Lifestyle

Komentari 0

Kako očistiti stropni ventilator?

Kako očistiti stropni ventilator?

Da biste uklonili sloj prašine s ventilatora, upotrijebite jednokratni meki kist za prašinu i njime uklonite paukovu mrežu te prašinu sa svake lopatice i kućišta motora

Stropni ventilatori poboljšavaju cirkulaciju zraka, daju hladan povjetarac tijekom vrućih dana, a uz to i lijepo izgledaju kao ukras. Jedina im je mana to što su magneti za prašinu. Ako vidite sivi sloj prašine koji se zalijepio na rubove lopatica, onda znate da je vrijeme za čišćenje.

POGLEDAJTE VIDEO: Trikovi za čišćenje doma

 Evo kako očistiti stropni ventilator bez nereda.

Pripremite ventilator

Prvo, naravno, isključite ventilator ako je uključen. Uvijek kada čistite koristite ljestve čvrsto postavljene ispod ventilatora. Izbjegavajte klimave stolice! Dobro je i da imate promatrača sa strane, za svaki slučaj ako padnete. Zatim otvorite prozore ili uključite dodatne izvore svjetlosti kako biste imali dovoljno svjetla dok to radite.

Odaberite dan kada također imate vremena i za brisanje prašine i usisavanje sobe. Čak i ako prostrete plahtu ili ceradu na pod, uvijek će pobjeći malo prašine. Prilikom čišćenja slijedite pravo gravitacije i počnite od vrha prema dolje. Prvo očistite ventilator, namještaj i police, a zatim usisajte pod.

Za brzo čišćenje

Da biste uklonili sloj prašine s ventilatora, upotrijebite jednokratni meki kist za prašinu kako biste uhvatili paukovu mrežu i prašinu sa svake lopatice i kućišta motora.

Deblji sloj prašine

Za veću količinu prašine, navucite čistu jastučnicu preko kraja lopatice ventilatora i prstima čvrsto držite otvor jastučnice oko oštrice. Gurnite jastučnicu duž oštrice i zadržite prašinu unutra. Ponovite postupak duž svake oštrice. Nakon što su oštrice očišćene od prašine, upotrijebite krpu od mikrovlakana ili kist za prašinu i očistite kućišta motora. Jastučnicu zatim stavite van, okrenite je iznutra prema van, dobro je protresite da uklonite prašinu i bacite je u perilicu.

Očistite tvrdokornu prljavštinu

Ventilatori u kuhinjama, kupaonicama i vanjskim terasama obično su jače zaprljani zbog masnoće ili drugih čestica u zraku i zahtijevaju detaljnije čišćenje. Navlažite krpu od mikrovlakana univerzalnim sredstvom za čišćenje (nikada ne prskajte otopinu izravno na ventilator). Zatim lagano pritisnite krpu duž svake strane oštrica te obrišite kućište motora. Krpu nakon svakog brisanja isperite u čistoj vodi i ocijedite je do kraja. Pustite da se lopatice ventilatora potpuno osuše prije nego što ga uključite. Mokre oštrice privlače još više prašine.

Očistite rasvjetu

Ako ventilator ima lampu, prvo uklonite luster. Njega možete (ako je manji) oprati u perilicu posuđa ili ručno u toploj vodi sa sapunom. Provjerite jesu li lusteri potpuno suhi prije nego što ih stavite natrag na ventilator, piše Real Simple.