Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Jestiva ulja u svakodnevnoj prehrani i utjecaj na zdravlje

Jestiva ulja u svakodnevnoj prehrani i utjecaj na zdravlje
1

Ponuda jestivih ulja na policama trgovina iz godine u godinu je sve veća, stoga je važno znati da masnoće koje se pretežito konzumiraju određuju brojne zdravstvene aspekte čovjeka

VIDEO

Danas znamo da nam za zdravlje nije važna količina masti koju unosimo, već njihova vrsta - neke masnoće su štetne, neke zdrave, a neke neutralne.  Preporuke prehrambenih stručnjaka govore o  važnosti masti za izgradnju i funkciju brojnih organa, posebice mozga, no s pogrešnim odabirom i prekomjernim unosom možemo i naštetiti našem tijelu. Odabir pravih vrsta masnoća uvelike može utjecati na kakvoću prehrane i zdravstveni status.

Ispunite anketu i provjerite koliko znate o jestivim uljima!

S ciljem što boljeg razumijevanja stavova populacije, što čini polazište za ciljanu edukaciju o vrstama masnoća i njihovoj zastupljenosti u prehrani, portal Zdrava Krava u prosincu organizira anketu ''Jestiva ulja - učestalost i  navike korištenja u hrvatskoj online populaciji'' uz potporu Ministarstva zdravlja. Anketa je napravljena u suradnji sa suradnicom Zdrave Krave, poznatom nutricionisticom doc.dr.sc. Darijom Vranešić Bender Kliknite i riješite anketu!

Nekoliko zanimljivosti o jestivim uljima

•    Palmino i laneno ulje imaju snažno antioksidativno djelovanje.
•    Laneno ulje može ublažiti žgaravicu, koja se povezuje s debljanjem.
•    Ulje repice smatra se nutritivno uravnoteženim uljem koje sadrži malu količinu zasićenih masti i povoljan odnos omega – 6 i omega – 3 masnih kiselina koji iznosi 2:1.
•    Sezamovo ulje,  zbog sadržaja nezasićenih masnih kiselina, povoljno djeluje na zdravlje srca i krvnih žila.
•    Ulje pšeničnih klica bogato je vitaminom E koji štiti stanice od oksidativnog stresa te se, osim oralnim putem, često koristi i topikalno te se njime obogaćuju kozmetički proizvodi.
•    Osim povoljnog profila masnih kiselina bučino ulje krasi bogatstvo vitamina E, snažnog antioksidansa, ali i sadržaj karotenoida (osobito luteina i beta-karotena) i klorofila. Niz studija utvrdilo je i pozitivno djelovanje bučina ulja na prostatu muškaraca.
•    Najdugovječnija žena koja je doživjela 122. rođendan, Francuskinja Jeanne Louise Calment svoju snagu pripisivala je svakodnevnoj upotrebi maslinovog ulja koje je nanosila na kožu i dodavala hrani.
•    Kokosovo ulje će organizam opskrbiti visokom dozom energije
•    Konopljino ulje djeluje zaštitno za srce i krvne žile, ublažava predmenstrualne tegobe i sprječava osteoporozu jer u kosti umjerava kalcij.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Veliki tjedni horoskop: Rak bi trebao paziti što potpisuje, a Ovna očekuje puno strasti
OD 28.4. DO 4. 5. 2024.

Veliki tjedni horoskop: Rak bi trebao paziti što potpisuje, a Ovna očekuje puno strasti

Osamljene Djevice će biti nagrađene pojavom srodne duše koja će samozatajno osvojiti njihova srca. Strijelac će se suočiti s neplaniranim obavezama i povećanom odgovornošću

Ajmo, znalci! Tko može riješiti svih 25 pitanja na ovom kvizu?
25 PITANJA

Ajmo, znalci! Tko može riješiti svih 25 pitanja na ovom kvizu?

Samo za čitatelje 24sata donosimo zabavan i izazovan kviz od 25 pitanja u kojem se testira vaše znanje iz filma, zemljopisa, povijesti, glazbe...
Praznik rada bio je prilika da se na livadi 'okrene' janje, okupi obitelj i prijatelje na druženje...
kako se slavio 1. maj

Praznik rada bio je prilika da se na livadi 'okrene' janje, okupi obitelj i prijatelje na druženje...

Evo zašto je 1. maj proglašen Međunarodnim praznikom rada i kako su ga ljudi nekada slavili: Do 50-ih godina u prvom planu bile su parole za bolji život radnika i izgradnju zemlje, a otad postaje prilika za obiteljsko druženje uz roštilj, janjca na ražnju, karte i smijeh