Lifestyle

Komentari 0

Osam najčešćih dječjih alergija na hranu: Reakcije u ranoj dobi su blage kožne iritacije, osip...

Osam najčešćih dječjih alergija na hranu: Reakcije u ranoj dobi su blage kožne iritacije, osip...

Nedovoljno razvijena i osjetljiva dječja tijela često mogu razviti alergijske simptome na određenu vrstu hrane, pa stoga valja znati koju izbjegavati, a koju ponuditi kad počinjete s dohranom

Znanstvena istraživanja dokazala su da određene namirnice imaju potencijalno snažna alergijska svojstva i to je utjecalo na način kako se one uvode u dječju dohranu, piše Mother.

POGLEDAJTE VIDEO: Kako olakšati simptome alergije

Među osam najčešćih prehrambenih alergena tako spadaju mlijeko, jaja, riba, školjke, orašidi, kikiriki, pšenica i soja. Znanstvenici smatraju da najmanje jedno od 13 djece, ili najmanje dvoje u svakom razredu, tijekom života mogu razviti alergiju na hranu, a gotovo 90 posto njih će biti povezano sa nekim od ovih osam prehrambenih alergena.

S druge strane, mijenja se koncept kada u prehranu bebe uvesti alergene, pa se granica sa prethodne tri godine pomaknula na sadašnjih šest mjeseci, a postoji sve više dokaza da hrana poput ribe, kikirikija i jaja treba biti na jelovniku za dohranu što prije. U studiji LEAP (Learning Early About Peanut Allergy) pokazalo se da rano uvođenje te namirnice u dohranu smanjuje za 97 posto rizik od kasnijih razvoja alergije u rizičnoj populaciji. Razlog je u tome što se alergije razvijaju, a s njima se nitko ne rađa.

Što to znači?

Iako je dohrana za neke pojam koji olako shvaćaju, kod pojedinih roditelja on izaziva strah i unatoč stručnim preporukama, vrlo kasno uvode potencijalne alergene u prehranu. Ponekad je problem u činjenici što dio njih ne zna u kojoj je dobi djetetu primjereno ponuditi određenu namirnicu, dok s druge strane dio roditelja radije čeka.

Tvrtka Inspired Start proizvodi hranu za dohranu koja je posebno osmišljena kako bi se bebu suočilo sa alergenima već u dobi od četiri mjeseca. Prodaju zasebna pakiranja i svako sadrži zaseban alergen, tako da roditelji mogu promatrati eventualne posljedice. Jedina je iznimka mlijeko koje se ne preporučuje dati djeci mlađoj od 12 mjeseci. Umjesto toga ponudili su sezam, deveti najčešći prehrambeni alergen.

Kako to funkcionira?

Inspired Start omogućuje roditeljima da uvedu u dohranu potencijalne alergene na isti način kao i novu namirnicu - svaki posebno. Pakiranje sadrži četiri najčešća alergena u dozama za po dva dana svaki, kako bi roditelji djetetu mogu poslužiti kikiriki tijekom dva dana pa sljedeća dva dana orašide i tako redom.

Pedijatri preporučuju na isti način uvoditi nove namirnice. Usto, svako pakiranje sadrži organski uzgojeno voće, sastojke bez GMO-a i jedan gram potencijalnog alergena. Razlikuje se jedino pakiranje za orašide u kojem se nalazi po gram badema, oraha i indijskog oraščića pa tako ukupno sadrži tri grama potencijalnog alergena.

Pakiranja su namijenjena djeci starijoj od četiri mjeseca, a roditeljima savjetuju da primjenu alergena produlje sve dok djeca ne budu u stanju samostalno jesti čvrstu hranu. Također, pire od ribe ili račića odličan je način kako poslužiti proteine starijoj djeci.

Je li to sigurno?

Kad je riječ o ovom proizvođaču, svi su proizvodi u skladu sa strogim smjernicama Američke agencije za hranu i lijekove, te su posebno označeni da sadrže alergene sastojke. Kažu ipak kako, ukoliko je u obitelji bilo slučajeva ozbiljnih alergija i reakcija na hranu, prije uvođena alergena o svemu porazgovarate sa pedijatrom.

Istraživanja pokazuju da je rizičnoj populaciji rani susret sa alergenima ključan. Dodatni je savjet da djetetu ponudite alergen uoči već predviđenog posjeta pedijatru kako bi on mogao reagirati u slučaju potrebe.

Najčešće alergijske reakcije u ranoj dobi su blage kožne iritacije, osip ili svrbež i to često u ustima ili u ušnom kanalu. Iako se mogućnost da djetetu ponudite alergene u ranoj dobi čini zastrašujućom, ne mora biti tako. Kombinirajte informacije stručnjaka i olakšajte pripremu hrane, no prije svega vjerujte svojim instinktima.

Najčitaniji članci