Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Kako naučiti djecu da slušaju i suosjećaju s drugima po dobi

Kako naučiti djecu da slušaju i suosjećaju s drugima po dobi

Slušanje je više od obraćanja pozornosti. Ono znači razumijevanje priče koja se iznosi, a kako biste djecu ojačali na tom polju važno je od male dobi ukazivati na pravednost u odnosima i to sam primjenjivati

VIDEO

I mnogim odraslima je teško uživjeti se u tuđa iskustva, ali empatija i slušanje drugih vrijedne su osobine koje će djeci koristiti u međuljudskim odnosima pa i u samom poslu. Roditelji imaju ogroman utjecaj na svoju djecu i jako je važno da to osvijeste jer jedino na taj način mogu shvatiti kako usmjeravati svoju djecu. 

POGLEDAJTE VIDEO (hrvatski i danski odgoj):

Pokretanje videa...

Odgoj djece u Danskoj 01:29

Dojenačka dob: budite tu za svoju bebu

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Sjeme empatije usađuje se tijekom djetinjstva, kada je neurološki razvoj djeteta vrlo osjetljiv na ponašanje roditelja. Zapravo se kod beba razvija toliko sustava da čak i nešto tako jednostavno kao što je promjena pelene pojačava socijalizaciju.

Oaza za opuštanje u Dalmaciji: Kućica u masliniku s bazenom idealna je za romantičan odmor
Oaza za opuštanje  u Dalmaciji: Kućica u masliniku s bazenom idealna je za romantičan odmor

- Kada dođe do promjene pelene, događaju se svakakve stvari: pogled u oči, umirujući govor i olakšanje nezadovoljstva kašastom pelenom - objašnjava dr. Brit Creelman, licencirani klinički psiholog iz Chicaga.

Rano djetinjstvo: Djeca uče iz primjera

Djeca u ovoj dobi teže egocentričnom moralnom položaju - svijet razumiju samo iz vlastite perspektive i svoje moralne stavove formiraju na temelju onoga što njihova obitelj nagrađuje kao dobro ponašanje. To nije pokazatelj lošeg djeteta - to je jednostavno način na koji djeca shvaćaju svijet. Ali, roditeljima također pruža izvrsnu priliku da njeguju empatično ponašanje kod njih.

- Najbolji način za odgoj empatične djece je to učiniti primjerom. Izrazite emocije, razgovarajte o osjećaju tuge, o pogreškama, pažljivo slušajte svoju djecu i druge i vaša će djeca učiti gledajući vas. Djeca svoju emocionalnu stvarnost često razumiju samo u kontekstu drugih - kaže dr. Lea Lis, psihijatrica za djecu i odrasle. 

Roditelji stoga, moraju modelirati i objasniti zašto je važno postupiti ispravno, čak i ako neće upasti u nevolje.

Osnovnoškolci: Potvrđivanje osjećaja

Kako djeca odrastaju i polaze u osnovnu školu, društveni krug koji utječe na njihove ideje o moralu može se širiti. I premda to može stvoriti probleme, roditelji i dalje imaju nevjerojatan utjecaj. Oni moraju stoga pojačati te znakove postavljanjem pitanja i iskrenim slušanjem svoje djece. Roditelji bi se trebali pobrinuti da slušanje uključuje omogućavanje djeci da osjećaju svoje osjećaje, čak i ako je to neugodno. Potvrđivanje osjećaja je presudno, jer njihovo odbacivanje uči djecu da ih ignoriraju i internaliziraju.

Terapeuti: Ovo su jasni znakovi da je veza osuđena na propast
Terapeuti: Ovo su jasni znakovi da je veza osuđena na propast

Adolescencija: uključite svoju djecu

Djeca se počinju baviti složenijim moralnim idejama.

Ovo je vrijeme da čitaju više, uključe se i nauče iz iskustva. To može uključivati volontiranje u pučkoj kuhinji, prikupljanje novca za ugroženu skupinu ili besplatno podučavanje djece s niskim primanjima - možda čak i u njihovim domovima.

- Sve su to izvrsni načini za razvoj empatije jer će steći novu perspektivu. Oni mogu vidjeti kako ostali žive, što znači imati invaliditet ili nedostatak. Ovo je pravo vrijeme za njih da koriste vještine koje ste već naučili - objašnjava Creelman.

U jednom trenutku djeca se moraju sama nositi s problemima, iskusiti nove perspektive i odlučiti kako će reagirati. Međutim, roditelji mogu svojoj djeci pružiti najbolje alate za donošenje ispravne odluke, piše Fatherly.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru