Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Joga za trudnice: Tijelo se opušta i priprema za porođaj

Joga za trudnice: Tijelo se opušta i priprema za porođaj
3

Neke vježbe su prilagođene i manje intenzivne, a mnogo je koristi od joge. Ako je liječnik odobrio vježbanje, najbolje je početi vježbati nakon 12. tjedna trudnoće

VIDEO

Joga mi puno pomaže. Vježbanjem ću ostati u formi, što je bitno za treće tromjesečje, u kojem je kretanje otežano, kaže Ivana Crnčić, certificirana voditeljica joge, prenatal joge i dječje joge. Ivana je u 23. tjednu trudnoće, a joga je godinama već njezina konstanta. Pomogla joj je da lakše prođe kroz trudničke probleme i promjene. U prva tri mjeseca bila je stalno umorna, s manje energije i čestim večernjim mučninama.

- Joga nježno jača mišiće, čini ih izdržljivima i fleksibilnima, smanjuje bolove u leđima i naticanje. Vježbe disanja pomažu mi da ostanem mirna i koncentrirana na trudnoću. Joga mi pomaže i da ostanem u kontaktu sa svojim tijelom te bolje osluškujem njegove zahtjeve i simptome - kaže Ivana.

Vjeruje i kako je joga dobra priprema za rađanje, a osobito su dobri položaji kojima se otvaraju i jačaju kukovi te čine fleksibilnijim mišići zdjelice i donjeg dijela leđa.

Studije su pokazale da prenatalna joga poboljšava san, smanjuje stres i anksioznost, povećava snagu i fleksibilnost mišića, smanjuje bolove u leđima, mučnine, sindrom karpalnoga kanala, glavobolje i nedostatak daha te smanjuje rizik prijevremenog porođaja, visokog tlaka u trudnoći i zastoja rasta bebe u maternici. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ako je trudnoća uredna i liječnik odobri vježbanje, preporučuje se početi s jogom nakon 12. tjedna. Vježbanje je dobro početi pozdravom Suncu, koji će razgibati i ojačati cijelo tijelo te umiriti živčani sustav.

- Ova vježba je sigurna i ugodna kako za mamu tako i za bebu. Pomaže trudnicama uroniti u sebe, upoznati svoje tijelo iznutra, što je izuzetno važno i korisno za porođaj - pojasnila je Petra Brzović, aromaterapeutkinja i učiteljica joge. 

Napomenula je i kako se klasičan pozdrav Suncu prilagođava trudnicama tako da se neke intenzivne pozicije zamijene ugodnijim položajima, u kojima se odmara nekoliko udaha i izdaha. Izvođenje vježbe pozdrav Suncu, korak po korak, potražite na portalu klokanica.hr.

Dobra vježba za otvaranje zdjelice je i duboki čučanj, koji se izvodi s raširenim koljenima i stopalima okrenutima u istome smjeru. Leđa su ravna, ramena opuštena, a nadlaktice na unutrašnjoj strani noge. Dlanovi se spoje ispred tijela i polako se rukama otvaraju noge u stranu stišćući dlan o dlan. Tako se ostaje pet udaha i izdaha. 

I dok se odmarate, tijelo se razgibava, a ujedno se učvršćuje 

Na prvoj fotografiji prikazuje se položaj u kojem se otvaraju kukovi i prepone te jačaju leđa. Na drugoj je prikazan položaj za odmor - noge su raširene i tako se otvaraju kukovi, dok se ostatak tijela opušta. Fotografija treća prikazuje položaj mačke, u kojem se istežu kralježnica, ruke i bedra.

Sandra D Bianco, GaiaYoga škola

Sandra D Bianco, GaiaYoga škola

Sandra D Bianco, GaiaYoga škola

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji
KOME ĆE SVANUTI, A KOME SMRKNUTI

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 16. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Naučite kako pohati meso, uz puno manje masnoće i dima
SUPER TRIK

Naučite kako pohati meso, uz puno manje masnoće i dima

Pohanje hrane u pećnici puno je ugodniji i lakši posao nego na tavi. Kuća ne smrdi toliko, ulje ne šprica po cijeloj kuhinji, treba ga manje, a ono što pripremite nije toliko masno
Razbijeni mitovi u koje mnogi vjeruju: Evo kako prati ručnike da što dulje ostanu mekani
JESTE LI ZNALI?

Razbijeni mitovi u koje mnogi vjeruju: Evo kako prati ručnike da što dulje ostanu mekani

Čak i svježe očišćeni ručnici mogu sadržavati 190.000 bakterija, a brojka se penje na čak 17 milijuna nakon samo jednog dana korištenja, ističe stručnjak