Obavijesti

Show

Komentari 3

Princezu Margaret često su zvali 'crnom ovcom' svoje obitelji, a osmislila je i vlastiti pogreb

Princezu Margaret često su zvali 'crnom ovcom'  svoje obitelji, a osmislila je i vlastiti pogreb
6

Jedina sestra britanske pokojne kraljice Elizabete II., prije svoje smrti imala je nekoliko moždanih udara. Unatoč bolesti, trudila se obavljati kraljevske dužnosti. Na današnji dan umrla je u 72. godini

VIDEO

Princeza Margaret, sestra pokojne kraljice Elizabete II.često je privlačila pozornost skandalima i punila britanske tabloide zbog svog osebujnog načina života. Prije svoje smrti, 9. veljače 2002. godine, imala je nekoliko moždanih udara te bila prikovana za invalidska kolica.

Bila je skandalozna, njene veze su šokirale društvo: 'Princeza je crna ovca kraljevske obitelji'
Bila je skandalozna, njene veze su šokirale društvo: 'Princeza je crna ovca kraljevske obitelji'

Posljednji udar uzrokovao je probleme sa srcem i liječnici je nisu mogli spasiti. Umrla je u 72. godini, u snu.

Nije se udala do svoje 30. godine

Jedina sestra britanske kraljice Elizabete II. vodila je raskalašen život kojeg su obilježili alkohol, zabave i dugačak popis ljubavnika. Naime, od nje se nikad nije očekivalo da bude kraljica pa je mogla iskoristiti više slobode u svom osobnom i profesionalnom životu. Sve do svoje 30. godine Margaret je bila jedna od najpoželjnijih neudanih djevojaka s dvora.

Iako je bilo puno udvarača njezino srce osvojio Peter Townsed, koji je bio čovjek od povjerenja njenog oca. Navodno su se počeli viđati dok je Peter još bio u braku s prvom suprugom Cecil Rosemary Pratt, od koje se razveo 1952. godine. Samo godinu dana kasnije zaručio se s Margaret.

No, to nije odobravala Engleska crkva te su zaruke bile brzo odgođene, a brak im nisu dopustili. Vjeruje se da se nikad nije oporavila od te ljubavi.

Princeza Margaret bila je Lady Di najveća podrška, ali nakon intervjua je Dianu 'prekrižila'...
Princeza Margaret bila je Lady Di najveća podrška, ali nakon intervjua je Dianu 'prekrižila'...

Bila je u braku s fotografom Armstrongom-Jonesom

Udala se 1960. za diplomanta Cambridgea i uspješnog fotografa Anthonyja Armstrong-Jonesa. Rodila je kćer i sina, no razveli su se 18 godina nakon. Nakon razvoda, princeza je imala i operaciju u kojoj su joj uklonili dio pluća no svejedno je nastavila pušiti cigarete.

LONDON, UK. January, 1975: HRH Princess Margaret & husband Lord Snowdon attends the royal premiere of "The Great McGonagall".

File photo © Paul Smith/Featureflash

Iako se trudila nastaviti biti aktivna i obavljati kraljevske dužnosti, zdravlje joj se pogoršavalo. Posljednji put prije smrti u javnosti se pojavila na proslavi 101. majčinog rođendana. 

Režirala je vlastiti pogreb

Uz princezu  u bolnici 'Kralja Edwarda VII.' u Londonu, bili su njezina kći i sin, Lady Sarah Chatto i Lord Linley.

- Mnogim ljudima je princeza Margaret bila crna ovca njezine generacije kraljevskih obitelji. No ta reputacija joj nije nužno smetala - pisalo je u njezinoj osmrtnici u New York Timesu.

Naime, britanski mediji su pisali kako je princeza Margaret još za života isplanirala vlastiti pogreb do najsitnijih detalja. Kasnije je kraljevski dvor potvrdio kako je princeza osobno režirala vlastiti pogreb, izrazivši želju da to bude privatan pogreb, bez velike pompe i u kraljevskoj kapeli Sv. Georgea u Windsoru.

- Princeza Margaret je kremirana, jedna od prvih članica kraljevske obitelji, jer je željela biti pokopana između svojih roditelja, a između je bilo mjesta zapravo samo za pepeo - prenosi The Guardian.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Sjećate li se zgodne vozačice tramvaja Ive? Za 24sata o mužu i planovima: 'Želimo djecu...'
IVA ĆAVAROVIĆ

Sjećate li se zgodne vozačice tramvaja Ive? Za 24sata o mužu i planovima: 'Želimo djecu...'

Iva i Bonislav Ćavarović vjenčali su se prije gotovo godinu dana, a sada smo sa simpatičnom vozačicom razgovarali o njihovim planovima za budućnost...

Pogledajte fotke i snimku druge probe Baby Lasagne! Fanove je oduševio jedan detalj: 'To je to'
ENERGIČNA IZVEDBA

Pogledajte fotke i snimku druge probe Baby Lasagne! Fanove je oduševio jedan detalj: 'To je to'

Danas 15 predstavnika na Eurosongu ima probu za polufinale. Među njima je i Baby Lasagna koji je ovoga puta promijenio jedan detalj, a njegovi fanovi mu sugeriraju da takav izađe na pozornicu u polufinalu
Karmen u 'Braku na prvu' bacila oko na Lovru? 'To je javna tajna'
RASPRAVA DRUGIH KANDIDATA

Karmen u 'Braku na prvu' bacila oko na Lovru? 'To je javna tajna'

Karmen nije javno priznala da joj se sviđa Lovre, no Lovru je stavila na prvo mjesto po fizičkoj privlačnosti