Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Kad odvod zasmrdi: Zaustavite vonj uz ove jednostavne tehnike

Kad odvod zasmrdi: Zaustavite vonj uz ove jednostavne tehnike

Nakupine kose glavni su uzrok začepljenja i mirisa odvoda u kupaonici, ali i to je moguće spriječiti. Počešljajte se prije tuširanja i tako ćete ukloniti svu suvišnu kosu koja bi inače začepila odvod

VIDEO

Bez obzira imate li problem s viškom sapunice, kosom ili nečim drugim (poput plijesni) što vam začepljuje cijevi i uzrokuje smrdljiv odvod, to je problem koji ne prolazi sam od sebe i mora se odmah riješiti. Srećom, većinu problema s mirisom i začepljenim odvodom je lako riješiti. No, iako su savjeti za čišćenje odvoda korisni, zaista je najbolje primjenjivati preventivne mjere.

POGLEDAJTE VIDEO: Trikovi za čišćenje doma

Pokretanje videa...

Trikovi za čišćenje doma 01:51

Ako se baš nikako ne možete riješiti mirisa od odvoda u kupaonici, to znači da se voda ne odvodi kako treba i da imate problem s kanalizacijom ili septičkom jamom. To ipak nemojte popravljati sami već radije angažirajte stručnu pomoć, odnosno vodoinstalatera.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Zašto odvod u kupaonici smrdi?

Nekoliko je uzroka smrada odvoda u kupaonicu - pa prvo morate istražiti što stoji iza njega.

Trikovi kako ukloniti različite tvrdokorne mrlje - pomaže i jaje
Trikovi kako ukloniti različite tvrdokorne mrlje - pomaže i jaje

Napravite test

Sagnite se i na brzinu udahnite. Ako je miris pljesniv, možda ispod poklopca odvoda raste plijesan. Pomaknite poklopac odvoda kako biste vidjeli je li olabavljen. Ako poklopac za odvod nije savršeno zatvoren, taj mali vlažni prostor je leglo za plijesan.

Očistite područje oko odvoda

Uklonite poklopac i očistite područje ispod poklopca sredstvom za uklanjanje plijesni. Jednostavno ga poprskajte, ostavite da djeluje nekoliko minuta i obrišite. Ako je situacija stvarno loša, istrljajte poklopac sa starom četkicom za zube. A ako ni ovi koraci ne uspiju, vrijeme je da kupite novi poklopac za odvod.

Očistite cijevi

Iako možete kupiti razna kemijska sredstva za čišćenje, u kuhinji imate sve što vam treba za hitno rješavanje problema s plijesni.

Ulijte pola šalice izbjeljivača u odvod i pustite da odstoji otprilike jedan sat. Zatim zakuhajte četiri šalice vode i prelijte polovicu u odvod. Ako imate PVC (plastične) cijevi, imajte na umu da kipuća voda može prouzročiti velike štete, zato to prije svakako provjerite. Ako imate plastične cijevi, samo upotrijebite vruću vodu iz slavine.

Zatim četvrtinu šalice sode bikarbone stavite u odvod. Nakon toga stavite šalicu bijelog octa. Pričekajte nekoliko minuta, a zatim ostatak kipuće (ili vruće) vode prelijte u odvod. Završite postupak s puštanjem vruće vode nekoliko minuta. Ova metoda bi trebala ukloniti neugodne mirise.

Spavate na boku? Dobar jastuk i njegova pozicija su jako važni
Spavate na boku? Dobar jastuk i njegova pozicija su jako važni

Ako miris koji dolazi iz odvoda nije pljesniv, problem bi mogla biti sapunica. Tada je jednostavno rješenje da odvod očisti kipuća voda. Ako se to ponovi, kipuću vodu ulijte u odvod jednom tjedno.

Provjerite cijev u obliku koljena

Ako iz odvoda dolazi miris sumpora, vjerojatno imate 'suho koljeno'. Ova cijev u obliku slova P dizajnirana je da spriječi ulazak kanalizacijskog plina u vaš dom. Da biste provjerili stanje cijevi, posvijetlite baterijskom svjetiljku u odvod. Ako vidite vodu, cijev nije suha i bilo bi dobro nazvati vodoinstalatera.

Očistite kosu iz odvoda

Nakupine kose glavni su uzrok začepljenja i mirisa odvoda u kupaonici, ali i to je moguće spriječiti. Počešljajte se prije tuširanja.Tako ćete ukloniti svu otpalu, zamršenu i suvišnu kosu koja bi inače začepila odvod.

Postavite mrežicu

Dobro procijenite situaciju s odvodom. Ako imate otvorenu odvodnu rupu bez ikakvog poklopca, kupite mrežicu za odvod. Čak i ako vam je odvodna rupa pokrivena, bilo bi dobro zamijeniti trenutni poklopac za odvod s mrežicom jer lako sprječava probleme s začepljenjem odvoda od kose.

Uklonite kosu

Ako je vaš odvod za tuširanje već začepljen kosom, probajte upotrijebiti proizvod koji će otopiti kosu, ostatke sapuna i ostale ostatke koji uzrokuju mirise.

Deblja li vas vaš doručak? Evo što bi trebali jesti i piti, a što ne
Deblja li vas vaš doručak? Evo što bi trebali jesti i piti, a što ne

Kako očistiti odvod?

Ponekad neke prepreke, poput dlaka, treba fizički ukloniti iz cijevi kako bi odvod ponovno proradio.

Koristite odčepljivač odvoda

Napunite kadu s dovoljno vode kako bi gumeni vrh odčepljivača bio prekriven vodom. Zatim pritisnite prema dolje i povucite prema sebi nekoliko puta. Razina vode bi se tada trebala spustiti. Ako se to ne dogodi pokušajte ponovno.

Upotrijebite sajlu

Da biste očistili većinu jačih začepljenja trebat će vam metalna sajla. Prvo uklonite poklopac za odvod, a zatim gurnite sajlu kroz odvod i okrećite ručku dok se ne zaustavi. Kad počnete osjećati otpor, pogodili ste uzrok začepljenja. Nakon toga samo nastavite rotirati. To će razbiti sve što začepljuje odvod. Kad prestanete osjećati otpor, tada sajlu polako možete izvući iz odvoda i izvadite začepljenje. Na kraju pustite vodu nekoliko minuta kako biste bili sigurni da je sve čisto, piše Real Simple.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji
KOME ĆE SVANUTI, A KOME SMRKNUTI

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 16. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Stiže nagla promjena vremena: Evo kako utječe na zdravlje, tko mora paziti i kako si pomoći
SUNCE, KIŠA, SNIJEG...

Stiže nagla promjena vremena: Evo kako utječe na zdravlje, tko mora paziti i kako si pomoći

Svaka promjena atmosferskog tlaka, temperature i vlažnosti zraka može nepovoljno utjecati na zdravlje, pa valja znati kako se zaštiti i osnažiti imunitet
Naučite kako pohati meso, uz puno manje masnoće i dima
SUPER TRIK

Naučite kako pohati meso, uz puno manje masnoće i dima

Pohanje hrane u pećnici puno je ugodniji i lakši posao nego na tavi. Kuća ne smrdi toliko, ulje ne šprica po cijeloj kuhinji, treba ga manje, a ono što pripremite nije toliko masno