Obavijesti

Lifestyle

Komentari 6

Kada je najbolje vrijeme u danu za jesti meso, juhu, čokoladu...

Kada je najbolje vrijeme u danu za jesti meso, juhu, čokoladu...
10

Od sladoleda za doručak do žitarica za večeru i kivija prije spavanja, istraživanja su otkrila koje su najbolje namirnice za jelo kao i kada je optimalno vrijeme za njihov unos

VIDEO

Stručnjaci za hranu otkrivaju točno doba dana kada biste što trebali jesti. Savršen obrok je onaj pojeden u pravom trenutku. I nije važno samo koliko ste dobri u kuhinji - već ono što jedete i kada, može utjecati na zdravlje.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Recept za tradicionalne štrukle: Zagorski su isključivo slani i rade se samo s kravljim sirom VIDEO

Prema riječima britanske znanstvenice za hranu Natalie Alibrandi, 11.00 sati ujutro savršeno je vrijeme za čokoladu. Između ostalog, kaže i da će kofein i šećer dati poticaj do ručka.

Jednostavni međuobroci koje može pripremiti čak i dijete
Jednostavni međuobroci koje može pripremiti čak i dijete

Kada je najbolje vrijeme za uživanje u omiljenoj hrani?

Sladoled - 6.30 h

Jedenje smrznute hrane čim se probudite može poboljšati mentalnu sposobnost. Japanska studija sa Sveučilišta Kyorin u Tokiju pokazala je da su oni koji su jeli sladoled bili budniji i manje razdražljivi. Znanstvenici su zaključili da je hladnoća stimulirala visokofrekventne alfa valove u mozgu.

Londonski institut za psihijatriju otkrio je 2005. da sladoled pruža isti osjećaj zadovoljstva kao dobitak na lutriji.

Jaja i meso - 7.00 h

Hrana bogata proteinima, poput jaja ujutro ili nakon treninga, može pomoći da se dulje osjećate sitima i smanjiti unos kalorija tijekom dana. Studija objavljena u časopisu American Journal of Clinical Nutrition pokazala je da su oni koji su jeli jaja za doručak unosili manje kalorija za ručak, od onih koji su jeli doručak bogat ugljikohidratima.

Druga studija u American Journal of Clinical Nutrition govori kako konzumacija jaja nakon treninga poboljšava rezultate. Sveučilište Waseda u Tokiju otkrilo je da jutarnja konzumacija hrane bogate proteinima poput ribe, piletine ili govedine povećava mišićnu masu.

Kava i kolač - 10.00 h

Idealno vrijeme za pojačanje kofeina i lagani međuobrok je sredina jutra. Šalica kave čim se probudite može učiniti da se osjećate tjeskobno jer već imate visoke razine kortizola, hormona stresa, prema knjizi The Women's Health Body Clock Diet, ali na pola puta do ručka, stres u tijelu se smanjuje, što ga čini savršenim vremenom za poticaj.

Teleći gulaš s pivom topli je obrok koji će oduševiti okusom
Teleći gulaš s pivom topli je obrok koji će oduševiti okusom

Možete uživati ​​u napitku s malom kriškom kolača ili peciva. Studija sa Sveučilišta Tel Aviv u Izraelu pokazala je da se oni koji ujutro jedu grickalice debljaju manje od onih koji to ne rade.

- Ako jedete ono što volite, smanjujete želju. Kolač, mali komad, je važan - rekla je autorica studije Daniela Jakubowicz.

Čokolada - 11.00 h

Jedenje čokolade, pod uvjetom da je prije ručka, zapravo može pomoći da smršavite. Španjolska studija pokazala je da su žene koje su jele 100 g šećera ujutro sagorjele više tjelesne masti i imale nižu razinu šećera u krvi od onih koje nisu.

Juha - 12.00 h

Ako pola sata prije ručka pojedete niskokaloričnu juhu, mogli biste izgubiti kilograme. Studija je pokazala da će oni koji su pijuckali juhu prije glavnog obroka vjerojatno ukupno unijeti 20 posto manje kalorija.

Studija Sveučilišta Penn State pokazala je da okus juhe ne utječe na rezultate.

Tjestenina - 12.20 h

Studija iz 2021. pokazala je da unos većine kalorija ranije tijekom dana povećava gubitak težine i metaboličko zdravlje. Stoga je najbolje spakirati 'nevaljalu' hranu prije nego što dođe poslijepodne. Jedna je brazilska studija čak pokazala da jedenje većine dnevnih ugljikohidrata za ručak uz zdravu prehranu dovodi do gubitka težine.

Ideje za fine obroke koji se ne kuhaju - doručak, ručak i večera
Ideje za fine obroke koji se ne kuhaju - doručak, ručak i večera

Nakon što su osam tjedana jeli ručkove bogate ugljikohidratima, sudionici studije primijetili su 'značajan' gubitak masti.

Banana - 17.30 h

Nakon stresnog dana na poslu, možda bi bilo dobro oguliti bananu na putu kući. Voće je bogato mineralima, kalijem i magnezijem, za koje se zna da smanjuju hormon stresa kortizola u tijelu. Kalij također pomaže mišićima da se opuste, što voće čini savršenim međuobrokom za opuštanje. Banane su također bogate serotoninom koji može pomoći u podizanju raspoloženja.

Žitarice - 19.00 h

Zdjela žitarica za večeru može biti savršen poticaj za spremanje za spavanje. Aminokiselina triptofan u mlijeku u kombinaciji s ugljikohidratima u žitaricama savršen je par za uspavljivanje, prema National Sleep Foundation.

U kombinaciji s kalcijem i magnezijem u mlijeku, ovo čini odličnu večeru za opuštanje. Obogaćene žitarice još su bolje jer se kaže da su mali, hranjivo bogati obroci dobri za zdravlje srca i mišićnu masu, prema studiji iz 2015. u časopisu Nutrients.

Kivi - 21.30 h

Ako se borite sa spavanjem, onda je kivi sat vremena prije odlaska u krevet savršen međuobrok. Jedno četverotjedno istraživanje tražilo je od odraslih da pojedu dvije voćke prije spavanja. Na kraju istraživanja oni koji su ga jeli, zaspali su 42 posto brže od onih koji nisu ništa jeli. Egzotično voće ima visok sadržaj serotonina koji pomaže u povećanju hormona sna melatonina u tijelu, donosi The Sun.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Ovo je najopasniji horoskopski znak, nemojte im okretati leđa
VOLE OSVETU

Ovo je najopasniji horoskopski znak, nemojte im okretati leđa

Znaju djelovati miroljubivo, no kad djeluju ljutito bolje je ne imati posla s njima. Čak im se zna desiti da planiraju neku osvetu, no pritom toliko uživaju da zaborave razlog zašto su se uopće naljutili

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude
VELIKI INTERVJU

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude

Od početka simptoma pa do dijagnoze prolazi previše vremena, tražimo uvođenje novih pretraga koje mogu spasiti živote, kaže akademik Miličić
'Muž me nagovorio da imamo bebu, ali ja sam onda odlučila biti samohrana majka'
ŽIVOTNA PRIČA

'Muž me nagovorio da imamo bebu, ali ja sam onda odlučila biti samohrana majka'

Prvo su se odlučili na brak bez djece, no on je postao depresivan te zaključio da će ga uveseliti samo dijete. Ipak, to na koncu nije ispalo dobro