Obavijesti

Lifestyle

Komentari 67

Kad je pravo vrijeme za otkriti djeci da Djed Mraz ne postoji?

Kad je pravo vrijeme za otkriti djeci da Djed Mraz ne postoji?

Čarolija Božića ne bi bila to što je da u nju nije uključen i debeljuškasti djedica koji djeci nosi poklone. Svi u nekom trenu otkriju da je to samo mit. Saznajte koje je pravo vrijeme za otkrivanje istine mališanima

VIDEO

Čak i ako niste aktivno njegovali prihvaćanje mita o Djedu Mrazu kod svoje djece, velike su šanse da zahvaljujući čaroliji božićnih filmova ili serija i uglađenog blagdanskog oglašavanja da djeca vjeruju u bucmastog djedicu koji zna jesu li bili zločesti ili dobri.

POGLEDAJTE VIDEO: Najljepši posao na svijetu

Pokretanje videa...

Vedran cijeli prosinac obučen u Djed Mraza daruje najmanje VIDEO

Fenomen debeljuškastog, dobroćudnog djedice koji leti zimskim noćima u saonicama i dijeli djeci darove seže još u 19. stoljeće. Tijekom vremena Djed Mraz se modernizirao, dobio je pomoćnike, no glavna poruka je ostala ista - Djedica dobroj djeci donosi darove.

Brojni roditelji diljem svijeta djecu od najranije dobi uvjeravaju da postoji Djed Božićnjak, a dječja mašta rado prigrli takvu lijepu priču. Međutim, tijekom odrastanja neminovno dolazi trenutak u kojem dijete počinje sumnjati i u kojem ćemo mu reći da Djed Božićnjak zapravo ne postoji.

A man dressed as Santa Claus rides his sleigh near the Santa Claus Office located on the Arctic Circle near Rovaniemi

Dakle, što se događa kada dječja logika, internet ili možda prijatelj otkrije nekoliko nelogičnosti u priči veselom djedici? Kako znati kad je vrijeme da svojoj djeci otkrijete veliku, razočaravajuću, tajnu?

- Nema pravog trenutka da se djeci kaže da nema Djeda Božićnjaka - kaže Glen Elliott, dr. sc. Elliott je izvanredni profesor i direktor Odjela za dječju i adolescentnu psihologiju na Sveučilištu California, San Francisco. 

Najčešće dječje teorije o tome kako Djed Božićnjak uspijeva dostaviti toliko darova u svijetu
Najčešće dječje teorije o tome kako Djed Božićnjak uspijeva dostaviti toliko darova u svijetu

- Važno je prepoznati znakove kod djeteta, a ne pokušavati produžiti fantaziju zbog vlastitog užitka kad je dijete možda spremno čuti istinu - objašnjava.

Pratite tempo svojeg djeteta

Poput Elliotta, mnogi se stručnjaci slažu da bi roditelji trebali čekati da im djeca daju znakove da su spremni odustati od vjerovanja u Djeda Božićnjaka. 

- Kad djeca počnu razmišljati o tome da Djed Božićnjak možda nije stvaran, postavljat će pitanja - a to je povod roditeljima da ih potaknu da razgovaraju o tome što im je logično ili ne - kaže dječji psiholog Helen Egger za WEB MD.

Psihologinja Jacqueline Wooley sa Sveučilišta Teksas je provela istraživanje na ovu temu koje je pokazalo da oko 70 posto trogodišnjaka vjeruje u Djeda Božićnjaka. S obzirom na to da petogodišnjaci bolje razumiju smisao darivanja i blagdanske čarolije, ne čudi podatak da njih čak 83 posto vjeruje u Djedicu, dok taj postotak počinje opadati u sedmoj godini.

Pokazalo se da tek 30 posto devetogodišnjaka vjeruje u božićnu čaroliju. Stoga je razdoblje, zaključeno je u istraživanju, od sedam do devet godina najprikladnije za razgovor s djecom o postojanju Djeda Božićnjaka. 

Uz minimalne investicije do kuhinje iz snova! Praktični savjeti za svakog master chefa
Uz minimalne investicije do kuhinje iz snova! Praktični savjeti za svakog master chefa

Stručnjaci se slažu da je najbolje i najbezbolnije djeci reći istinu kad sama pitaju. To znači da su spremni na odgovor te prihvatiti ga kakav god je. Dijete koje nije spremno, ionako će ignorirati vaše objašnjenje. 

Rade li roditelji grešku otpočetka?

S druge strane, britanski psiholog Christopher Boyle i australska sociologinja dr. Kathy McKay roditeljima savjetuju da djeci uopće ne govore da je Djed Božićnjak stvaran jer smatraju da takve laži djeci mogu pokvariti odnos s roditeljima te poljuljati dječje povjerenje u roditelje. 

Naime, u članku objavljenom u časopisu Lancet Psychiatry oni tvrde da 'ako su roditelji sposobni lagati o tako nečemu posebnom i čarobnom, može li im se onda vjerovati u nekim drugim situacijama?'. 

Santa Claus sitting in front of fireplace

U članku pod nazivom 'Predivna laž' autori kažu da kad su posrijedi priče o Djedu Božićnjaku, možda je najveća moralna pogreška što istina mora kad tad izaći na vidjelo. A djeca to onda različito prihvaćaju.

- Djeca na kraju doznaju da su im roditelji godinama lagali. Istinu doznaju od nekog drugog ili od samih roditelja, kojima postane dosadno pričati priče i lagati o postojanju Djeda Božićnjaka, patuljaka i letećih sobova. Jedno i drugo može utjecati na povjerenje i odnos između roditelja i djece. 'Ako su mi lagali o Djedu Božićnjaku, iako u dobroj namjeri, što je još bilo laž?', pitanje je koje će si možda postavljati djeca - zaključuju Boyle i McKay.

Zbogom djetinjstvo

Američki psiholog Paul Coleman smatra da trenutak kad dijete shvati da Djed Božićnjak ne postoji nije bezazlen. To je svojevrstan kraj naivnog i bezbrižnog djetinjstva. 

Želite se srediti za Božić? Imamo 20 ideja za elegantne outfite
Želite se srediti za Božić? Imamo 20 ideja za elegantne outfite

Kod djece se usporedno s ovom spoznajom, objašnjava Coleman, može javiti i strah od odrastanja, kao sumnja da će blagdan i bez Djedice i dalje biti čaroban. Tu je i razočaranje u roditelje koji su im lagali. Kako bi se taj negativni osjećaj ublažio, Coleman savjetuje roditeljima da se posebno potrude oko blagdana koji slijedi nakon djetetova saznanja da Djed Božićnjak ne postoji. 

Treba iskoristiti novonastalu situaciju i djecu naučiti da lik Djeda Božićnjaka samo izraz dobre volje i blagdanskog veselja. Dijete tako može puno naučiti i o pomaganju siromašnima i dobrim djelima.

Internet otkriva istinu

Internet je kriv za sve, tvrde stručnjaci. Sve češće djeca saznaju brutalnu istinu o omiljenom Djedici guglajući. Djeca žele odrasti što prije, a nove tehnologije im to i omogućuju.

Većini djece božićnu čaroliju pokvare stariji braća i sestre, a čak 96 posto roditelja sretno je što djeca vjeruju u Djeda Božićnjaka.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 67
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'