Za početak dana idealna je Voćna salata čija priprema traje svega 15 minuta, a dan se nastavlja u ukusnom tonu s Pikantnim okusom ljeta i finom tjesteninom
Jutro počinje Voćnom salatom, ručak Pikantnim okusom ljeta
Voćna salata za doručak
jednostavno/15 minuta/za 4 osobe
Sastojci: 500 g jabuka, 500 g grožđa, 3 naranče, 40 g Meda bagrem Podravka, 100 g grubo narezanih oraha
Priprema:
Jabuke ogulite, narežite na kockice i pokapajte s dvije žlice narančina soka. Jabukama dodajte oprane bobice grožđa, te oguljene i na kocke narezane dvije naranče. Med malo zagrijte, umiješajte 3 žlice narančina soka i time prelijte pripremljeno voće. Sve dobro izmiješajte, ohladite i poslužite s narezanim orasima.
Savjet: Voće možete zamijeniti i nekim drugim
Pikantni okus ljeta
jednostavno/25 minuta/za 4 osobe
Sastojci: 3 žlice SMS Ekstra djevičanskog maslinovog ulja, 80 g luka, 3 češnja češnjaka, 1 Podravka Pelat (400 g), 200 ml Podravka pasirane rajčice, 1 žličica šećera, 2 žličice Vegete ljuta paprika mix, 1 žlica kapara, 100 g SMS zelenih otkoštenih maslina, 1 EVA tuna fileti u biljnom ulju (115 g), sol, papar, 1 žlica nasjeckanog peršina, 400 g Tjestenine Fusilli Podravka
Priprema:
Na zagrijanom maslinovom ulju popecite nasjeckani luk da omekša. Dodajte protisnuti češnjak, zdrobljene pelete, pasatu, šećer, Vegetu ljuta paprika, ocijeđene i oprane kapare i masline narezane na ploške. Umak pirjajte do 10 minuta, a zatim umiješajte na komadiće natrganu tunu. Po potrebi posolite, poparite, pospite peršinom i poslužite preko kuhane tjestenine.
Savjet: Ako volite pikantniji okus, u umak možete dodati nasjeckanu čili papričicu
Savjet nutricioniste:
Plan dobre prehrane podrazumijeva dovoljno voća i povrća koji jelu daju ljepotu, a organizmu zdravlje. Zahvalni su zbog brzine i jednostavnosti pripreme te velikog broja kombinacija u kojima ih koristimo. Voće i povrće obiluje dijetalnim vlaknima koji imaju važnu ulogu u dijetoterapiji jer daju osjećaj sitosti i potiskuju glad i prehrani osoba starije životne dobi potiču pražnjenje crijeva, detoksifikaciju organizma i pridonose nižoj razini masnoća.
Rajčica obiluje likopenom koji smanjuje opasnost od razvoja pojedinih vrsta karcinoma, masline sadrže nezasićene masne kiseline u omjeru najpovoljnijem za organizam, a plava riba obiluje bjelančevinama, vitaminima, mineralnim solima, omega-3 masnim kiselinama osobito korisnima za pravilan rad srca i krvožilnog sustava, ali i prevenciju i liječenje mnogih bolesti i poremećaja.