Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Kako čuvati krumpir da ne trune i ne proklija brzo? Trikovi su tu

Kako čuvati krumpir da ne trune i ne proklija brzo? Trikovi su tu

Rok trajanja krumpira doista ovisi o tome kako je pohranjen. Svježi krumpir bez mrlja koji se čuva u idealnim uvjetima može se čuvati i do nekoliko mjeseci

VIDEO

Osim što se može pripremiti na razne načine, za razliku od većine proizvoda može se čuvati tjednima ili čak mjesecima. Iako je krumpir općenito poprilično otporan, postoje ispravni i krivi načini za njegovo skladištenje.

POGLEDAJTE VIDEO: Proklijao krumpir

Pokretanje videa...

krumpir 01:09

Bez obzira imate li crvenkaste, gurmanske ili slatke krumpire, sve vrste treba pohraniti na način koji je predstavljen u nastavku teksta kako bi dobili najduži mogući rok trajanja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Koliko traje krumpir?

Rok trajanja krumpira doista ovisi o tome kako je pohranjen. Svježi krumpir bez mrlja koji se čuva u idealnim uvjetima može se čuvati i do nekoliko mjeseci.

Color Image of Woman Peeling Potatoes in Her Kitchen

Ako se krumpir čuva na temperaturi iznad 12°C stupnjeva, brže će se dehidrirati što će smanjiti njegov rok trajanja. Čak i pod manje idealnim uvjetima, krumpir može izdržati nekoliko tjedana.

Volite kasno zaviriti u frižider? Ovo su posljedice za zdravlje
Volite kasno zaviriti u frižider? Ovo su posljedice za zdravlje

Najbolji način skladištenja krumpira

Slijedite ovih pet savjeta kako biste pravilno pohranili krumpir:

  1. Birajte dobar krumpir. 'Skladištenje krumpira počinje u supermarketu' kaže Frank Muir, predsjednik i izvršni direktor Komisije za krumpir u Idahu. Potražite krumpir bez mrlja, bez posjekotina, tamnih mrlja ili mekih udubina. Krumpir bi trebao imati ujednačenu teksturu kože s minimalnim, plitkim rupama i bez zelene boje. Krumpir s mrljama se brže kvari u skladištenju.
  2. Neka bude suh. Iako bi moglo biti primamljivo isprati prašnjave krumpire prije skladištenja, oduprite se tom porivu. Vlaga se lako može uhvatiti na kožicu krumpira i stvoriti previše vlažno okruženje, što uzrokuje miris plijesni i brže starenje. Muir preporučuje da ih 'pohranite takve kakvi jesu i operete ih samo kada su spremni za korištenje'.
  3. Stavite ih u košaru ili vrećicu. Još jedna tajna za očuvanje svježine krumpira je pravilna cirkulacija zraka. Naime, krumpiri se često prodaju u mrežastoj vrećici koja omogućuje ulazak i izlazak zraka. U tom slučaju ih možete ostaviti pohranjene u toj vrećici. Inače, Muir preporučuje stavljanje krumpira u 'dobro prozračenu košaru ili zdjelu kako bi zrak cirkulirao oko njih'. Otvorena papirna vrećica je također korisna ako nemate ništa drugo pri ruci.
Moć hrane: Evo koje namirnice jesti, a koje je bolje izbjegavati za osip, rozaceu ili protiv bora
Moć hrane: Evo koje namirnice jesti, a koje je bolje izbjegavati za osip, rozaceu ili protiv bora
  1. Pronađite hladno, tamno mjesto. Krumpir se uzgaja u podzemlju i vole da su uvjeti što bliži takvima – tamni i hladni. Optimalna temperatura za skladištenje krumpira je između 7°C i 12°C stupnjeva tako da je podrum idealan. Ako nemate hladan podrum, držite krumpir na najmračnijem i najhladnijem mjestu. Muir kaže da je idealno rješenje 'ostava koja nije ni blizu izvora topline kao što su mjesta u blizini štednjaka ili perilice posuđa. Također će poslužiti i ormar ili čak garaža tijekom određenih mjeseci u godini'. Bez obzira na sve, ne čuvajte krumpir u hladnjaku.
  2. Rotirajte zalihu. Svaki put kada posegnete za krumpirom, provjerite zalihu i okrenite je kako biste spriječili stvaranje modrica. Provjerite ima li krumpira koji se počinje kvariti i potrošite ih te stavite novije krumpire na dno.

Ne stavljajte krumpir u hladnjak

Čuvanje krumpira u hladnjaku nije nikako dopušteno.

- Kada se krumpir previše ohladi, njegov se sadržaj škroba pretvara u šećer te se tako stvara krumpir slađeg okusa i mijenja se njegovo ponašanje pri kuhanju - kaže Muir.

Čak i ako je vaš dom previše topao za idealno pohranjivanje krumpira, bolje ćete rezultate postići ako ga stavite na najhladnije i najtamnije mjesto koje možete pronaći nego ako ga stavite za hladnjak.

Pretvorba škroba u šećer je također razlog zašto se sirovi krumpir ne smrzavaju baš najbolje. Ako želite koristiti zamrzivač za dugotrajno skladištenje, narežite ga ili nasjeckajte i blanširajte prije zamrzavanja za najbolje rezultate. Prije zamrzavanja pustite krumpir da se potpuno ocijedi i upotrijebite ga u roku od nekoliko mjeseci, piše Insider.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru