Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Kada je pravo vrijeme da vaš mališan ostane sam kod kuće?

Kada je pravo vrijeme da vaš mališan ostane sam kod kuće?
4

Jedna od najtežih odluka roditelja je kada dijete prvi put ostaviti samo kod kuće. Psiholozi smatraju da su dvanaestogodišnjaci spremni na to, ali ipak svako dijete je drugačije

VIDEO

Trenuci koje roditelji dugo pamte i koji im govore da se njihov mališan samostalno razvija i pomalo odrasta su kada on sam jede, sam veže vezice na cipelicama, sam se odijeva, sam piše zadaće... I dok nas neke samostalne aktivnosti našeg djeteta vesele, druge nam izazivaju nelagodu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Srednjoškolci su sve manje aktivni VIDEO

Jedna od najtežih dvojbi roditelja je ona o tome kada njihov mališan može ostati sam kod kuće. Na to pitanje nije lako odgovoriti jer ovisi o djetetu i stupnju njegove neovisnosti, ali ipak postoje neki znakovi koji jasno pokazuju da je pravo vrijeme da se to dogodi.

Zakon je jasan i nedvosmislen pa prema Obiteljskom zakonu roditelji ne smiju dijete predškolske dobi ostaviti bez nadzora odrasle osobe. A psiholozi navode da, prema razvojnoj psihologiji, dvanaestogodišnjaci već razviju svoj identitet toliko da se počinju osjećati kao odrasle osobe pa se to doba smatra pogodnim za prvi put ostati sami kod kuće.

Često se misli da je upravo dvanaest godina doba kad je najbolje dijete početi ostavljati samo kod kuće, uz važnost vođenja računa o tome da dijete, bez obzira na to što se počinje osjećati kao odraslo, još nema dovoljno iskustva koje bi mu pružilo sigurnost.

Prije nego što se dijete prvi put ostavi samo, potrebno ga je na to pripremiti. S obzirom na to da roditelji trebaju osigurati djetetu sigurnost, jako je važno ukloniti im izvan dosega lijekove, alkohol, upaljače, opasne kemikalije i sve drugo što bi moglo ugroziti njihovu sigurnost.

Djeca su u jako lošoj kondiciji: 'Trebamo poraditi na tome da se uvede treći sat tjelesnog'
Djeca su u jako lošoj kondiciji: 'Trebamo poraditi na tome da se uvede treći sat tjelesnog'

Priprema uključuje i edukaciju djeteta o tome što učiniti u nekoj izvanrednoj situaciji, u slučaju požara ili poplave te kako obaviti sve aktivnosti koje su potrebne dok je samo u kući, primjerice, podgrijati jelo ili zaključati stan. Važno je obaviti i razgovor s djetetom o tome osjeća li se sigurno i spremno, treba li mu još nešto za veći osjećaj sigurnosti.

Neka djeca će se osjećati sigurnije ako imaju uz sebe brojeve telefona bliskih osoba ili najbližih susjeda koje mogu kontaktirati, a roditelji također, mogu zamoliti susjede u koje imaju povjerenja da se nađu pri ruci djetetu, ako im nešto zatreba.

Ostavljanje djeteta samog kod kuće je potrebno postepeno uvoditi. Prvo na pola sata, pa na sat vremena i tako produžavati vrijeme da se dijete prilagodi i da vi dobijete priliku provjeriti je li dijete usvojilo sve sadržaje o kojima ste pričali - zna li koji broj nazvati u slučaju opasnosti, gdje ste mu ostavili hranu, kako upaliti i namjestiti mikrovalnu i slično.

Treba uzeti u obzir da postoje i velika odstupanja od prosjeka među djecom. Neka su na neovisnost i samostalnost, uključujući i ostanak kod kuće bez roditelja, spremna i prije, a neka nisu ni s 12 godina.

Osam najčešćih dječjih alergija na hranu: Reakcije u ranoj dobi su blage kožne iritacije, osip...
Osam najčešćih dječjih alergija na hranu: Reakcije u ranoj dobi su blage kožne iritacije, osip...

Vrlo je važno pristupiti djetetu kao individualcu. Odluka o tome hoćete li ga ostaviti samog kod kuće neka ovisi o tome je li dijete zrelo nositi se s neočekivanim situacijama. S pripremama započnite mnogo prije. Dijete će tako razvijati samopouzdanje i osjećati se ponosno zbog svojih uspjeha. Ostati samo kod kuće samo je jedan od njih.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...
ZVIJEZDA NETFLIXOVE SERIJE

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...

Njemački ovčar Gunther VI. zvijezda serije 'Gunther's Millions', navodno je naslijedio bogatstvo od 65 milijuna dolara. Priča o tim milijunima puna je kontroverzi, ali je nedvojbeno da je pas planirao put u Zagreb...
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith