači prema dolje kad udišete kako bi zrak ušao u pluća, a zatim se opušta kad izdišete tako da zrak može ići natrag iz pluća i izaći kroz nos i usta, pojašnjava dr. Minesh Khatri, izvanredni profesor na Medicinskom fakultetu Long Islanda NYU u SAD-u.

- Ali ako nešto iritira dijafragmu, može doći do grčenja, prisiljavajući vas da iznenada uvučete zrak u grlo, gdje dolazi do govornog sustava. Zbog toga se glasnice odjednom približe i stvaraju zvuk 'hik' - dodao je.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Štucanje 00:11

Zašto dolazi do štucanja?

Štucanje se pojavljuje iz više razloga, neki su fizički, a neki emocionalni, a u konačnici dolazi do iritacije u živcu koji povezuje mozak s dijafragmom. 

Neki uobičajeni uzroci štucanja su:

  • Pretjerana konzumacija hrane
  • Prebrzo jedenje
  • Osjećaj nervoze ili uzbuđenja
  • Konzumiranje gaziranih pića ili previše alkohola
  • Stres
  • Nagla promjena temperature
  • Gutanje zraka tijekom sisanja bombona ili žvakanja kaugume

Postoji i dugotrajno štucanje

Štucanje je obično privremeno, ali u rijetkim slučajevima može potrajati duže vrijeme. Obično se to događa zbog oštećenja ili pogoršanja živaca povezanih s dijafragmom. Sve, od dlake koja vam dodiruje bubnjić do upale grla, može utjecati na te živce, a u ozbiljnijim slučajevima i tumor, guša ili cista na vratu, pojašnjava liječnik.

- Također, štucanje koje traje neko vrijeme zna biti posljedica poremećaja središnjeg živčanog sustava poput encefalitisa i meningitisa ili metaboličkih poremećaja kao što su dijabetes i zatajenje bubrega. I neki lijekovi, poput steroida ili nekih sredstava za smirenje mogu izazvati dugotrajno štucanje. Čak i određeni zahvati, osobito oni koji zahtijevaju anesteziju, mogu uzrokovati štucanje - dodao je.

Napomenuo je da, ukoliko štucanje traje dulje od 2 dana ili ako je toliko jako da ometa jedenje, disanje, spavanje ili vam uzrokuje nelagodu, svakako biste se trebali javiti liječniku.

Misterij sna: Zašto se trznemo prije nego zaspemo, šgrgućemo zubima, sanjamo iste snove...
Misterij sna: Zašto se trznemo prije nego zaspemo, šgrgućemo zubima, sanjamo iste snove...

- Uz to, odmah razgovarajte sa svojim liječnikom ako uz štucanje imate bilo kakvu bol u trbuhu, temperaturu, otežano disanje, povraćanje ili iskašljavanje krvi - naglasio je.

Kako zaustaviti štucanje

- Ne želim vas razočarati ako se nadate da će vam štucanje prestati stojite li naglavačke ili vas prijatelj preplaši, ali nema znanstvenih dokaza da to djeluje. Međutim, neki stručnjaci smatraju da zadržavanje daha ili disanje u papirnatu vrećicu može biti od koristi; obje tehnike uzrokuju nakupljanje ugljičnog dioksida u plućima, što opušta dijafragmu - savjetuje dr. Minesh Khatri, a prenosi webmd.com.


 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Veliki tjedni horoskop: Rak bi trebao paziti što potpisuje, a Ovna očekuje puno strasti
OD 28.4. DO 4. 5. 2024.

Veliki tjedni horoskop: Rak bi trebao paziti što potpisuje, a Ovna očekuje puno strasti

Osamljene Djevice će biti nagrađene pojavom srodne duše koja će samozatajno osvojiti njihova srca. Strijelac će se suočiti s neplaniranim obavezama i povećanom odgovornošću
Ajmo, znalci! Tko može riješiti svih 25 pitanja na ovom kvizu?
25 PITANJA

Ajmo, znalci! Tko može riješiti svih 25 pitanja na ovom kvizu?

Samo za čitatelje 24sata donosimo zabavan i izazovan kviz od 25 pitanja u kojem se testira vaše znanje iz filma, zemljopisa, povijesti, glazbe...