Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
21 komentara

Kada dobiju dijete, muškarcima se tijelo mijenja kao i ženama

Mnogi su uvjereni kako je jedina promjena koju na tijelu muškarci dožive kada dobiju djecu oveći trbuh, ali ni to se ne povezuje direktno s djecom već s novim stilom života

Father and baby
Foto: Dreamstime
21 komentara

Biološke promjene koje očevi doživljavaju nismo istražili kao one koje doživljava majka, niti su one toliko izražene, ali znanstvenici sada počinju otkrivati da, kao i žene, muškarci doživljavaju promjene u hormonima i mozgu koje prate dobitak djeteta, piše antropologinja Anna Machin s Oxforda za New York Times.

Foto: Dreamstime

Jedan od primjera je testosteron, tipično muški hormon koji igra važnu ulogu u razvoju fetusa i pubertetu. On je uvelike odgovoran za motiviranje muškaraca da pronađu partnericu, a studije su pokazale i da su muškarci s višim razinama testosterona ženama bili privlačniji i češće su ih gledale kao potencijalne partnere. No jedna od bitnijih stavki za biti uspješan otac je fokusiranje na svoju obitelj, suprugu i djecu te odupiranje porivu za pronalaskom nove partnerice. Stručnjaci stoga vjeruju kako muškarci kada postanu očevi ostanu bez dijela tog hormona.

'SVE ĆU PREŽIVIT...' Izdržite: Kad pristignu djeca, manje je seksa, a više svađa...

To je zorno pokazala petogodišnja studija iz 2011. u kojoj je američki antropolog dr. Lee Gettler pratio grupu od 624 muškarca starosti od 21 do 26 godina s Filipina koji nisu bili u vezi niti su imali djecu. Pokazalo se da su svi muškarci imali normalne padove u razini testosterona povezane s godinama, a njih 465, koji su u međuvremenu postali očevi, doživjeli su puno značajniji pad od čak 34 posto.

Mnoge ostale studije imale su iste ili slične rezultate, a pokazalo se da taj pad testosterona muškarcu slijedi taman prije ili baš poslije rođenja prvog djeteta. Dr. Gettler ustanovio je i da što je značajniji pad testosterona, to su muškarci postajali brižniji.

- Otkrili smo da su novi očevi kojima je pala razina testosterona nakon rođenja djeteta još mjesecima poslije bili brižniji i obavljali su više kućanskih poslova vezanih uz bebu - rekao je dr. Gettler.

NAJPOPULARNIJA IMENA Najviše dječaka zove se Ivan ili Luka, a djevojčica Ana i Mia...

Iako neki muškarci smatraju da im taj gubitak hormona 'oduzima muškost', pokazalo se da što je niža razina testosterona kod muškarca, vjerojatnije je da će ispuštati više hormona dopamina i oksitocina, koji omogućuju bolje povezivanje s djetetom.

Mijenja se i mozak

Neuroznanstvenik dr. Pilyoung Kim sa Sveučilišta Denver otkrio je da muškarci nakon rođenja djeteta doživljavaju slične promjene u mozgu kao i majke. Dijelovi mozga odgovorni za povezanost, brigu, empatiju i sposobnost za prepoznavanje dječjih zahtjeva imali su više sive i bijele tvari već 12 do 16 tjedana nakon rođenja djeteta.

On je naime u svom istraživanju magnetskom rezonancijom testirao 16 novih očeva prvo između drugog i četvrtog tjedna od rođenja bebe i onda opet između 12 i 16 tjedna.

Dr. Kim vjeruje da su te promjene iznimno važne za očevo povezivanje s djetetom i svladavanje roditeljstva jer im to omogućuje da brže uče i prihvaćaju sve nove informacije vezane uz bebu.

Foto: GettyImages

No muškarcima i ženama ipak se najviše aktiviraju različiti dijelovi mozga. Kod žena najaktivniji su dijelovi odgovorni za brigu, odgoj i detektiranje opasnosti, dok se kod muškaraca najviše aktiviraju dijelovi odgovorni za misli, postizanje ciljeva, planiranje i rješavanje problema. Ti različiti dijelovi mozga koji se aktiviraju odgovaraju i različitim ulogama koje imaju otac i majka.

DRUGAČIJE BEBE Djeca rođena u siječnju obično su uspješni - liječnici, sportaši

Istraživanja su pokazala i da muškarci i žene dobivaju različite neurološke nagrade za određena roditeljska ponašanja. Tako su žene proizvodile najviše hormona ljubavi, oksitocina, kada su se bavile odgojem, a muškarci kada su se igrali i natezali ili valjali s djecom.

Mozgovi malene djece mogu oponašati razine oksitocina kod roditelja i stoga djeca češće odlaze majci kada su potištena ili im treba neki savjet, a tati kada se žele igrati. 

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message