Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

Spavate na boku? Dobar jastuk i njegova pozicija su jako važni

Spavate na boku? Dobar jastuk i njegova pozicija su jako važni

U položaju na boku manje se hrče i manji je rizik žgaravice - no čest su problem bolovi u vratu te leđima. Kiropraktičari i liječnici kažu da se tome može doskočiti odabirom pravilnog jastuka

VIDEO

Istraživanje iz 2012. pokazalo da i do 74 posto ljudi redovito spava na boku. No iako je uobičajen, ovaj položaj može na kraju poremetiti vaš dobar san, pridonoseći bolovima u ramenima i grčevima u vratu. Zbog toga je izuzetno važno da bočni spavači pronađu odgovarajući jastuk.

- Trebat će vam jastuk koji se može prilagoditi obliku glave, vrata i ramena kako bi se spriječilo bilo kakvo prevrtanje vrata s bilo koje strane - objašnjava kiropraktičar BJ Hardick. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Ranoranilac ili noćna ptica 01:11

Na taj način vaša kralježnica neće biti iskrivljena dok spavate, piše mbg.

Veličina i oblik jastuka

Hardick kaže da su jastuci punjeni perjem ponajbolji za one koji spavaju na boku, jer lakše pristaju obliku luka vrata. Nešto pretanko uzrokovat će da se vrat savine prema krevetu, a nešto predebelo da se vrat savine prema gore, objašnjava.

Što se tiče oblika, specijalist za medicinu spavanja i psihijatar Nishi Bhopal, preporučuje jastuk u obliku slova U koji pomaže u održavanju kralježnice poravnate, kao i bokova.

Izračunaj kad bi se trebao buditi - s obzirom na vrijeme počinka
Izračunaj kad bi se trebao buditi - s obzirom na vrijeme počinka

Važno je mijenjati jastuk kad se istroši

Liječnica Catherine Darley napominje da biste trebali kvartalno čistiti jastuke i mijenjati ih svake dvije godine. Jednom kad se vaš jastuk istroši, jednostavno vam neće pružiti potrebnu potporu.

Dodaje i da je važno pronaći jastuk koji odgovara baš vama i držati ga se.

- Svatko bi trebao imati svoj vlastiti jastuk odgovarajuće veličine, umjesto da partneri u krevetu dijele iste jastuke - ističe.

Za roditelje: Komičan vodič koji 'olakšava' uspavljivanje djece
Za roditelje: Komičan vodič koji 'olakšava' uspavljivanje djece

Pravilno postavljanje jastuka

Opet, glavni je cilj održavati kralježnicu u ravnini. Kada spavate na boku, upotrijebite duži jastuk ili opcije u obliku slova U, ili upotrijebite nekoliko jastuka kako biste postigli sličan učinak. Evo kako ih smjestiti:

  • Stavite jedan ispod glave: Jastuk na kojem se glava odmara, primjećuje Darley, trebao bi biti visine kolika je udaljenost od vanjske strane ramena do uha ili ga treba skupiti kako bi se savršeno uklopio u tu udubinu.
  • Stavite jedan jastuk između koljena: To će osigurati da vam se donji dio kralježnice ne iskrivi.
  • Stavite jedan jastuk pored sebe: Darley dodaje da može biti korisno imati jastuk pored sebe kako biste naslonili gornju ruku tako da vam se ramena ne izvijaju i ne savijaju na način koji bi vam mogao ostaviti vrat zgrčenim.
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 5

VIDEO

Znakovi Zodijaka koje privlače tama i najmračnije dubine psihe
TAJANSTVENI SU

Znakovi Zodijaka koje privlače tama i najmračnije dubine psihe

Određene karaktere privlače neke mračnije priče, dio je to njihovih osobnosti koje su sklone otkrivanju priča koje imaju neki misteriozni i zlokobni karakter

Glava vas rastura? Puno vode i ovo povrće vas mogu spasiti
PROMJENA VREMENA I TLAK

Glava vas rastura? Puno vode i ovo povrće vas mogu spasiti

I dehidracija može uzrokovati glavobolju, pa je važno voditi računa da pijemo od dvije do tri litre vode na dan, i prije nego što osjetimo žeđ. Preporučuju se i blagi čajevi, a izbjegavati treba gazirana pića
Evo kako se na prirodan način riješiti korova između pločica
POSTOJI VIŠE NAČINA

Evo kako se na prirodan način riješiti korova između pločica

Alkoholni ocat je jeftino, a prirodno sredstvo protiv korova. Nekoliko dana zaredom njime špricajte korov. Vrlo brzo će se početi sušiti. Periodično ponovite postupak kad vidite da je opet provirio