Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Kada vam prijatelj dobije otkaz pomozite mu koliko god možete

Kada vam prijatelj dobije otkaz pomozite mu koliko god možete
1

Pronalaženje novog posla uvijek je teško, a ako imate kontakte u industriji vašeg nezaposlenog prijatelja, onda je prosljeđivanje njihovog životopisa najmanje što možete učiniti

VIDEO

Gubitak posla uvijek je uznemirujuće i traumatično iskustvo. Konkurencija među onima koji traže posao jača je nego ikad te je za vrijeme globalne pandemije sve više nezaposlenih. Ipak, postoje načini na koji vi možete pomoći prijatelju u nevolji.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Radnici u vrijeme korone 01:31

Pošaljite novac kada je to prikladno

Očiti prvi stres za mnoge ljude nakon gubitka posla jest kako će preživjeti bez prihoda. Pružanje financijske pomoći logičan je korak, ali prvo razmislite o svom odnosu s tom osobom prije nego što učinite nešto što može biti neugodna gesta za njih i za vas. Ako vam je ta osoba bliska pošaljite iznos s kojim biste bili okej, čak i ako vam prijatelj ne vrati. 

Girl consoling to her sad best friend

Budući da izravno davanje novca prijatelju ponekad može biti neugodno, dobra alternativa je poklon kartica ili virtualna razmjena. Ako znate da im je neugodno uzimati novac, pošaljite ga u drugom obliku, poput poklon kartice u trgovini. Poanta je da im bude ugodno.

Pomozite im u potrazi za poslom

Pronalaženje novog posla uvijek je teško, a posebno tijekom pandemije. Ako imate kontakte u industriji vašeg nezaposlenog prijatelja i oni su naznačili da će ih zanimati vaša pomoć, onda je prosljeđivanje njihovog životopisa i motivacijskog pisma te dijeljenje kontakata od velike pomoći i to je nešto što možete učiniti.

Čak i ako radite u potpuno različitim područjima, možete iskoristiti svoje znanje kako biste pomogli svojim prijateljima. Dakle, ako ste izvrsni s riječima, ponudite im lektoriranje njihovog životopisa. Ako se bavite web dizajnom, pomozite im da naprave svoj profil na internet stranici gdje se nude poslovi. Ako znate s garderobom, obucite ih za razgovor za posao.

Poklonite poklon

Osim stresa zbog financija i pronalaska novog posla, gubitak posla jednostavno je teško prihvatiti. Rad i posao povezani su s osjećajima vlastite vrijednosti i kompetentnosti. Kada netko izgubi posao često dolazi do srama i do pitanja: 'Kakav sam ja to bio? Što nisam pružio? Jesam li mogao i trebao bolje? Očito nisam dovoljno dobar.'

Srećom, postoji puno načina da pokažete da još uvijek cijenite prijatelja, čak i kad su stvari teške. Poklonite mu cvijeće da mu dadete do znanja da je vrijedio i da još uvijek vrijedi i da je dovoljno dobar. Ako ne voli cvijeće poklonite mu ono što voli, utješite ga čokoladnom bombonijerom ili izađite zajedno prošetati ili na kavu. 

S druge strane, kada ljudi ostanu bez posla s kojim su si financirali većinu svog života onda oni otkažu stvari koje u toj situaciji ne mogu priuštiti. Primjerice, članstvo u teretani. Ako znate da vam prijatelj ili prijateljica ne mogu to sad financirati poklonite im besplatno članstvo. 

I, naravno, hrana je od davnina služila kao veliki dar tijekom krize.

No svi ti darovi trebaju biti popraćeni lijepim riječima ili potvrdom neke vrste o njihovoj vrijednosti, kako bi im dali do znanja da ih ovo razdoblje ne definira kao osobe, piše New York Times.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'
VELIKI INTERVJU

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'

Naš najbolji neurokirurg, prof.dr. Josip Paladino iza sebe ima 46 godina rada u struci, i nema namjeru stati. Iako stručnjak za mozak, njega kroz život vodi srce, kaže nam
Dnevni horoskop za subotu 4. svibnja: Lavu prijeti depresija, a Ribe su pune mudrih savjeta
ŠTO DONOSI POČETAK VIKENDA

Dnevni horoskop za subotu 4. svibnja: Lavu prijeti depresija, a Ribe su pune mudrih savjeta

Pročitajte dnevni horoskop za subotu 4. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje