Obavijesti

Lifestyle

Komentari 19

Kako ga vi zovete? Pogledajte kako u svim krajevima Hrvatske kažu za dječji slinček ili bavarin

Kako ga vi zovete? Pogledajte kako u svim krajevima Hrvatske kažu za dječji slinček ili bavarin
3

U raznim krajevima Hrvatske isto značenje imaju različite riječi, a tu su i samo one koje se koriste u određenim mjestima te vuku porijeklo iz tradicionalnog govora

VIDEO

Bez obzira u kojem djelu Hrvatske živite, zasigurno imate neke riječi koje možda i ne razumije prijatelj iz nekog drugog grada. Svaki dio ima svoj specifičan govor - tako su pričale naše bake. Vječna polemika se vodi oko prave riječi za krpicu koja štiti bebinu robicu od prljanja hranom. Kako ju vi zovete?

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

SPECKA PAS POMAŽE OKO BEBE 00:50

Partikla

To je zapravo krpica koja se nalazi ispod bebine brade, kako ne bi uprljala robicu. Ta riječ koristi se u Sisku, Požegi, Našicama, Osijeku, Županji i Bošnjacima. Druge zabilježene varijante ove riječi su partlek (Čakovec, Varaždin), bartihlek (Varaždin), partek (Ludbreg, Koprivnica), partihl i partihln (Virovitica), partikl (Slavonski Brod), partiklica (Našice, Velika Kopanica). Također, koristi se na prostoru Moslavine, Slavonije, Baranje i u gradskim sredinama sjevera Hrvatske i Podravine. Etimološki, partikla dolazi od njemačke riječi Barttüchlein u značenju "opršnjak" (doslovno rupčić za bradu), piše Klub Putnika.

Slinček

Također ova riječ znači tekstil koji ide ispod brade, a značenje jasno najavljuje nalik na samu riječ - slina. Prostor na kojemu se koristi slinček je Zagreb, Velika Gorica, Sesvete, Križevci, Krapina, Virovitica, Karlovac i Gospić. Druge zabilježene varijante slinčeka su slinavec (Čabar), slinčić (Ogulin) i slinavac (Slunj). Vidimo kako se slinček koristi na kajkavskom području Zagorja, Prigorja, Pokuplja i Gorskog Kotara, ali i u Kordunu i Lici.

Bavarin

Arhileksem (srodna riječ) bavarin zabilježen je u Puli, Poreču, Novigradu, na Iloviku, u Studencima, Dubrovniku, Cavtatu i Ćilipima. Često možemo čuti i varijantu babarin (Pula, Umag, Rab, Zadar, Šibenik, Split, Korčula). Od ostalih varijanti tu su babajol (Rijeka), babarinić (Knin), babarolč'k (Delnice), baberin (Mali Lošinj), bavajol (Novalja), baverin (Pazin, Mali Lošinj, Sinj,Tučepi, Metković) i beberin (Murter).

Princezu Margaret često su zvali 'crnom ovcom' svoje obitelji, a osmislila je i vlastiti pogreb
Princezu Margaret često su zvali 'crnom ovcom'  svoje obitelji, a osmislila je i vlastiti pogreb

Tradicionalno, bavarin se izvodi iz talijanskog bavaglino u značenju 'opršnjak'.

Sličnu riječ žbravijol možemo pronaći u govoru Novalje na otoku Pagu. Razlog tomu je jednak talijanski korijen. Bavaglino, odnosno bavarìn su izvedeni iz imenice bava u značenju slina. 

Barbajol

Koristi se u Rijeci i na Grobniku, a njegove varijante su barbajolac, barbajolčić (Grobnik), barbajolić (Kastav) i brabajol (Malinska). Prostor je ograničen na Rijeku i susjedne gradove (Kastav, Grobnik) kao i na otok Krk, odnosno područje koje gravitira prema Rijeci.

Riječ je o varijanti riječi iz talijanskog jezika, izvedenoj od talijanske riječi barba u značenju brada.

Balenjak

Riječ balenjak i varijantu balavac možemo naći u Samoboru i Pitomači, odnosno u Bjelovaru i Čazmi. Bale u značenju sline su posuđene iz rumunjskog jezika. Riječi balenjak i balavac su kasnije tvorene.

Brindak

Riječ brindak možemo naći zabilježenu u Daruvaru. Riječ je o posuđenici iz češkog jezika gdje se ona bilježi kao bryndák. Daruvar je središte češke zajednice u Hrvatskoj i za očekivati je kako je ona imala utjecaj na mjesne govore Bjelovarsko-bilogorske županije.

Kecelja

Riječ kecelja zabilježili smo u Požegi, gdje je također zabilježena i riječ partikla. Riječ je posuđena iz mađarskog jezika. Mađarski predložak kecela u značenju pregače se koristi i u drugim dijelovima Hrvatske te znači pregača.

Cute little girl eating fruit with nibbler and smiling

Podbradak

Riječ podbradak u značenju opršnjaka zabilježena je u Našicama, a etimološki je to hrvatska riječ, nastala ili proširenjem značenja riječi podbradak ili neovisnom tvorbom iz riječi brada.

Blizak izvor kraljevske obitelj o zdravstvenom stanju princeze Kate: 'Oporavlja se gdje i kralj'
Blizak izvor kraljevske obitelj o zdravstvenom stanju princeze Kate: 'Oporavlja se gdje i kralj'

U kajkavskom području umanjenice se tvore nastavkom -ek. Tako imamo partek, partlek, barhitlek, slinček, babrolč'k. U Slavoniji nalazimo partiklicu i možemo pretpostaviti mogući nezabilježen partiklić, dok je u Ogulinu zabilježen slinčić. Barbajol tvori dvije umanjenice: barbajolčić i barbajolić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Veliki tjedni horoskop: Rak bi trebao paziti što potpisuje, a Ovna očekuje puno strasti
OD 28.4. DO 4. 5. 2024.

Veliki tjedni horoskop: Rak bi trebao paziti što potpisuje, a Ovna očekuje puno strasti

Osamljene Djevice će biti nagrađene pojavom srodne duše koja će samozatajno osvojiti njihova srca. Strijelac će se suočiti s neplaniranim obavezama i povećanom odgovornošću
Ajmo, znalci! Tko može riješiti svih 25 pitanja na ovom kvizu?
25 PITANJA

Ajmo, znalci! Tko može riješiti svih 25 pitanja na ovom kvizu?

Samo za čitatelje 24sata donosimo zabavan i izazovan kviz od 25 pitanja u kojem se testira vaše znanje iz filma, zemljopisa, povijesti, glazbe...